GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH se zadužuje za 300 milijuna eura za Koridor Vc

BiH se zadužuje za 300 milijuna eura za Koridor Vc
KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2016 / 19:26
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Vijeće ministara BiH u četvrtak je odobrilo više kreditnih zaduženja od 300 milijuna eura za izgradnju oko 30 kilometara autoceste na koridoru Vc, dok je resorni ministar predložio aktiviranje javno-privatnog partnerstva kako bi se ubrzala izgradnja tog prometnog pravca.

Vijeća je prihvatilo dva sporazuma i tri ugovora kojima se osiguravaju financijska sredstva za izgradnju nekoliko dionica i poddionica na Koridoru Vc u dužini od oko 30 kilometara.

Riječ je u 176 milijuna eura vrijednom ugovoru između BiH i Europske investicijske banke (EIB) za izgradnju tunela Kvanj i točke Buna kod Mostara te tunela kod Zenice i sporazumu o zajmu s OPEC fondom od 49 miliona eura za dio zaobilaznice oko Zenice.
Vlasti BiH odobrile su i kreditni sporazuma s Kuvajtskim fondom za izgradnju dionice autoceste Nemila – Donja Gračanica, vrijednog 36 milijuna eura te ugovor s Europskom bankon za obnovu i razvoj o kreditiranju projekta na Koridoru Vc od granice s Hrvatskom u mjestu Svilaju do Odžaka vrijednog 40 milijuna eura.
Državni ministar prometa i veza upozorio je međutim da taj model neće omogućiti izgradnju autoceste u roku od 10 do 15 godina, pa je predložio model javno-privatnog partnerstva u kojem bi zajedničko djelovanje države s velikim privatnim tvrtkama omogućilo brže investiranje i skratilo razdoblje izgradnje infrastrukture u cijeloj BiH.

"Zašto ne bismo dopustili da strani investitori investiraju svoj novac u BiH i da u sljedećih pet godina napravimo više autoceste nego što bismo napravili u predstojećih 15 godina“, rekao je novinarima ministar Ismir Jusko.

Tagovi: Koridor Vc, Vijeće ministara BiH, Ismir Jusko
PROČITAJ I OVO
Jen najslabiji u deset mjeseci
FOREX
Jen najslabiji u deset mjeseci
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, dosegnuvši nakratko najviše razine od svibnja 2017. godine, nakon neočekivanog oštrog pada cijene japanskog jena. ,
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
SIGNALI
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
MUNCHEN - Posebna novost na ovogodišnjem sajmu je i osvježeni vizualni izgled štanda HTZ-a koji je, uoči nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva, obogaćen elementima crveno bijelih kvadratića.
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
REGULATIVA
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
ZAGREB - Zakonom o tržištu kapitala će biti pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, ali i dane veće ovlasti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u segmentu korporativnog upravljanja izdavatelja vrijednosnih papira.
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE