GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bidenova administracija razmatra potencijalne prijetnje digitalnog juana

Bidenova administracija razmatra potencijalne prijetnje digitalnog juana
DIGITALNI JUAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 12:22
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena prikuplja podatke o planovima Kine za uporabu digitalnog juana, a američke službe upozoravaju da bi Kina uz pomoć digitalne valute mogla oslabiti svjetsku ulogu i poziciju dolara, piše Bloomberg.

Navodeći svoje izvore iz State Departmenta, Ministarstva financija i Vijeća nacionalne sigurnosti, Bloomberg tvrdi kako su u tim i drugim institucijama i agencijama aktivirani napori kako bi se shvatilo kakve mogu biti posljedice uporabe digitalnog juana.

Neki američki dužnosnici boje se da bi uporaba digitalnog juana mogla postati jednim od elemenata dugoročnih nastojanja da se dolar zbaci s trona globalne valute, navodi Bloomberg i dodaje kako Ameriku posebno zanima kako će se distribuirati digitalni juan i hoće li se uz njegovu pomoć moći zaobići američke sankcije.

Također, dodaje novina, Washington analizira i posljedice optjecaja digitalnog juana na svjetski financijski sustav u dugoročnoj perspektivi.

Boomberg tvrdi da Bidenova administracija trenutno ne planira bilo kakve mjera za protudjelovanje od eventualne ugroze koju donosi kineska digitalna valuta.

Osim toga, dodaje, i u Washingtonu raste interes za mogućnosti stvaranja digitalnog dolara te se već razmatraju zakonski koraci u tom smjeru.

Kina je jedan od svjetskih lidera u razvoju vlastite digitalne valute, koja može biti dostupna za korištenje čak i bez mrežnog signala i interneta. U kolovozu prošle godine odjel za monetarno-kreditnu politiku Narodne banke Kine priopćio je da Kina provodi unutarnje zatvoreno testiranje digitalnog juana u raznim gradovima, no još nema konkretnog datuma početka njegove primjene.

I Europska središnja banka (ECB) razmatra uvođenje digitalnog eura u idućih pet godina, ali takvim planovima protivi se njemačka središnja banka Bundesbank, strahujući da bi mogao predstavljati rizik za banke.

Prihvaćanje digitalnih valuta u međunarodnoj trgovini i plaćanjima sve više uzima maha i moglo bi u konačnici ugroziti status dolara kao de facto valute svjetske trgovine i potkopati utjecaj SAD-a, mišljenja su mnogi analitičari.

Ne očekuje se da bi digitalne valute istisnule iz uporabe klasični novac.

Tagovi: digitalni juan, Joe Biden, Europska središnja banka, Bundesbank, digitalne valute
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE