GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden izdao izvršnu naredbu o kriptovalutama, evo što u njoj piše

Biden izdao izvršnu naredbu o kriptovalutama, evo što u njoj piše
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 21:50
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu izvršnu naredbu pozivajući vladu da ispita rizike i prednosti kriptovaluta.

To je dugo očekivana direktiva koja je dovela kripto industriju na rub, ne samo zbog rastuće regulatorne zabrinutosti diljem svijeta oko novonastalog tržišta digitalne imovine.

Bilo je izvješća o podjelu između dužnosnika Bijele kuće i ministrice financija Janet Yellen što je dovelo do kašnjenja u uvođenju politike.

Kripto tržište je preko noći doznalo o izvršnoj naredbi nakon što je Ministarstvo financija slučajno dalo obrisanu izjavu nazvavši je "povijesnom" i objavilo neke pojedinosti prije vremena.

Naredba je konačno potpisana u srijedu. Poziva savezne agencije da zauzmu jedinstven pristup regulaciji i nadzoru digitalne imovine, prema podacima Bijele kuće.

Zaštita potrošača važan je dio direktive. Bilo je bezbroj priča o ulagačima koji su nasjeli na kripto prijevare, ili su izgubili ogromne svote novca putem cyber napada na burze ili same korisnike.

Bidenova administracija poziva riznicu da procijeni i razvije preporuke politike o kriptovalutama. Također želi da regulatori "osiguraju dovoljan nadzor i zaštitu od svih sustavnih financijskih rizika koje predstavlja digitalna imovina".

Iako su kreatori politike željeli umanjiti sve sistemske rizike koji proizlaze iz kriptovaluta, sve je veća zabrinutost oko uloge stabilnih kovanica. To su digitalni tokeni koji su namijenjeni da budu vezani za vrijednost postojećih valuta poput američkog dolara.

Tether, najveći svjetski stablecoin s 80 milijardi dolara u optjecaju, privukao je bijes regulatora zbog tvrdnji da njegov token nije dovoljno podržan dolarima koji se drže u pričuvi. Tether kaže da je njegov novčić u potpunosti osiguran, no sastav njegovih rezervi uključuje kratkoročne dužničke obveze poput komercijalnih zapisa, a ne samo gotovinu.

Tema stabilnih kovanica nije bila vidljiva u objavi Bijele kuće u srijedu, iako je Yellen jasno dala do znanja da želi vidjeti da Kongres uvodi regulativu za sektor.

Još jedno ključno područje na koje se fokusira Bidenova izvršna naredba je iskorijenjivanje ilegalnih aktivnosti u kripto prostoru.

Predsjednik je pozvao savezne agencije da se "bez presedana fokusiraju na koordinirano djelovanje" u ublažavanju rizika od nezakonitog financiranja i nacionalne sigurnosti koje predstavljaju kriptovalute. Također poziva na međunarodnu suradnju po tom pitanju.

Tagovi: Joe Biden, kriptovalute, tether, Janet Yellen, stablecoin
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE