GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Besplatno HIV testiranje i savjetovanje u osam hrvatskih gradova

Besplatno HIV testiranje i savjetovanje u osam hrvatskih gradova
TESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2012 / 21:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Puli, Dubrovniku i Korčuli, Osijeku i Slavonskom Brodu otvoreni su Centri za besplatno i anonimno HIV testiranje i savjetovanje (CTS).
U centrima rade stručne osobe koje u suradnji s korisnikom pomažu u pronalasku rješenja za svaki individualni rizik od HIV infekcije. U centrima rade educirani savjetnici, a namijenjeno je svim osobama koje se žele testirati na HIV infekciju i koje zatrebaju savjet i pomoć u vezi HIV/AIDS-a. Usluge u centrima besplatne su, anonimne i na dobrovoljnoj osnovi.

CST ili Savjetovalište za HIV (engl. Voluntary counseling and testing-VCT) je mjesto u zdravstvenoj ustanovi (u našoj zemlji u zavodima za javno zdravstvo) gdje je omogućena usluga individualnog savjetovanja o HIV/AIDS-u i drugim spolno prenosivim infekcijama, testiranja na HIV, te u slučaju potrebe pomoć kod upućivanja na liječenje i psihosocijalnu pomoć.

Osnovni principi rada savjetovališta su dobrovoljnost, individualni pristup, povjerljivost, besplatnost i anonimnost.

Savjetovanje je povjerljiv razgovor sa savjetnikom u kojem ćete saznati o rizicima, dobiti savjet o zaštiti; moći postavljati pitanja, podijeliti svoje probleme i zabrinutosti, a savjetovanje Vam pomaže da se lakše s njima nosite.

Testiranje na HIV provodi se testom kojim se testira prisutnost protutijela na HIV i virusnog proteina u uzorku krvi. U ranoj fazi zaraze HIV-om još nema protutijela, pa ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti HIV-om, potrebno je ponoviti test za 3 mjeseca od trenutka mogućeg zaražavanja.
Rezultati su gotovi tjedan dana od dana vađenja krvi i priopćavaju se osobno kod savjetnika u radno vrijeme savjetovališta. Prije i poslije testiranja provodi se savjetovanje.

Testirati se mogu samo punoljetne osobe (prema našem zakonu sa navršenih 18 godina) i osobe koje su sposobne dati informirani pristanak. Osobe koje nisu punoljetne i nisu sposobne samostalno dati informirani pristanak, mogu se testirati samo u pratnji i uz suglasnost njihovih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. Savjetovati se mogu svi koji to žele, bez obzira na dob.

Program opremanja i uspostavljanja centara, odnosno organizacija službe za dobrovoljno testiranje i savjetovanje bila je dio je projekta Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH „Unapređenje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj“ uz financijsku potporu GFATM-a (Global Fund to Fight TB, AIDS and Malaria). Nositelj programa je bio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Službama za epidemiologiju županijskih Zavoda, a model rada osnivanje deset CTS centara (savjetovališta) koji su integrirani u postojeći sustav zdravstvene zaštite, i time poboljšati pristup dobrovoljnom, anonimnom i besplatnom HIV testiranju i savjetovanju.

Od 2003.-2006. godine, koliko je trajao projekt, u Hrvatskoj je otvoreno 10 centara koji su integrirani u postojeći zdravstveni sustav, čime je poboljšana dostupnost HIV savjetovanju i testiranju. Sedam centara otvoreno je u županijskim zavodima za javno zdravstvo, jedan u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, jedan pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. F. Mihaljević" i jedan u zatvorskom sustavu.

Nakon završetka GFTAM projekta rad centara se nastavio financirati kroz program Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH "Rad Centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV", te u 2012. godini kroz program Ministarstva zdravlja RH „Programa rada Savjetovališta za HIV/AIDS“.

Rad centara/savjetovališta za HIV/AIDS dio je Hrvatskog nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a 2011.-2015.

Od 2003. do kraja 2011. godine centri/savjetovališta su pružila 32.534 individualnih savjetovanja za 17.780 korisnika, a 17.272 osoba testiralo se na HIV (u tom razdoblju utvrđeno je 144 pozitivnih nalaza).
Tagovi: HIV testiranje, HIV, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, HZJZ
PROČITAJ I OVO
Borzan: Reklamiranje nezdrave hrane sve perfidnije, djeca sve deblja
HRANA
Borzan: Reklamiranje nezdrave hrane sve perfidnije, djeca sve deblja
ZAGREB - Veliki proizvođači nezdrave hrane i pića reklamama ciljaju djecu zaobilazeći sporazum s EU-om o ograničavanju reklamiranje nezdravih proizvoda djeci, upozorila je u utorak hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan i pozvala da se takvo reklamiranje regulira propisima EU-a.
Beogradska berza: Zaustavljen pad indeksa, promet opao
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Zaustavljen pad indeksa, promet opao
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je danas opao, a BELEX indeksi su delimično kompenzovali gubitke zabeležene u ponedeljak.
Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi dan zaredom, u fokusu Podravka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi dan zaredom, u fokusu Podravka
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli drugi dan zaredom, uz nešto veći promet nego dan ranije, ponajviše zahvaljujući nastavku pojačanog trgovanja dionicom Podravke.
Dolar oko najviših razina u više od pet tjedana
FOREX
Dolar oko najviših razina u više od pet tjedana
LONDON - Dolar je u utorak zabilježio najviše razine u proteklih više od pet tjedana prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, uz podršku daljnjeg rasta prinosa na referentne američke državne obveznice.
Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale jer i dalje vlada neizvjesnosti oko kineske nekretninske kompanije Evergrande i jer su analitičari smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE