GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bernardić: Legalizirati status građana u gradskim stanovima

Bernardić: Legalizirati status građana u gradskim stanovima
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2014 / 12:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) predložio je u ponedjeljak na skupštinskoj sjednici da se, radi povećanja prihoda u gradskoj blagajni, legalizira status građana koji borave u gradskim stanovima te upozorio da Gradska uprava već dvije godine nije podnijela izvješće o stanju gradske imovine.
Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek obećala je tijekom aktualnog sata da će se tim pitanjem pozabaviti sustavnije kako bi se učinovitije moglo raspolagati gradskom imovinom.

Saša Molan (SDP) izrazio je zabrinutost što gradski zastupnici nisu dobili izvješće o nalazu državne revizije za 2013. u kojem je dano uvjetno mišljenje, a pobrojane su i brojne nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i u postupcima javne nabave te naglasio da se o tim izvješćima raspavlja u gotovo svim gradskim vijećima u Hrvatskoj, ali ne i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. "Je li to neznanje ili namjera?", upitao je, a Švaljek mu je odgovorila da se to izvješće može naći na Internet stranicama Državne revizije.

"Namjera u gradskoj upravi je da 'otvorimo' proračun građanima i zastupnicima, pa ćemo uskoro izraditi posebnu web stranica o proračunskom procesu", najavila je.

Molan je izrazio nezadovoljstvo takvim odgovorom, kao i njegov stranački kolega Zvane Brumnić, rekavši da se, "skrivajući se iza propisa, ne odgovara na pitanja." Pitao je i zašto su SDP-ovi prijedlozi na proračun ocijenjeni općenitim pa i nepotrebnim.

"Neki prijedlozi su dobri i kvalitetni, no nisu dani u obliku amandmana i teško ih je pretočiti u proračun", odgovorila mu je Švaljek.

Brumnić je "potegnuo" i pitanje zbrinjavanja glomaznog otpada čudeći se kako je zamjenica gradonačelnika mogla reći da je to pitanje rješeno.

Pojasnila je kako je u medijima rekla da će se privremenim odlaganjem u skladište Robnih terminala to pitanje riješiti do Božića. Ujedno je apelirala na građane da na deponij u Oboju pored plinske stanice, gdje su već imali "40 odvoza" otpada, građani ne dovoze novi.

Na kaos u zagrebačkom taksi prijevozu upozorio je Dan Špicer (SDP). Reako je kako je prije četiri godine liberalizirano taksi tržište i da od tada Zagrepčani imaju jeftiniji prijevoz, ali da je nakon toga nastao kaos koji nitko ne kontrolira.

"Divlji taksisti varaju, muljaju, prenaplaćuju, imaju lažne cjenike, a izgleda da to nitko ne kontrolira. Na taksi stajalištima u centru grada gotovo je nemoguće naći firme s dozvolom. Ondje su oni koji dozvole dilaju, protuzakonito iznajmljuju, a taksi oznake su im gotovo jednake onima koji voze jeftinije. Žute table koriste i taksisti koji su uhvaćeni u prekršaju", naveo je.

Upitao je kad će na sjednicu doći izvješće koliko je Komunalno redarstvo izdalo rješenja za uklanjanje nedostataka, koliko je bilo prekršajnih postupaka, naloga i novčanih kazni te koliko je dozvola oduzeto.

"Što se po tom pitanju napravilo kako bi se zašititili građani, gosti i turisti, ali i vozači koji pošteno zarađuju svoj kruh?", upitao je.

Švaljek mu je odgovorila da je taksi prijevoz dobar primjer javne usluge koju pruža privatni sektor, ali i dodala da Komunalno redarstvo nadzire dio usluga odnosno cjenike kod prijevoznika, dok druge vrste inspekcije radi Državni inspektorat i policija.

Dominik Etlinger (SDP) upitao je koliko su koštali naknadni popravci i nadogradnje u Mesničkoj ulici, no to će dobiti "napismeno".

Bilo je riječi i o Društvu hrvatskih književnika, za što se zanimao Alen Ostojić (HSLS). "Živimo u društvu u kojem vlasnička prava ne smiju biti povrijeđena i tu nema dileme. Privatni vlasnik jednog dijela ne može u ovoj konstelaciji ostvariti svoja prava, dok je drugi vlasnik u ovom trenutku predmet povrata nacionalizirane imovine", rekla je Švaljek i dodala da Grad Zagreba upravlja tim prostorom, ali da će taj prostor najvjerojatnije pripasti državi.

Ivan Ćelić (HDZ) upitao je zašto je zastupnik Ante Dodić (Lista M. Bandića) zaposlen u Gradskoj plinari na novo radno mjesto i hoće li to mjesto biti ukinuto po novoj sistematizaciji. "Zašto se takve se stvari dešavaju preko noći. Možda i zbog toga da glasa za proračun?", upitao je, a privremena upraviteljica Holdinga Danijela Franić rekla je da se ništa ne događa preko noći i da je sve učinjeno sukladno zakonu i propisima.

Pero Semren (HDZ) problematizirao je zapošljavanje kćeri odvjetnika Ante Nobila u Turističkoj zajednici grada Zagreb.

Tagovi: Davor Bernardić, gradski stanovi, Sandra Švaljek
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank: Mladi Amerikanci će pomoć države iskoristiti za kupnju dionica
ISTRAŽIVANJE
Deutsche Bank: Mladi Amerikanci će pomoć države iskoristiti za kupnju dionica
NEW YORK - Istraživanje Deutsche Banka pokazalo je da će mladi Amerikanci popriličan dio novca kojeg će dobiti od države (tzv. stimulativni čekovi) potrošiti na kupnju dionica.
Dolar prema kuni najjači u tri i pol mjeseca
TEČAJ
Dolar prema kuni najjači u tri i pol mjeseca
ANALIZA - Slijedeći svoj polupostotni rast iz veljače, HNB-ov srednji tečaj američkog dolara na početku ovog mjeseca je intenzivirao taj smjer.
Beogradska berza: Messer Tehnogas najtraženiji na početku nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Messer Tehnogas najtraženiji na početku nedelje
BEOGRAD – Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi nije doneo energičniju aktivnost investitora, ali su indeksi krenuli uzlaznom putanjom neutrališući gubitke zabeležene u petak..
Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli snažnijim rastom vrijednosti, za nešto više od 0,9 posto, uz promet manji od pet milijuna kuna, dok je osjetniji pad cijene zabilježila dionica Privredne banke Zagreb (PBZ) nakon što je najavljeno njezino delistiranje.
Tajland promovira kanabis kao novi zamah ekonomiji
KONOPLJA
Tajland promovira kanabis kao novi zamah ekonomiji
BANGKOK - Tajlanđani su pohrlili na izložbu kanabisa u vrijeme dok rastu i ponuda i potražnja za tom biljkom nakon što je vlada odobrila njenu upotrebu u prehrani i drugim proizvodima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE