GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Berlinski zid odavno je pao, ali hrvatski zidovi sve su viši

Berlinski zid odavno je pao, ali hrvatski zidovi sve su viši
ZIDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2014 / 20:18
Autor: Ivan Brodić
KOLUMNA - Prijetvornost. Asocijacija je to koja se svakome tko kritički promatra svijet oko sebe mora pojaviti kada sluša kićene govore hrvatskih političara, pa i nekih povjesničara, na skupovima kojima je obilježeno četvrt stoljeća od pada Berlinskoga zida.
Puna usta zapadnih vrijednosti, no suštinskih promjena vrlo je malo. Bilo je tako i prekjučer, na okruglom stolu povodom ove teme u Preporodnoj dvorani pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke i Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Padom Zida pokrenuta tranzicija prema višestranačju i slobodnom tržištu daje nam legitiman motiv zapitati se jesmo li kao društvo doživjeli kakav napredak od toga trenutka? Registracija većeg broja političkih stranaka i slobodni izbori trebali su nam donijeti pluralne vrijednosti i parlamentarnu demokraciju, a slobodno tržište te pretvorba i privatizacija slabiju kontrolu države u ekonomiji,  ekonomski napredak i ekonomske slobode. Odstranimo li nostalgiju, jer s njom je teško polemizirati, odgovor je jednostavan. Mentalno još uvijek živimo s ove strane socijalističkoga dijela Željezne zavjese, u mnogim stvarima čak i u degradiranom obliku.

Primjera je mnogo, u našoj zemlji još nismo raskrstili sa partijskim zapošljavanjima u javnoj upravi. Glasovi na parlamentarnim izborima „kupuju“ se upravo takvim zapošljavanjem. Nismo raskrstili niti sa političkim željama za nacionalizacijom privatnoga vlasništva i ovdje napravivši korak unazad u odnosu na kasniju fazu socijalizma. Ideja bivšega ministra financija kako je privatni sektor najveći problem države tome može biti dokazom.  Uostalom, ova zemlja nikada nije doživjela tranziciju jednakih mogućnosti, vjerujem kako nikome pametnome ne treba bolji dokaz od činjenice kako su tada neki podobnici bili ekonomski slobodniji od većine građanstva.

Politički, u našoj je zemlji moguće, kako kaže Dobroslav Paraga za jedan dvotjednik, pratiti obračune s političkim protivnicima jednakim metodama kroz posljednjih četrdesetak godina. Zbog toga smo čak riskirali dobre odnose s Njemačkom, pa i s Unijom, petljajući oko izručenja navodnih aktera tih procesa, kaže Paraga. Sukladno tome, teško je moguće dovesti u pitanje zločine iz vremena socijalizma jer „nitko nije ubijen tko to nije zavrijedio“. I ovdje smo doživjeli degradaciju, pa doživotni bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić povodom pada Zida grmi na one koji su protivnici socijalizma i komunizma, nazivajući nas fašistima (pitam se što bi mu rekao Churchill).

Dakle, notorna je činjenica kako smo zatočenici estabishmenta koji zapadne političke vrijednosti koristi kao masku za stare ekonomske i političke prakse tek nešto ublažene od totalitarna vremena u smislu represije. Svjedoči to ovih dana i Lenko Garbin, jedan od najvećih hrvatskih brodara koji je izdržao biti privatnim poduzetnikom u suton socijalizma, izdržao je potapljanje brodova prilikom agresije na Hrvatsku, a sada rasprodaje svoje brodovlje jer ne može izdržati birokratski teror i teror poreznih nameta.  

Rješenje? Zar nije samorazumljivo? Prije nego li bude kasno, postoji samo jedna mogućnost. Pokušati, konačno, nakon dvadeset i pet godina, srušiti naš mentalni Zid i to sadržajnom liberalnom demokracijom i ekonomskim liberalnim slobodama. Mnoge su zemlje u tome uspjele i imaju pozitivne povijesne bilance, od toga vremena, kako navodi The New York Times u svojoj analizi istočnih područja Njemačke i zapadnoslavenskih područja.

Ostaje gorka činjenica da Zid nije srušen samo na strani nekadašnjih socijalističkih zemalja. Posljednjih godina jasno možemo vidjeti da se urušava i ona "pobjednička" strana zapadnih demokracija. Novi zid, nažalost, prolazi upravo prostorom Europe na kojem se nalazi i Hrvatska. Zato se i hrvatski zidovi danas čine višima nego prije dva i pol desetljeća.


Tagovi: Berlinski zid, kapitalizam, socijalizam, Dobroslav Paraga, politička ubojstva, Stjepan Mesić
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Posustali indeksi i trgovanje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Posustali indeksi i trgovanje
BEOGRAD - Trgovanje na domaćem tržištu akcija danas je posustalo, a neznatno su oslabili i BELEX indeksi.
Zlatnim rezervama Srbija izbegla štetne uticaje koronakrize
ZLATO
Zlatnim rezervama Srbija izbegla štetne uticaje koronakrize
BEOGRAD - Srbija je zahvaljujući kupovini zlata proteklih godina uspela da obezbedi 31,26 tona ovog plemenitog metala i time osigura domaće tržište od prevelikog štetnog uticaja aktuelne pandemije koronavirusa na ekonomiju.
Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
KRIPTOVALUTE
Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
NEW YORK - Američka investicijska banka Goldman Sachs u izvješću je klijentima navela kako nema namjeru investirati u kriptovalute poput bitcoina.
Iz Vira ukradeno 110 tona šećera
ŠEĆER
Iz Vira ukradeno 110 tona šećera
VIROVITICA - Iz tvornice šećera u Virovitici ukradeno je 110 tona šećera, i počinjena je materijalna šteta od 374.800,00 kuna, izvijestila je u četvrtak virovitičko-podravska Policijska uprava.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi porasli četvrti uzastopni dan
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi porasli četvrti uzastopni dan
ZAGREB - Četvrti uzastopni rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen slabim prometom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE