GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Berlinske i minhenske nekretnine na meti kupaca

Berlinske i minhenske nekretnine na meti kupaca
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2013 / 15:37
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - London više nije najtraženije mjesto u Europi za ulaganje u nekretnine. Po procjenama stručnjaka, po prvi se put na vrhu popisa najpopularnijih tržišta nekretnina u Europi nalaze dva njemačka grada: Berlin i München.
Nedostatak drugih mogućnosti za ulaganja, niske kamate na stambene kredite i strah od inflacije, sve to pridonosi stalnom rastu tržišta nekretnina u Njemačkoj. A time i dobrom poslovanju građevinske branše.

Najviše od ove popularnost takozvanog "betonskog zlata" (Betongold), kako popularno u Njemačkoj nazivaju nekretnine, profitiraju dionice tvrtki koje se bave prodajom nekretnina. Pojedine tvrtke, koje su uglavnom bile poslovale na lokalnoj razini i još prije nekoliko godina bile gotovo nepoznate izvan granica svojih općina, postaju ozbiljni igrači na burzama.

"Dionice tvrtki koje posluju nekretninama trenutačno su na burzi glavna modna tema", kaže profesor na Sveučilištu u Regensburgu Steffen Sebastian čija je specijalnost financiranje nekretnina.

Ove tvrtke imaju koristi od rasta cijena nekretnina kao i od stalnog rasta stanarina. Zbog straha od inflacije eura, koju su potaknule narodne banke puštanjem u opticaj novog novca, kao i zbog niskih kamata, novac se doslovno slijeva na tržište stanovima. Tu vode prije svega profesionalni investitori, ali i manji privatni ulagači vide u ovim dionicama svoju priliku, čak i ako nemaju novaca za kupnju vlastite kuće ili stana.

Prošla su vremena u kojima je London bio najtraženije mjesto u Europi, tvrde međunarodni stručnjaci. Po njihovim se procjenama, po prvi put na vrhu popisa najpopularnijih tržišta nekretnina u Europi nalaze dva njemačka grada: Berlin i München.

Općenito je u velikim njemačkim gradovima kod kupovine nekretnina dobit u odnosu na rizik visoka, smatra analitičar Ulf van Lengrich iz Solvenitsa, financijske institucije specijalizirane za trgovinu vrijednosnim papirima. A on isto tako vjeruje da će stanarine u Njemačkoj i dalje rasti.

Oni oprezniji ipak upozoravaju na mogućnost nove krize na tržištu nekretnina, slične onoj od prije nekoliko godina, pogotovo što i političke stranke kao dio svog predizbornog programa na vidljivom mjestu ističu zamrzavanje ili usporavanje rasta stanarina.

Vrhunac rasta u poslovima stanogradnje u Njemačkoj se dogodio nakon ponovnog ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke. 1995. je bilo izgrađeno 603.000 novih stanova. Uslijedila je strukturna kriza u građevnskoj branši pri čemu je polovica od tadašnjih 1,4 milijuna radnika iz te branše izgubilo posao, a dobar dio ulagača bankrotirao. Broj novoizgrađenih stanova je od tada stalno padao, a najgore je bilo u godini recesije 2009. kada je u zemlji izgrađeno tek 159.000 stanova. Od tada je njihov broj ponovno porastao za 25 posto.

Ulaganje u takozvano betonsko zlato trenutačno se smatra sigurnom odlukom. To dokazuje i relativno visok udio vlastitog kapitala u ovim poslovima. I to unatoč rastu cijena nekretnina i niskim kamatnim stopama. "prosječni udio vlastitog kapitala naših klijenata je oko 35 posto. Većina bi banaka bila zadovoljna već sa 25 posto", kaže Martin Greppmair, voditelj razvoja projekata u minhenskoj tvrtki Euro Grundinvest koja se bavi građevinskim projektima.

A nizak udio potrebe za dodatnim finaciranjem osigurava i stabilno stanje na tržištu. Tako da opasnosti od "pregrijavanja tržišta" uz ovako nisku stopu vanjskog kapitala nema.

Za većinu ulagača to obično nije prva nekretnina u koju su investirali. Prema podacima Euro Grundinvesta njih oko 65 posto već posjeduje neku nekretninu i 2013. kupuje po drugi put.

"Oni znaju što žele, što ih očekuje i na što moraju paziti", objašnjava Greppmair. Većina kupaca već živi u bliznini novokupljenog objekta i poznate su im specifičnosti i vrijednost njihovog položaja. "Stoga je većina kupaca u stanju realistično procijeniti nekretninu i njen potencijal", kaže stručnjak za nekretnine iz Euro Grundinvesta.

Tagovi: Berlin, Munchen, tržište nekretnina, nekretnine, Betongold, građevinski sektor, Ulf van Lengrich
PROČITAJ I OVO
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podigao cijene hrane blizu rekorda
HRANA
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podigao cijene hrane blizu rekorda
NEW YORK - Cijene hrane snažno su porasle u studenome, približivši se najvišoj razini u šest godina, potaknute "nevjerojatnim" poskupljenjem biljnih ulja, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
FOREX
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je skliznuo na novu najnižu razinu u dvije i pol godine prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, budući da su investitori skloniji riziku zbog optimizma u vezi cjepiva i očekivanja novih poticaja u američkom gospodarstvu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan
UZLET
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan
TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, zahvaljujući optimizmu u vezi cjepiva protiv koronavirusa, no trguje se suzdržano s obzirom da se indeksi kreću na rekordnim razinama.
Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma
OPTIMIZAM
Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer su slabi gospodarski pokazatelji zasjenili pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronavirusa.
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE