GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Usijala se tražnja za akcijama NIS-a, strmoglavi pad indeksa

Beogradska berza: Usijala se tražnja za akcijama NIS-a, strmoglavi pad indeksa
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2018 / 17:21
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Prvi trgovački dan u nedelji na domaćem tržištu akcija obeležila je prava pomama za hartijama Naftne industrije Srbije, kao i strmoglavi pad BELEX indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 858,8 miliona dinara (7,2 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, registrovao je snažan pad od 1,8 procenata na 736,29 poena, a u minusu od 0,9 odsto, na 1.533,88 poena, zaključen je BELEXlajn.

Naftna industrija Srbije je bila dobitnik dana, ojačavši za 0,1 posto na 686 dinara, a takođe je bila ubedljivo najtgovanija akcija sa fantastičnom realizacijom u iznosu od 72,7 miliona dinara.

Obične akcije Komercijalne banke zabeležile su oštar pad od skoro 8,3 procenta na 2.000 dinara, uz trgovanje vredno 0,6 miliona dinara, dok je gornjomilanovački Metalac oslabio za 0,1 posto na 2.048 dinara, ostvarivši promet od 0,5 miliona dinara.

Među malobrojnim dobitnicima dana bio je Aerodrom „Nikola Tesla", čije su akcije blago porasle do nivoa od 1.676 dinara, a istrgovane su za 0,2 miliona dinara.

Aktivnost stranih investitora na domaćem tržištu akcija bila je danas više nego simbolična, budući da su u ukupnom prometu imali udeo od samo 1,0 odsto, i to u kupovini 1,2 procenta, a u prodaji 0,9 posto.

Dve serije državnih obveznica, jedna dinarska i druga denominovana u evrima, istrgovane su na Berzi za ukupno 784,2 miliona dinara.

Dinarska obveznica serije RSO17153, koja dospeva u aprilu 2020. godine, dominirala je u ukupnom prometu sa iznosom od 758,6 miliona dinara, dok je obveznica RSO1471 denominovana u evrima, s rokom dospeća u aprilu 2024., isprometovana za 25,6 miliona dinara (216,2 hiljade evra).

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Komercijalna banka, Metalac, Aerodrom Nikola Tesla, BSE:NIIS, BSE:AERO, BSE:MTLC, BSE:KMBN
PROČITAJ I OVO
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
Nastavak rasta na azijskim tržištima
SERIJA
Nastavak rasta na azijskim tržištima
TOKIO - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače uznemirile vijesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
RAST
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novi najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u Kini, što bi trebalo ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

Zlato blizu najviše razine u sedam godina
UZLET
Zlato blizu najviše razine u sedam godina
LONDON - Nakon što je u srijedu premašio ključnu razinu od 1.600 dolara, cijene zlata koketirale su sa sedmogodišnjim maksimumom, jer ulagači i dalje povećavaju svoje pozicije uslijed izbijanja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE