GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: U fokusu stranih investitora dinarske obveznice Srbije

Beogradska berza: U fokusu stranih investitora dinarske obveznice Srbije
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2019 / 19:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je posustala danas, što i nije neobično u periodu letnjih godišnjih odmora, BELEX indeksi su neutralisali gubitke od ponedeljka, a u fokusu, naročito stranih ulagača, bile su dinarske državne dužničke hartije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 55,4 miliona dinara (470,4 hiljade evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, ostvario je dobitak od približno 0,4 posto, zaključivši trgovanje na 746,15 poena, a BELEXlajn je ojačao za trećinu procenta na 1.570,31 poen.

Na tržištu akcija je najprometniji bio Aerodrom „Nikola Tesla" koji je, uz rast cene od 1,2 posto na 850 dinara, zabeležio trgovanje u vrednosti od 4,2 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je napredovala za 0,9 procenata do cenovnog nivoa od 688 dinara, uz realizaciju u iznosu neznatno manjem od 4,2 miliona dinara.

„Dunav osiguranje" je predvodilo dobitnike dana, skočivši za 5,0 procenata na 2.100 dinara, na najviši nivo u poslednjih 12 meseci, a istrgovano je za 1,0 milion dinara.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke je neznatno skliznula naniže na 1.400 dinara, uz promet od oko 0,4 miliona dinara, dok se Metalac iz Gornjeg Milanovca zadržao na nivou od 1.999 dinara, uz realizaciju od 0,1 milion dinara.

Odlično trgovanje, u iznosu od 3,2 miliona dinara, zabeležila je na MTP tržištu kompanija Telefonkabl iz Beograda po ceni od 10.005 dinara, minimalno većoj nego na prethodnom trgovanju.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 38,99 posto, i to u kupovini 55,18 procenata, a u prodaji 22,8 odsto.

Dve serije dinarskih obveznica Republike Srbije istrgovane su zajedno za 41,4 miliona dinara, pri čemu je serija RSO19182, s rokom dospeća u januaru 2022., zabeležila promet od 29 miliona dinara. Strani investitori su u prometu državnih dužničkih hartija imali udeo od 65 procenata.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Dunav osiguranje, Komercijalna banka, BSE:KMBN, BSE:DNOS, BSE:AERO, BSE:NIIS,
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Alfa Plama planule, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Alfa Plama planule, indeksi pali
BEOGRAD – Početak skraćene trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležila je dominacija Alfa plama na tržištu akcija, pad oba berzanska indeksa, kao i visok promet državnih dinarskih obveznica.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu investitora
ZAGREB - Domaće tržište kapitala je svjedočilo živom trgovanju u utorak, gdje je dosegnut najviši promet u zadnjih pet tjedana, potaknut iščekivanjem kvartalnih rezultata kompanija.
Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SNAŽAN RAST
Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SARAJEVO - Trgovina je pojačana, pa je tako samo danas u četiri transakcije prometovano 11.388 dionica u vrijednosti 190 hiljada KM, a 7. februara trgovina je premašila 360 hiljada KM.
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
NAJAVE
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
BEOGRAD – Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.
Euro potonuo najniže u tri godine
FOREX
Euro potonuo najniže u tri godine
LONDON - Tečaj eura oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim razinama u tri godine u odnosu na dolar, na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak, dok investitori za nove smjernice čekaju nove podatke o ekonomskoj klimi u njemačkom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE