GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: U fokusu stranih investitora dinarske obveznice Srbije

Beogradska berza: U fokusu stranih investitora dinarske obveznice Srbije
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2019 / 19:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je posustala danas, što i nije neobično u periodu letnjih godišnjih odmora, BELEX indeksi su neutralisali gubitke od ponedeljka, a u fokusu, naročito stranih ulagača, bile su dinarske državne dužničke hartije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 55,4 miliona dinara (470,4 hiljade evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, ostvario je dobitak od približno 0,4 posto, zaključivši trgovanje na 746,15 poena, a BELEXlajn je ojačao za trećinu procenta na 1.570,31 poen.

Na tržištu akcija je najprometniji bio Aerodrom „Nikola Tesla" koji je, uz rast cene od 1,2 posto na 850 dinara, zabeležio trgovanje u vrednosti od 4,2 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je napredovala za 0,9 procenata do cenovnog nivoa od 688 dinara, uz realizaciju u iznosu neznatno manjem od 4,2 miliona dinara.

„Dunav osiguranje" je predvodilo dobitnike dana, skočivši za 5,0 procenata na 2.100 dinara, na najviši nivo u poslednjih 12 meseci, a istrgovano je za 1,0 milion dinara.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke je neznatno skliznula naniže na 1.400 dinara, uz promet od oko 0,4 miliona dinara, dok se Metalac iz Gornjeg Milanovca zadržao na nivou od 1.999 dinara, uz realizaciju od 0,1 milion dinara.

Odlično trgovanje, u iznosu od 3,2 miliona dinara, zabeležila je na MTP tržištu kompanija Telefonkabl iz Beograda po ceni od 10.005 dinara, minimalno većoj nego na prethodnom trgovanju.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 38,99 posto, i to u kupovini 55,18 procenata, a u prodaji 22,8 odsto.

Dve serije dinarskih obveznica Republike Srbije istrgovane su zajedno za 41,4 miliona dinara, pri čemu je serija RSO19182, s rokom dospeća u januaru 2022., zabeležila promet od 29 miliona dinara. Strani investitori su u prometu državnih dužničkih hartija imali udeo od 65 procenata.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Dunav osiguranje, Komercijalna banka, BSE:KMBN, BSE:DNOS, BSE:AERO, BSE:NIIS
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Potvrđena sudska presuda u vezi Nexus Private Equity Partnera
PRESUDA
Hanfa: Potvrđena sudska presuda u vezi Nexus Private Equity Partnera
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestila je u utorak da je presudom Visokog upravnog suda RH odbijena njezina žalba te potvrđena presuda Upravnog suda u vezi Nexus Private Equity Partnera, kojem je u siječnju 2018. ta agencija oduzela odobrenje za upravljanje nad dva fonda a upravi licencu.
Zagrebačka burza: Sunce hoteli dobitnici dana, indeksi stagnirali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Sunce hoteli dobitnici dana, indeksi stagnirali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi u utorak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz različite predznake i skroman promet, jer nije bilo važnijih vijesti iz poslovnog sektora.
Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog dobrih makro pokazatelja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog dobrih makro pokazatelja

ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski pokazatelji, a nadaju se i novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu.

Wall Street: Uzlet Microsofta podigao Nasdaq do rekorda
OPTIMIZAM
Wall Street: Uzlet Microsofta podigao Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, dok je Nasdaq indeks dosegnuo rekordnu razinu jer su ulagače ohrabrile najave preuzimanja i spajanja kompanija.
Slovenija se zadužila obveznicama uz rekordno niski prinos
ZADUŽIVANJE
Slovenija se zadužila obveznicama uz rekordno niski prinos
LJUBLJANA - Slovensko Ministarstvo financija iskoristilo je zahtjev uglednog ulagača i krajem srpnja krenulo u dodatnu emisiju trogodišnje državne obveznice u iznosu od 50 milijuna eura, što je učinilo nakon rekordno niskog prinosa do dospijeća od minus 0,492 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE