GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: U fokusu stranih investitora dinarske obveznice Srbije

Beogradska berza: U fokusu stranih investitora dinarske obveznice Srbije
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2019 / 19:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je posustala danas, što i nije neobično u periodu letnjih godišnjih odmora, BELEX indeksi su neutralisali gubitke od ponedeljka, a u fokusu, naročito stranih ulagača, bile su dinarske državne dužničke hartije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 55,4 miliona dinara (470,4 hiljade evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, ostvario je dobitak od približno 0,4 posto, zaključivši trgovanje na 746,15 poena, a BELEXlajn je ojačao za trećinu procenta na 1.570,31 poen.

Na tržištu akcija je najprometniji bio Aerodrom „Nikola Tesla" koji je, uz rast cene od 1,2 posto na 850 dinara, zabeležio trgovanje u vrednosti od 4,2 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je napredovala za 0,9 procenata do cenovnog nivoa od 688 dinara, uz realizaciju u iznosu neznatno manjem od 4,2 miliona dinara.

„Dunav osiguranje" je predvodilo dobitnike dana, skočivši za 5,0 procenata na 2.100 dinara, na najviši nivo u poslednjih 12 meseci, a istrgovano je za 1,0 milion dinara.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke je neznatno skliznula naniže na 1.400 dinara, uz promet od oko 0,4 miliona dinara, dok se Metalac iz Gornjeg Milanovca zadržao na nivou od 1.999 dinara, uz realizaciju od 0,1 milion dinara.

Odlično trgovanje, u iznosu od 3,2 miliona dinara, zabeležila je na MTP tržištu kompanija Telefonkabl iz Beograda po ceni od 10.005 dinara, minimalno većoj nego na prethodnom trgovanju.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 38,99 posto, i to u kupovini 55,18 procenata, a u prodaji 22,8 odsto.

Dve serije dinarskih obveznica Republike Srbije istrgovane su zajedno za 41,4 miliona dinara, pri čemu je serija RSO19182, s rokom dospeća u januaru 2022., zabeležila promet od 29 miliona dinara. Strani investitori su u prometu državnih dužničkih hartija imali udeo od 65 procenata.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Dunav osiguranje, Komercijalna banka, BSE:KMBN, BSE:DNOS, BSE:AERO, BSE:NIIS
PROČITAJ I OVO
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
JASNA PORUKA
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
BEČ - Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger odbila je danas inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel da ove godine ostavi zatvorena skijališta širom Europe. Tvrdi da austrijske vlasti mogu osigurati sigurnost na skijalištima.
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
RESTORANI
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
BEOGRAD - Zbog pogoršanja situacije izazvane pandemijom Covid-19, vodič Michelin je prinuđen da prilagodi svoje aktivnosti širom sveta, te da odloži otkrivanje nekih selekcija restorana za sledeću godinu, među kojima je i ona najavljena za prvu polovinu decembra u Srbiji.
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, uz skroman promet jer nije bilo vijesti koje bi potaknule investitore na veću aktivnost.
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
ZAHTJEVI
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
PAZIN - Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću Zahtjev za odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo na području Istarske županije.
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE