GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Turbulentna sedmica odnela Belexu novih 4,3%

Beogradska berza: Turbulentna sedmica odnela Belexu novih 4,3%
NEDELJNI PREGLED BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2011 / 13:12
Autor: SEEbiz/Sinteza Invest Group
BEOGRAD - Protekla trgovačka sedmica otpočela je velikom panikom ulagača koja se prenela na Beogradsku berzu sa svetskih tržišta kapitala, te su u tim danima isključivo psihološki faktori bili nosioci cenovnih promena domaćih akcija.
Samo u prva dva dana, indeks Belex 15 izgubio je na vrednosti 12,6 odsto da bi u drugoj polovini sedmice, usled smirivanja situacije na globalnim tržištima, eliminisao deo gubitaka. Ova korpa najlikvidnijih akcija izgubila je na sedmičnom nivou 4,3 procenta, spustivši se ispod nivoa sa kojeg je ušla u tekuću godinu. U poslednje tri sedmice, Belex 15 je izgubio na vrednosti nepunih 12 procenata. Promet u trgovanju akcijama u proteklih pet dana bio je skromnih 3,2 miliona evra, što je najlošija sedmica po realizaciji u zadnjih mesec dana.

Reperna hartija domaćeg tržišta, Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je izuzetno velike turbulencije, da bi nedelju ipak okončala sa umerenim minusom od 2,7 procenata. Akcije ove najveće kompanije na tržištu fluktuirale su u veoma širokom rasponu od 668 do 779 dinara, udarajući u pojedinim danima u donju, ali i u gornju zonu fluktuacije. Ukupan promet NIS-ovih akcija iznosio je 111,3 miliona, te je ova hartija u velikoj meri dominirala tržištem. Akcije najvećeg domaćeg građevinara Energoprojekt (ENHL) padale su tokom sedmice i na nivo od 566 dinara, da bi krajem nedelje usledio oporavak sve do nivoa od 650 dinara. Ukupan promet u trgovanju Energoprojektom iznosio je 31,6 miliona dinara, dok je ova kompanija na nedeljnom nivou izgubila na vrednosti 3,9 procenata. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je beležio nešto umerenije fluktacije u odnosu na druge likvidne hartije, ali je i ova akcija početkom sedmice naglo oslabila, spuštajući se i do nivoa od 450 dinara. Ukupan promet u trgovanju akcijama najveće domaće vazdušne luke bio je 20,2 miliona dinara, a mahom je ostvaren na nivoima oko 500 dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) okončao je sedmicu na 642 dinara uz gubitak od 8,3 odsto dok je se Imlek (IMLK) snažno odupereo tržišnom trendu okončavši sedmicu u laganom plusu na 2.188 dinara.

Od bankarskih akcija najprometnija je bila AIK banka (AIKB) sa realizacijom od 31,6 miliona dinara. AIK je, zahvaljujući pre svega činjenici da nije na listingu te ima širi opseg dnevnog fluktuiranja, beležio oštrije promene tokom tri turbulentna dana protekle sedmice. Akcije ove niške banke padale su i do nivoa od 2.064 dinara, da bi nedelju okončale na 2.490 dinara uz neznatnu negativnu promenu na nedeljnom nivou. Agrobanka (AGBN) je takođe registrovala velike fluktuacije uz dvocifrene dnevne promene, da bi sedmicu okončala na 5.625 dinara uz minus od 8,6 odsto. Komercijalna banka (KMBN) je takođe zabeležila minus značajno veći od ostatka tržišta, spustivši se na kraju nedelje na 2.403 dinara. Akcije ove najveće banke pod kontrolom države, izgubile su tokom sedmice na vrednosti 11,1 procenata. Tržišna kapitalizacija Komercijalne pala je na 20,9 milijardi dinara, dok je vrednost AIK banke, na ceni zatvaranja u petak,  bila 21,7 milijardi dinara te je ponovo postala najveća bankarska ustanova na Beogradskoj berzi.
Tagovi: Beogradska berza, Energoprojekt, NIS, Aerodrom, Imlek, Aik banka, Sojaprotein, Komercijalna banka, Agrobanka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar gubitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar gubitnik dana, indeksi pali
ZAGREB - Još jedan dan slabog prometa s negativnim predznakom na Zagrebačkoj burzi.
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
NAUTIČARI
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
PULA - Stožer je krajem protekloga tjedna donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu, žale se jahtaši.
Dolarov indeks blago ojačao
FOREX
Dolarov indeks blago ojačao
LONDON - Dolar je u utorak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim tržištima, jer američko-kineske napetosti i porast novih slučajeva koronavirusne zaraze navode ulagače na oprez.
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak prijepodne indeksi su blago oslabili, uz nastavak skromnog obujma trgovanja uoči skorašnjeg početka sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija.
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
SIGNALI
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
ZAGREB - Da je Hrvatska među najtraženijim inozemnim turističkim destinacijama na tržištu Francuske pokazuju podaci MisterFly-a, jednog od najvećih francuskih online distributera specijaliziranih za prodaju aviokarata, najam vozila i hotelski smještaj, izvijestila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE