GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Slabo trgovanje, indeksi mešoviti

Beogradska berza: Slabo trgovanje, indeksi mešoviti
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2018 / 18:53
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija danas je posustala, ukupan promet na Berzi je bio slab uprkos trgovanju državnim obveznicama, a BELEX indeksi su okončali trgovanje s mešovitim rezultatima.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je nepunih 9,0 miliona dinara (oko 76 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, opao je za približno 0,1 odsto na 741,12 poena, dok je BELEXlajn skočio za 1,1 procenat na 1.560,73 poena.

Najveći promet su zabeležile akcije Energoprojekt holdinga, u iznosu od 3,1 milion dinara, uz rast cene od 0,1 odsto na 651 dinar.

Naftna industrija Srbije je oslabila za 0,3 procenta na 681 dinar, uz realizaciju od 1,7 miliona dinara, dok je Jedinstvo iz Sevojna zaključilo trgovanje uz zanemarljivu negativnu korekciju cene na 5.050 dinara, ostvarivši trgovanje od 1,6 miliona dinara.

Prioritetne akcije duvanske industrije „Filip Moris" isprometovane su za 0,6 miliona dinara po ceni od 3.409 dinara, za 0,1 odsto nižoj nego na prethodnom trgovanju, a bečejski Sojaprotein se spustio za 0,7 procenata na 132 dinara, uz promet od 0,2 miliona dinara.

Gornjomilanovački Metalac je istrgovan za 0,2 miliona dinara po ceni od 2.015 dinara, slabijoj za 0,7 procenata nego na prethodnoj trgovačkoj sesiji, dok je kompanija Fintel Energija, koja je juče debitovala na tržištu akcija, ojačala je za 1,0 odsto na 510 dinara, uz realizaciju u iznosu od 0,1 milion dinara.

Na čelu liste dobitnika dana bila je Jubmes banka, drugi dan uzastopno, sa skokom cene od 14,5 procenata na 10.500 dinara, uz neveliki promet, a među dobitnicima je bio i Aerodrom „Nikola Tesla" koji je ojačao za četvrtinu procenta na 1.705 dinara, uz trgovanje od 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 44,11 odsto, pri čemu u kupovini 39,31 procenat, a u prodaji 48,91 posto.

Dve serije dinarskih državnih obveznica zabeležile su ukupan promet uz iznosu od 0,4 miliona dinara, u kojem su strani investitori učestvovali sa 50 odsto.

Veću realizaciju je imala obveznica RSO1478, s rokom dospeća u junu 2021. godine, koja je istrgovana za četvrt miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Fintel energija, Energoprojekt Holding, BSE:NIIS, BSE:AERO, BSE:ENHL
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i sporog oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.
Tehnološki sektor ponovno pritisnuo Wall Street
PRITISAK
Tehnološki sektor ponovno pritisnuo Wall Street

NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 pao drugi dan zaredom, kao i Nasdaq indeks, što je posljedica daljnje korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, ali i slabih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Šest hrvatskih prehrambenih proizvoda prodavat će se u Kini
PRILIKE
Šest hrvatskih prehrambenih proizvoda prodavat će se u Kini
ZAGREB - Baranjski kulen, Dalmatinski i drniški pršut, Lički krumpir, Dingač i Neretvanska mandarina, hrvatskih je šest prehrambenih proizvoda koji su se upravo našli na listi od 100 europskih proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom koje je Europska komisija službeno objavila kao proizvode koji će biti posebno označeni i privilegirani u trgovanju sa Kinom.
Čak 22 europska grada udružila se protiv Airbnba
SUKOBI
Čak 22 europska grada udružila se protiv Airbnba
PARIZ - Savez 22 europska grada pozvao je danas EU da uspostavi stroža pravila za internetsku platformu kratkoročnog najma nekretnina Airbnb. Savez je uvjeren da zbog njih cijene nekretnina rastu, što lokalno stanovništvo gura u nezavidan položaj.
Njemačka: Ogromni viškovi maski i respiratora u skladištima
OPREMA
Njemačka: Ogromni viškovi maski i respiratora u skladištima
BERLIN - U skladištima u Njemačkoj prašinu skuplja medicinska oprema nabavljana u panici zbog izbijanja pandemije. Potrošeni su silni novci za opremu koju sada očito nitko ne treba. Što sad?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE