GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Slab promet i stagnacija indeksa

Beogradska berza: Slab promet i stagnacija indeksa
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2014 / 15:37
Autor: SEEbiz / Sinteza invest
BEOGRAD - Vrlo slab početaka trgovačke nedelje. Indeksi se gotovo i nisu značajnije pomerali a investiciona aktivnost je bila minorna što je negde i sezonska karakterstika ovog dela berzanske godine.
Najsveobuhvatniji pokazatelj tržišnog kretanja, BELEXline, se nije pomerao sa kote od 1.132 poena dok je BELEX15 ipak okončao sesiju na pozitivnoj teritoriji dobivši na vrednosti simboličnih 0,04%. Ukupan promet je vredeo tek 9,5 miliona dinara a skoro 40 odsto se odnosilo na Naftnu industriju Srbije (NIIS) koja je danas bila u fokusu zbog održavanja redovne skupštine akcionara.

Naime, na današnjoj skupštini najveće kompanije na Beogradskoj berzi, akcionari su, između ostalog, doneli odluku o dividendi u bruto iznosu od 80,22 dinara po akciji što je u skladu sa ranije najavljnim predlogom Upravnog odbora. Cena na berzi je tokom čitaovog dana bila u uzlaznom trendu a prosečna ponderisana vrednost je na kraju iznosila 887 dinara uz uočljivu prilično jaku tražnju. Ukupna realizacija je vredela tek 3,6 miliona dinara prevashodno zbog slabe ponude većih paketa akcija. Messer Tehnogas, proizvođač industrijskih gasova, je sa 0,6 miliona dinara stigao do kote od 5.435 dinara što je za 2,5 odsto više u odnosu na petak.

Konditor Medela (MDLA) ponovo beleži skroman (0,5 miliona dinara) ali konstatan promet ako gledamo period u protekla dva meseca i to bez prevelike oscilacije cene (7.380 dinara). Akcije proizvođača grejnih tela Alfaplam iz Vranja (ALFA) su stigle na 14.155 dinara (%2B0,7%) dok je Imlek iz Beogarada (IMLK), oko kojeg se poslednjih meseci špekuliše da je završnoj fazi prodaje, nastavio da osciilira oko ravnotežnih 3.500 dinara.

Od banaka je najaktivnija bila AIK banka iz Niša (AIKB) sa 0,8 miliona dinara. Tačno 500 akcija je istrgovano na ceni od 1.604 dinara. Kod Komercijalne banke iz Beogarada (KMBN) je bila registrovana simbolična transakcija na samom otvaranju kada je „počišćeno" 15 akcija sa kote od 1.750 dinara.

Skorman obim je karakterisao i dužničko tržište. Po oko 4.500 evra je bilo predmet trgovanja na serijama A2015 i A2016 uz prinosne stope od 3,62 odnosno 3,79 odsto, respektivno.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Medela, Alfa Plam, Messer Tehnogas, BSE:MDLA, BSE:NIIS, BSE:ALFA
PROČITAJ I OVO
Dolina Neretve: Jedini stranci su Kinezi koji rade na Pelješkom mostu
NEMA GOSTIJU
Dolina Neretve: Jedini stranci su Kinezi koji rade na Pelješkom mostu
METKOVIĆ - Jedini stranci u dolini Neretve su Kinezi. I to ne turisti iz Kine, već oni na gradilištu pelješkog mosta. Korona je učinila svoje, inozemnih posjetitelja u dolini Neretve nema niotkud.
Koronakriza razotkrila sve slabosti hrvatske poljoprivrede
HRANA
Koronakriza razotkrila sve slabosti hrvatske poljoprivrede
ZAGREB - Dok se u Hrvatskoj naveliko predstavlja nova strategija poljoprivrede do 2030., koja u fokus stavlja povećanje domaće samodostatnosti, konkurentnosti te produktivnosti za čak 125 posto, korona u prvi plan iz agrara izvlači najgore, piše u nedjelju Večernji list.
Dolar prema košarici valuta blago oslabio drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar prema košarici valuta blago oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago je pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je tečaj eura neznatno porastao.
Svjetska tržišta: Indeksi rasli unatoč daljnjem širenju koronavirusa
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi rasli unatoč daljnjem širenju koronavirusa

NEW YORK - Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle jer su zbog solidnih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u svijetu bile u drugom planu.

Zagrebačka burza: Indeksi porasli nakon tri tjedna pada
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli nakon tri tjedna pada
ZAGREB - Prvi srpanjski tjedan na Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa nakon tri "crvena" tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE