GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Rast indeksa, Alfa Plam u fokusu

Beogradska berza: Rast indeksa, Alfa Plam u fokusu
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2014 / 18:11
Autor: SEEbiz / Sinteza invest
BEOGRAD - Pad prometa u odnosu na juče i prekid negativne serije oba indeksa, glavne su karakteristike današnjeg trgovanja na Beogradskoj berzi.
Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 porastao je za 1 odsto na 636,72 poena dok je indeks BELEXline ojačao za nešto nižih 0,95 odsto na 1.269,72 indeksnih poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 33,4 miliona dinara.

Ubedljivo najveću realizaciju zabeležile su akcije Alfa Plama iz Vranja (ALFA). Nešto više od 14,4 miliona dinara iznosio je promet ostvaren po ceni od 15.500 dinara, za 0,32 odsto većoj u odnosu na juče. Solidan rast cene od skoro 4 odsto na 4.368 dinara upisale su akcije Imleka (IMLK) pri čemu je promet iznosio 2,5 miliona dinara. Na Prime Listingu berze najveću realizaciju od nevelikih 2,3 miliona dinara imale su akcije Eneergoprojekt holdinga (ENHL) uz minimalan rast cene od 0,11 odsto na 916 dinara.

Oscilacije vrednosti akcija Naftne Industrije Srbije (NIIS) nastavljene su i danas korekcijom cene za 0,34 odsto na 884 dinara koliko je iznosila prosečna pondrisana cena. Nije nedostajalo puno pa da promet pomenutim akcijama „preskoči", ovoga puta nedostižnih 2 miliona dinara. Veliki skok cene od preko 6 odsto na 2.900 dinara registrovali su vlasnički papiri Galenike Fitofarmacije (FITO) ali je promet ostao na nivou, od ipak skromnih, 1,3 miliona dinara. Na MTP segmentu tržišta ponovo su se izdvojile akcije Poljoprivrednog dobra iz Zaječara (PDZA) sa prometom od skoro 2,3 miliona dinara koji je ostvaren po nepromenjenoj ceni od 4.300 dinara.

Predvodnik prometa vlasničkih hartija banaka bile su obične akcije Komercijalne banke (KMBN) sa realizacijom od 6,2 miliona dinara. Zbog rasta cene od 0,8 odsto, indikativna cena za sutrašnje trgovanje iznosiće 2.016 dinara. Svega 0,7 miliona dinara prometa imale su obične akcije AIK banke (AIKB) ali je cena istih poskočila za 2,21 odsto na 1.666 dinara.

Nešto veću realizaciju u iznosu od 31,2 hiljade evra zabeležile su obveznice stare devizne štednje. Dominantan promet imala je serija A2016 pri čemu je godišnji prinos skliznuo ispod 4 procenta.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Alfa Plam, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Energoprojekt Holding, BSE:ALFA, BSE:NIIS, BSE:ENHL, BSE:AERO
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
Ponovo otvorena terasa Eiffelovog tornja
TERASA
Ponovo otvorena terasa Eiffelovog tornja
PARIZ - Posjetitelji Eiffelovog tornja ponovno mogu uživati u piću na njegovoj ljetnoj terasi, koja se otvorila ovaj tjedan i s koje se pruža prekrasan pogled na Pariz pod toplim, plavim nebom.
Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku
OČEKIVANO
Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku
KRK - Sukladno pokazateljima najsvježijih statistika Turističke zajednice otoka Krka, na tom kvarnerskom otoku koji u normalnim okolnostima ostvaruje trećinu županijskog, te oko 6 posto nacionalnog turističkog prometa, u lipnju je ostvareno 68,4 tisuća dolazaka i 305,9 tisuća turističkih noćenja.
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je korekciju indeksa na Zagrebačkoj burzi no i znatno veći promet no prethodnih dana.
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE