GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Promet akcija Fintela prvog dana samo 220.000 dinara

Beogradska berza: Promet akcija Fintela prvog dana samo 220.000 dinara
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2018 / 16:42
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Solidan promet zabeležen je danas na Beogradskoj berzi, na kojoj je jutros berzansko zvono, prvi put posle više od osam decenija, simbolično oglasilo "vatreno krštenje" za javno trgovanje akcijama jedne privatne kompanije, Fintel Energije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 235,4 miliona dinara (gotovo 2,0 miliona evra), a gro prometa su odnele državne obveznice.

Bezanski indeksi su zaključili trgovanje sa mešovitim rezultatima, pri čemu je BELEX15 nastavio da tone spustivši se za 0,4 odsto na 741,69 poena, dok je BELEXlajn ojačao za 0,3 procenta na 1.542,99 poena.

Debitant na tržištu akcija, Fintel Energija, koja je uvrštena na Prime Listing Beogradske berze, registrovala je prvog trgovačkog dana promet od 0,2 miliona dinara, uz rast početne cene za 1,0 posto na 505 dinara. Istrgovano je 440 komada akcija od ponuđenih 1.660 komada, dok je na strani tražnje bilo 3.243 komada akcija ovog preduzeća

U fokusu investitora je bila zemunska Galenika Fitofarmacija, čije su akcije isprometovane za 22,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 2.800 dinara, a solidnu realizaciju, u iznosu od 11,1 milion dinara, imale su i akcije Naftne industrije Srbije po prosečnoj ceni od 683 dinara, za 0,4 procenta nižoj nego juče.

Obične akcije Komercijalne banke su takođe registrovale pad od 1,4 odsto na 2.100 dinara, i isprometovane su za 10,8 miliona dinara.

Među gubitnicima je bio i Energoprojet holding, koji je zaključio trgovanje u minusu od 0,1 posto na 650 dinara, uz promet od 3,1 milion dinara.

Jubmes banka je predvodila dobitnike dana sa skokom cene od 5,4 procenta do nivoa od 9.171 dinar, uz realizaciju u iznosu 2,2 miliona dinara.

Impol Seval iz Sevojna je uz zanemarljivu negativnu korekciju cene na 3.001 dinar, istrgovan za 0,3 miliona dinara.

Ovo je bio uspešan dan i za „Dunav osiguranje" čije su akcije završile trgovanje s dobitkom od 2,5 odsto na 1.250 dinara, uz promet od 0,2 miliona.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas se takođe upisao na listu dobitnika, ojačavši za pola procenta na 10.800 dinara, a hartije ove kompanije su isprometovane u iznosu bešto nižem od 0,2 miliona dinara.

Najveći pad su danas registrovale prioritetne akcije kompanije „Filip Moris", od 1,9 procenata na 3.413 dinara, uz realizaciju od 0,1 milion dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla" je zabeležio neveliko trgovanje, uz slabljenje cene za približno četvrtinu procenta na 1.701 dinar.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 68 odsto, pri čemu u kupovini 44,78 procenata, a u prodaji 91,26 posto.

Državna obveznica serije RSO16144, denominovana u evrima, ostvarila je promet od 184,3 miliona dinara (1,5 miliona evra), a rok dospeća ove hartije je u septembru 2021. godine.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Fintel Energija, Naftna industrija Srbije, Impol Seval, Energoprojekt Holding, Aerodrom Nikola Tesla, Galenika Fitofarmacija, Messer Tehnogas, BSE:AERO, BSE:FITO, BSE:NIIS
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE