GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza privremeno obustavila trgovanje akcijama Komercijalne banke

Beogradska berza privremeno obustavila trgovanje akcijama Komercijalne banke
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2022 / 17:17
Autor: SEEbiz

BEOGRAD - Nakon što je u petak Beogradska berza obustavila trgovanje preferencijalnim akcijama NLB Komercijalne banke, danas je privremeno obustavljena trgovina i običnim akcijama ove banke.

Kao razlog obustave trgovanja navodi se „nastanak okolnosti koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka tokom perioda kotacije akcija Izdavaoca na tržištu Berze, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti“.

U obrazloženju Berze kaže se da je Komisija za listing razmatrala korporativne izveštaje NLB Komercijalne banke o pokrenutom postupku prinudnog otkupa akcija.

Naime, NLB banka, vlasnik 90,2 odsto akcija Komercijalne banke poslala je poziv za prinudni okup akcija i pri tome je dostavila različite cene za obične i preferencijalne akcije, tvrdeći da preferencijane akcije nisu osnovni kapital, već dodatni osnovni kapital banke.

NLB banka je ponudila malim akcionarima 4.532 dinara za jednu običnu i 1.000 dinara za preferencijalnu akciju.

Procenom vrednosti firme BDO utvrđeno je da je vrednost preferencijalne akcije 868,65 dinara, a NLB banka tvrdi da je knjigovodstvena vrednost akcije 1.000 dinara, pa su po zakonu ponudili višu cenu.

Međutim, kako se navodi u obrazloženju Berze utvrđeno je da se u ranijem periodu u korporativnim izveštajima i berzanskim informatorima u kontinuitetu iskazivala ista knjigovodstvena i obračunska vrednost običnih i preferencijalnih akcija koje su obe listirane na regulisanom tržištu.

Takođe se navodi da je u Ponudi za preuzimanje koju je odobrila Komisija za hartije od vrednosti navedeno da knjigovodstvena vrednost akcije na dan 31. 12. 2019. iznosi 4.412,2 dinara, kao i da je u ponudi za preuzimanje Upravni i Izvršni odbor banke potvrdio da su svi podaci u ponudi za preuzimanje tačni.

„U vezi sa navedenim Komisija za listing je konstatovala odstupanje od konzistentnosti pristupa Izdavaoca u utvrđivanju knjigovodstvene vrednosti akcija Izdavaoca“, navodi se u obrazloženju privremene obustave trgovine akcijama.

Tagovi: Beogradska berza, Komercijalna banka, NLB Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza ima odobrenje za stjecanje do 30% udjela u Makedonskoj borzi
DOKUP
Zagrebačka burza ima odobrenje za stjecanje do 30% udjela u Makedonskoj borzi
ZAGREB - Zagrebačka burza (ZSE) priopćila je da posjeduje 476 dionica što je 17,05% udjela u njenoj vršnjakinji u Sjevernoj Makedoniji, Makedonskoj borzi (MSE), nakon što je u petak stekla još 199 redovnih dionica, što predstavlja 7,13% njenog temeljnog kapitala.
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
UVOZ RADNIKA
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
BERLIN - Njemačko udruženje zračnog prometa nada se da će vlasti brzo odobriti dolazak 2000 radnika iz Turske i tako doprinijeti otklanjanju gužvi u zračnim lukama. Nedostatak osoblja, kako na zemlji tako i u zraku, ima korijene u otpuštanju radnika u pandemiji prije dvije godine.
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli za više od pola posto, ostvarivši pritom dobitke i na tjednoj razini, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom i prehrambenom sektoru.
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
AUTOCESTE
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
BAŠKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo dva milijuna vozila više nego rekordne turističke 2019. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE