GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Potonuo promet i indeksi na kraju trgovačke nedelje

Beogradska berza: Potonuo promet i indeksi na kraju trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 20:28
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Trgovanje akcijama i indeksi Beogradske berze snažno su potonuli poslednjeg radnog dana u ovoj nedelji, dok su državne obveznice Srbije imale visoku realizaciju na trgovanju.

Ukupan današnji promet na Berzi iznosio je skoro 1,1 milijardu dinara (9,1 milion evra).

Indeks BELEX 15 je pao za 0,9 procenata na 781,04 poena, čime se njegov nedeljni gubitak povećao na 2,26 odsto, a BELEXlajn se spustio za 0,4 posto na 1.703,50 poena i u odnosu na prošlu sedmicu je slabiji za 1,15 procenata.

Najviše se trgovalo akcijama Naftne industrije Srbije koje su isprometovane za 1,6 miliona dinara po prosečnoj ceni od 687 dinara, manjoj za 1,4 odsto u odnosu na četvrtak.

Vranjski proizvođač grejnih tela i štednjaka Alfa plam je istrgovan za oko 1,5 miliona dinara po ceni od 26.501 dinar, a identičan promet je imala i akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova, Mešer Tehnogasa, po nepromenjenoj ceni od 14.800 dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna je ojačalo za 1,4 posto na 7.000 dinara, uz realizaciju od 0,7 miliona dinara, a među dobitnicima se našla i valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna sa rastom vrednosti od 0,7 procenata na 3.656 dinara, uz promet od 0,5 miliona dinara.

Obična akcija Komercijalne banke je zabeležila gubitak od 3,3 odsto i zaključena je na nivou od 2.944 dinara, a ostvarila je trgovanje vredno nepunih 0,4 miliona dinara, dok je „Dunav osiguranje“ bilo među vodećim dobitnicima sa rastom cene od 4,2 procenta na 3.805 dinara, uz realizaciju nešto veću od 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 6,62 odsto, pri čemu u kupovini 11,89 procenata a u prodaji 1,34 posto.

Tri serije dinarskih državnih obveznica istrgovane su u ukupnom iznosu od gotovo 1,07 milijardi dinara, pri čemu je najveći promet, vredan 1,04 milijarde dinara, imala serija RSO17153 koja dospeva u aprilu ove godine.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Aerodrom Nikola Tesla, Metalac, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Impol Seval, Komercijalna banka, Alfa Plam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE