GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Pad indeksa i prometa

Beogradska berza: Pad indeksa i prometa
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2019 / 17:15
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija i BELEX indeksi osetno su pali poslednjeg radnog dana u ovoj nedelji.

Međutim, zahvaljujući državnim dužničkim hartijama, ukupan promet na Beogradskoj berzi dostigao je danas visokih 1,23 milijarde dinara (10,43 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, pao je za četvrtinu procenta na 731,71 poen, povećavši ukupan nedeljni gubitak na 1,5 odsto, a BELEXlajn je potonuo za 0,2 posto na 1.577,44 poena, a u odnosu na prošlu sedmicu je slabiji za 1,1 procenat.

Naftna industrija Srbije je bila jedina akcija sa sedmocifrenim prometom od 5,2 miliona dinara, ojačavsi za 0,1 odsto na 730 dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla" je predvodio dobitnike dana s rastom cene od 0,7 posto na 797 dinara, a isprometovan je za 0,7 miliona dinara, dok je montažno-proizvodno preduzeće „Jedinstvo" iz Sevojna ostvarilo trgovanje u vrednosti 0,3 miliona dinara uz pad cene od 0,7 posto na 5.102 dinara.

Obična akcija Komercijalne banke je takođe pala za gotovo 0,9 odsto na 2.728 dinara, uz realizaciju od 0,2 miliona dinara, dok je preferencijalna akcija te bankarske kuće zaključila trgovanje u plusu za četvrtinu procenta, na 1.180 dinara, uz promet od 0,1 milion dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris" je skliznula za skoro 0,2 odsto na 3.485 dinara, i istrgovana je u iznosu od 0,2 miliona dinara, a približno isti promet je imala i Galenika Fitofarmacija, čija je akcija potonula za 1,7 procenata na 2.950 dinara.

Strani investitori su i danas ignorisali tržište akcija, budući da su u ukupnom prometu imali udeo od samo 1,34 odsto, pri čemu u kupovini 2,67 procenata, a u prodaji nisu učestvovali.

Tri dinarske serije obveznica Republike Srbije ostvarile su ukupan promet od 1,22 milijarde dinara, u kojem su strani investitori imali udeo od 33,12 procenata.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Aerodrom Nikola Tesla, Naftna industrija Srbije, Jedinstvo Sevojno, Komercijalna banka, BSE:AERO, BSE:NIIS, BSE:KMBN, BSE:JESV
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu, indeksi bez promena
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu, indeksi bez promena
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi, indeksi su završili s pozitivnim rezultatom i osetno jači u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je investiciona aktivnost ostala malodušna.
Zagrebačka burza: Valamar iznad 25 kuna, CROBEX opet rastao
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar iznad 25 kuna, CROBEX opet rastao
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli, ostvarivši tako dobitke već drugi tjedan zaredom, pri čemu se Crobex po prvi put od polovine ožujka vratio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova.
Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
OBVEZNICE
Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
RIM - Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je uputio još jedan apel Europskoj uniji da uspostavi program europskih obveznica u sklopu nastojanja zemalja-članica da pronađu zajednički odgovor na očekivanu recesiju i skok nezaposlenosti.
Euro iznad 7,62 kune
PAD KUNE
Euro iznad 7,62 kune
ZAGREB - Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke utvrđenoj u petak, u odnosu na tečajnicu od prošlog petka, oslabila prema svim važnijim inozemnim valutama.
ValueAct Capital Management smanjio udjel u Rolls-Royceu
PRODAJA
ValueAct Capital Management smanjio udjel u Rolls-Royceu
LONDON - Američka investicijska kompanija ValueAct Capital Management smanjila je svoj vlasnički udjel u britanskom Rolls-Royceu na 4,5 posto sa 9,48 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE