GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza operativno povezana sa SEE Linkom

Beogradska berza operativno povezana sa SEE Linkom
SEE LINK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2016 / 12:57
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Nakon potpisivanja sporazuma o pridruživanju početkom ove godine, Beogradska burza (BELEX) postala je aktivan član SEE Link mreže, čime je putem SEE Link sustava omogućeno trgovanje vrijednosnicama uvrštenima na BELEX.
Time je BELEX postao prva burza koja se aktivno uključila u SEE Link nakon tri burze utemeljiteljice (Bugarske, Makedonske i Zagrebačke).

Siniša Krneta, direktor Beogradske burze, tim je povodom izjavio:

- Operativno priključenje SEE Link platformi važno je za budući razvoj i pozicioniranje i Beogradske burze i naše regije. Na ovaj način Beogradska burza želi nacionalno i regionalno tržište kapitala učiniti komplementarnim segmentom za financiranje razvoja privatnog sektora s jedne strane, te atraktivnim područjem na investicijskoj karti, šireći investitorima broj dostupnih investicijskih alternativa s druge strane. Ovim ostajemo u potpunosti posvećeni stvaranju snažnije, a u našoj regiji još uvijek nedostajuće veze realnog sektora i tržišta kapitala.

SEE Link je projekt pokrenut od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima uvrštenima na ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu. EBRD je osigurao potporu u iznosu od € 540 000 namijenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga, dok su burze utemeljiteljice doprinijele s € 80 000 kapitalno osnaživši SEE Link. Jačanje lokalnih tržišta kapitala jedan je od prioriteta EBRD-a na zapadnom Balkanu, s ciljem smanjenja ovisnosti o vanjskim izvorima financiranja te promicanja razvoja domaćih izvora financiranja.

SEE Link sustav za razmjenu naloga postao je u potpunosti operativan krajem ožujka ove godine.

Dva SEE Link indeksa – SEE LinX i SEE LinX EWI ‒ počeli su se računati početkom travnja, a sastoje se od 10 najlikvidnijih dionica uvrštenih na tri burze. S novim tržištem koje je pristupilo SEE Linku, u dolazećem razdoblju planirana je revizija indeksa kako bi se osigurao čim reprezentativniji pregled tržišta.

Još se četiri burze koje su potpisale sporazume o pridruživanju pripremaju za operativno priključivanje SEE Link mreži: burze iz Atene, Banje Luka, Crne Gore i Ljubljane, dok su još neke regionalne burze iskazale interes za pridruživanjem.

Nakon uključenja Beogradske burze, SEE Link sustav podržava trgovanje na četiri tržišta (bugarskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom), s ukupnom tržišnom kapitalizacijom većom od 33 milijarde USD i gotovo 500 vrijednosnica dostupnih za trgovanje.

Trenutačno je na platformu priključeno 27 investicijskih društava, tj. brokerskih kuća iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije, dok je 7 brokerskih kuća članica Beogradske burze u procesu priključenja SEE Linku.

Cilj je čitavog projekta pozitivno utjecati na likvidnost te omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere.

Tagovi: Beogradska berza, SEE Link, Siniša Krneta
PROČITAJ I OVO
EU privukao ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za program SURE
OBVEZNICE
EU privukao ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za program SURE

AMSTERDAM - Europska unija privukla je u utorak ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za potrebe financiranja programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi, objavili su bankari.

Uniqa dovršila preuzimanje poslovanja AXA-e u Srednjoj i Istočnoj Europi
ŠIRENJE
Uniqa dovršila preuzimanje poslovanja AXA-e u Srednjoj i Istočnoj Europi
BEČ - Francuska osiguravajuća kuća AXA dovršila je prodaju svojih poslova životnog osiguranja i štednje, imovine i nezgoda, te mirovina u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj austrijskoj UNIQA osiguravajućoj grupi za ukupnu novčanu naknadu od 1,0 milijardu eura.
Butković: Izgradnja Pelješkog mosta napreduje uspješnom dinamikom
MOST
Butković: Izgradnja Pelješkog mosta napreduje uspješnom dinamikom
KOMARNA - Ministar mora, prometa i insfrastrukture Oleg Butković izjavio je u utorak u Komarni nakon obilaska gradilišta Pelješkog mosta kako izgradnja napreduje uspješnom dinamikom, usprkos problemima prouzročenima pandemijom koronavirusa.
Zagrebačka burza: Atlantska ploviba potonula najniže od početka travnja
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska ploviba potonula najniže od početka travnja
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio nešto bolji dionički promet, ali i novi pad indeksa.
Euro blago ojačao prema dolaru
FOREX
Euro blago ojačao prema dolaru
LONDON - Tečaj eura u utorak je na međunarodnim tržištima nakratko dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana prema dolaru poduprt oporavkom cijena dionica na globalnim tržištima, no trguje se oprezno zbog skoka broja novozaraženih u svijetu i skorašnjih izbora u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE