GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: NIS u fokusu, indeksi pali

Beogradska berza: NIS u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2014 / 16:25
Autor: SEEbiz / Sinteza invest
BEOGRAD - Zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne Industrije Srbije današnji promet na Beogradskoj berzi može se smatrati u najmanju ruku pristojnim.
Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 oslabio je za 0,82 odsto na 579,54 poena dok je indeks BELEXline skliznuo za 0,49 odsto na 1.150,49 poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 28,3 miliona dinara.

Razlog za slabije interesovanje invetitora za domaće tržište kapitala najverovatnije leži u činjenici da kriza u Ukrajini ne jenjava. Preko 17.000 akcija Naftne Industrije Srbije (NIIS) koje su promenile vlasnika u poslednjih pet minuta berzanskog sastanka po ceni od 915 dinara, uticale su presudno na dodatni pad cene koja se u toku dana kretala na nivou od 920 dinara. Ukupan promet akcijama sa najvećom tržišnom kapitalizacijom na Beogradskoj berzi iznosio je 18,8 miliona dinara uz dnevnu korekciju cene od 1,51 odsto.

Po gotovo nepromenjenoj ceni od 3.500 dinara, vlasnički papiri Imleka (IMLK) registrovali su promet od nepunih 3,2 miliona dinara. Blagi rast cene od 0,17 odsto na 38.417 dinara upisale su akcije Bambija iz Požarevca (BMBI) pri čemu je realizacija iznosila 1,8 miliona dinara. Iole značajniji promet od 1,45 miliona dinara imale su još samo akcije Alfa Plama iz Vranja (ALFA) koje su skliznule za 0,71 odsto na 14.000 dinara. Sličnu realizaciju od preko 0,5 miliona dinara registrovale su akcije Goša Montaže (GMON) i Aerodroma Nikola Tesla (AERO) pri čemu su prvoimenovane zabeležile pad od 0,38 odsto na 2.600 dinara dok su potonje ostvarile rast od 1,27 odsto na 560 dinara.

Od hartija iz bankarskog sektora najveći promet u iznosu od 0,38 miliona dinara zabeležile su prioritetne akcije AIK banke (AIKBPB) koji je ostvaren po ceni od 700 dinara, za 1,41 odsto nižoj u odnosu na prethodnu nedelju. Značajan pad cene od 3,48 odsto na 1.610 dinara registrovale su obične akcije niške banke (AIKB) ali uz minimalan promet koji nije vredan pomena. Obične akcije Komercijalne banke (KMBN) nisu menjale cenu od 1.700 dinara po kojoj je ostvareni promet iznosio 0,37 miliona dinara.

Dužnički segment tržišta zabeležio je ukupan promet od 15,7 hiljada evra koji je bio prilično ravnomerno raspoređen između sve tri preostale serije obveznica stare devizne štednje.
Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, : Naftna industrija Srbije, Imlek, Alfa Plam, Bambi, BSE:ALFA, BSE:BMBI, BSE:NIIS, BSE:IMLK
PROČITAJ I OVO
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
PRVI PUT OVE GODINE
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista.
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, trećeg zaredom, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnja dva tjedna.
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
Ponovo otvorena terasa Eiffelovog tornja
TERASA
Ponovo otvorena terasa Eiffelovog tornja
PARIZ - Posjetitelji Eiffelovog tornja ponovno mogu uživati u piću na njegovoj ljetnoj terasi, koja se otvorila ovaj tjedan i s koje se pruža prekrasan pogled na Pariz pod toplim, plavim nebom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE