GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: NIS-u 60% prometa, indeksi porasli

Beogradska berza: NIS-u 60% prometa, indeksi porasli
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2014 / 15:53
Autor: SEEbiz / Sinteza invest
BEOGRAD - Na kraju sedmice na Beogradskoj berzi promet se vratio u realne okvire uz solidan rast oba indeksa.

Korpa najlikvidnijih akcija koje čine indeks BELEX15 upisala je pozitivnu promenu od 0,86 odsto na 573,79 poena dok je indeks BELEXline porastao za nešto nižih 0,69 odsto na 1.132,26 poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 41 miliona dinara.

Skoro 60 odsto ukupnog prometa odnosilo se na trgovanje akcijama Naftne Industrije Srbije (NIIS). Iako se tokom dana činilo da će cena zabeležiti rast, promet od 24 miliona dinara je ostvaren po prosečnoj ponderisanoj ceni od 900 dinara koja predstavlja pad od 0,33 odsto. Na tržištu slabo likvidnih akcija, M-Industry iz Niša (MIND) registrovao je promet od 7,7 miliona dinara po ceni od 1.300 dinara koja je za čak 30 odsto viša u odnosu na juče. S obzirom na strukturu vlasništva, najverovatnije se radi o prodaji paketa akcija koje su bile u vlasništvu Akcionarskog fonda. Jedini aktivni predstavnik vlasničkih hartija sa Standard listinga bile su akcije Alfa Plama iz Vranja (ALFA), koje su zabeležile promet od 2,1 miliona dinara, uz rast cene od nepunih 4 odsto na 13.300 dinara koja predstavlja maksimalnu cenu u poslednjih godinu dana.

Posle nekoliko dana pauze bez ikakve realizacije, današnjih 1,8 miliona dinara prometa akcijama Zvezde-Helios iz Gornjeg Milanovca (ZVHE) ostvareno je po novoj, nižoj ceni za 1,18 odsto pa je ista na zatvaranju iznosila 8.894 dinara. Posle jučerašnjeg prometa koji se merio milionima evra, akcije Bambija iz Požarevca (BMBI) izgubile su 8,7 odsto vrednosti spustivši se na kotu od 35.150 dinara ali je realizacija iznosila samo 0,87 miliona dinara. Sličan obim trgovanja od 0,8 miliona dinara upisale su akcije Imleka iz Beograda (IMLK) po ceni od 3.250 dinara, za 0,25 odsto višoj u odnosu na prethodni dan.

Od hartija iz bankarskog sektora, obične akcije AIK banke (AIKB) zabeležile su najveći promet od svega 0,37 miliona dinara uz dnevni rast cene od 1,36 odsto na 1.642 dinara. Nakon medijskih špekulacija da će uskoro uslediti preuzimanje Čačanske banke (CCNB) cena vlasničkih papira uzletela je novih 18,34 odsto na 14.200 dinara ali sa nevelikim prometom od 0,18 miliona dinara.

Obveznice stare devizne štednje registrovale su minimalan promet koji nije vredan pomena.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, AIK banka, Alfa Plam, Zvezda-Helios, Bambi, BSE:NIIS, BSE:AIKB, BSE:ALFA
PROČITAJ I OVO
U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
STRUKTURA
U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
ZAGREB - Koronakriza utjecala je na putovanja raznih dobnih skupina, a posebno je smanjila putovanja "seniora", što pokazuje sustav eVisitor po kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj najviše smanjen udjel turista starijih od 55 godina, za 10 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, dok je na kineskim burzama nastavljen rast indeksa.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao na početku tjedna

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
POSEBAN GOST
Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
PULA - Jahtom "Queen Miri", dugom 91 metar, koja može primiti 36 gostiju u 18 luksuznih kabina, u ponedjeljak je u Pulu doputovao 86-godišnji američki milijarder Sheldon Adelson, poslovni čovjek koji je, po posljednjem popisu "Forbesa", 28. najbogatiji čovjek na svijetu.
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
CLOSING BELL ZSE
Katastrofalan promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Prvi trgovinski dan nakon parlamentarnih izbora donio je katastrofalan promet i različite predznake indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE