GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: NIS i dalje dominantan, indeksi stagnirali

Beogradska berza: NIS i dalje dominantan, indeksi stagnirali
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2014 / 17:29
Autor: SEEbiz / Sinteza invest
BEOGRAD - Nizak obim uz blagi rast cena je karakterisao današnje trgovanje.
BELEX15 dobio je na vrednosti tek 0,08 odsto, skoro identično kao i juče, okončavši sesiju na 587,78 poena, dok je BELEXline ostao gotovo nepromenjen. Promet akcija je iznosio niskih 14,8 miliona dinara i već se sada može zaključiti da je tržište ušlo u sezonsku letnju letargiju.

Dominacija NIS-a (NIIS) se nastavila četvrti dan uzastopno. Današnji promet iznosio je 7,9 miliona dinara, a cena je skliznula 0,11 odsto na 943 dinara. Tražnja od oko 40-50.000 akcija je i dalje prisutna na koti od 940 RSD ali kupci trenutno nisu spremni da plate premiju za paket od oko 20.000 akcija koji se nalazi na nivou od 950 RSD. Aerodrom „Nikola Tesla" (AERO) je takođe oslabio, 0,67 odsto na 595 dinara, a promet je bio svega 0,7 miliona dinara. Sojaprotein (SJPT) se vratio na staze rasta sa skokom od 1,73 procenta na 529 dinara uz realizaciju od nepunih pola miliona dinara.

Građevinar Energoprojekt Holding (ENHL) dospeo je na psihološki nivo od 800 dinara uz veoma slab promet od 0,2 miliona dinara dok se Imlek (IMLK) trgovao za milion dinara po prosečnoj ceni od 3.520 dinara. Bez promene cene bili su i Bambi (BMBI) koji je ostao na koti od 38.400 dinara, i Luka Dunav iz Pančeva (LKDN) koja je okončala trgovanje na nivou od 4.850 dinara uz solidno trgovanje koje je vredelo 0,73 miliona dinara. Nakon nekoliko dana rasta, prioritetne akcije Philip Morris Operations-a (DINNPB) pale su 2,64 odsto na 1.362 dinara, ali sa slabim prometom od 0,1 milion dinara. Šećerana Te-To (TETO) izgubila je na vrednosti 6,48 odsto i završivši sesiju na tačno 6.000 dinara, uz samo 15 akcija u obimu.

U finansijskom sektoru, ponovo je najprometnija bila AIK banka (AIKB) sa realizacijom od 1,9 miliona dinara. Cena akcija je porasla 0,68 odsto na 1.625 dinara. Ovde treba još izdvojiti i Globos Osiguranje (GLOS) koje je, posle dužeg vremena, potonulo 18,82 procenta na 69 dinara uz istrgovanih 1.590 akcija ili vrednosno 0,1 milion dinara.

Na tržištu obveznica, realizacija je iznosila skormnih 13 hiljada evra, a cene se gotovo nisu ni menjale.


Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Energoprojekt Holding, Aerodrom Nikola Tesla, Sojaprotein, Imlek, Bambi, BSE:ENHL, BSE:NIIS, BSE:AERO, BSE:SJPT
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
LONDON - Dolar je oslabio u ponedjeljak prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima budući da su investitori veći interes pokazivali za kupnjom valuta koje percipiraju rizičnijima.
Povećane površine pod sojom i suncokretom
KULTURE
Povećane površine pod sojom i suncokretom
ZAGREB - Podaci o ranim površinama najvažnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice zasijano na istim površinama kao i lani, najznačajni porast bilježe površine zasijane suncokretom i sojom, dok je pad zabilježen kod šećerne repe.
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje mirno, na što ukazuje mršav promet, dok su Crobex indeks blago porasli, nakon što su prošloga tjedna zabilježili prve dobitke nakon tri tjedna pada.
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
INDEKSI
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
SARAJEVO - Aluminij d.d. Mostar ispao je iz elitnog indeksa Sarajevske berze SASX-10, objavila je Sarajevska berza.
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak burzovni indeksi znatno porasli, dosegnuvši nove najviše razine u četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena kineskih dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE