GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Najtraženije akcije Metalca, indeksi nastavili uspon

Beogradska berza: Najtraženije akcije Metalca, indeksi nastavili uspon
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 19:21
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Aktivnost investitora na domaćem tržištu akcija blago se oporavila danas, pri čemu je najveća tražnja vladala za akcijama Metalca iz Gornjeg Milanovca, a berzanski indeksi su nastavili pozitivno kretanje.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je oko 16,8 miliona dinara (142,6 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 zaključio je trgovanje s neznatnim dobitkom na 802,81 poena, a BELEXlajn je ojačao za 0,1 posto na 1.697,72 poena.

Najveći promet je ostvario gornjomilanovački Metalac, u iznosu od preko 8,2 miliona dinara, ali uz pad cene akcije za gotovo 2,2 procenta na 1.800 dinara.

Akcije proizvođača i distributera tehničkih gasova Messer Tehnogasa su porasle za solidnih 2,9 odsto na 16.986 dinara, približivši se najvišem nivou u poslednje tri godine od 17.000 dinara, koji je zabeležen 18. septembra 2021, a istrgovane su za više od 2,5 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je registrovala pad vrednosti od preko 0,1 posto na 608 dinara uz realizaciju iznad 2,5 miliona dinara, dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ zadržao na nivou od 1.050 dinara, a isprometovan je za 0,8 miliona dinara.

Na čelu liste dobitnika dana ponovo se našla preferencijalna akcija Komercijalne banke sa skokom od 4,6 procenata na 2.480 dinara, uz promet od približno pola miliona dinara, dok je akcijama „Dunav osiguranja“, koje su oslabile za 0,4 posto na 3.486 dinara, trgovano u iznosu od 0,1 milion dinara.

U blok transakciji na MTP tržištu, akcije preduzeća Dimničar iz Beograda su prodate za 1,7 miliona dinara po ceni od 5.500 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 9,22 posto, u kupovini 2,02 procenta, a u prodaji 16,42 odsto.

Na Berzi nije trgovano državnim dužničkim hartijama.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Messer Tehnogas, Komercijalna banka, Aerodrom Nikola Tesla, Metalac
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Pad prometa i indeksa na početku nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Pad prometa i indeksa na početku nedelje
BEOGRAD – Slab promet i pad indeksa obeležili su početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.
Bundesbank naklonjen ideji digitalnog eura
DIGITALNE VALUTE
Bundesbank naklonjen ideji digitalnog eura
BERLIN - Digitalni euro može smanjiti rizike i ovisnost u međunarodnim platnim transakcijama, ukazuje njemačka središnja banka. Čelnik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim) ocijenio je u ponedjeljak da sustav temeljen na europskoj infrastrukturi može pomoći Europi da se riješi ovisnosti o drugim pružateljima usluga.
Suša i rat u Ukrajini znatno smanjili svjetske zalihe žitarica
ŽITARICE
Suša i rat u Ukrajini znatno smanjili svjetske zalihe žitarica
CHICAGO - Svjetske zalihe žitarica približavaju se najnižim razinama unatrag gotovo 10 godina, unatoč obnovi ukrajinskog izvoza, budući da isporuke nisu dovoljne, a urod je u drugim velikim proizvođačima manji no što se očekivalo, pokazuju podaci.
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi pali za više od jedan posto i tako se spustili na najnižu razinu od 19. srpnja, uz veći promet nego na kraju prošloga tjedna, ponajviše zahvaljujući dionici Tankerske Next Generationa.
Pet članica EU: Zabraniti uvoz dijamanata iz Rusije
DIJAMANTI
Pet članica EU: Zabraniti uvoz dijamanata iz Rusije
BRUXELLES - Europska unija mora prestati uvoziti dijamante iz Rusije, navodi pet od 27 zemalja EU u zajedničkom prijedlogu u koji je agencija Reuters imala uvid.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE