GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Messer Tehnogas podigao BELEX15 na najviši nivo od maja 2023.

Beogradska berza: Messer Tehnogas podigao BELEX15 na najviši nivo od maja 2023.
SEDMIČNI PREGLED BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2024 / 08:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Nastavak uzlaznog trend akcija Messer Tehnogasa (TGAS) pogurao je i reperni indeks tržišta, Belex15, koji je u sedmici dobio na vrednosti 2,6 odsto.

Ukupan promet u skraćenoj trgovačkoj sedmici iznosio je 204,1 miliona dinara (1,7 miliona evra), a indeks se domogao najvišeg nivoa od maja prošle godine.

Akcije Tehnogasa skočile su u sedmici skoro 20 procenata nakon što su investitori nastavili da kupuju ovu hartiju na bazi špekulacije o mogućnoj konsolidaciji vlasništva. Tehnogas je nedelju završio na nivou od 21.871 dinar, što je najviša vrednost ove akcije od 2007. godine. Tehnogas od početka godine beleži rast od 38 odsto i dostigao je posle dužeg vremena 80 odsto svoje knjigovodstvene vrednosti i tržišnu kapitalizaciju od 22,7 milijardi dinara (193,5 miliona evra).

Ostale hartije su bile u senci ovih zbivanja. Dunav osiguranje (DNOS) je posle dužeg vremena zatvorilo sedmicu ispod nivoa od 900 dinara uz promet od 7,2 miliona dinara, dok se Metalac (MTLC) zadržao na ceni od 1.550 dinara. NIS (NIIS) se spustio na psihološku granicu od 800 dinara uz promet od šest miliona dinara, nakon što je prevladao pritisak na strani prodaje.

Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) ostvarile su promet od 5,8 miliona dinara, uglavnom na ceni od 7.010 dinara, nakon što je ova kompanija izvestila o prilično dobrim rezultatima u četvrtom kvartalu i poslovnoj 2023. godini.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Philip Morris, Dunav osiguranje, Alfa Plam, Aerodrom Nikoal Tesla, Messer
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, a S&P 500 i Nasdaq Composite zatvorili su na novim rekordima, dok su ulagači gledali prema Nvidijinom izvješću o zaradi u srijedu.
Kakva blamaža Tomaševićevog projekta: Zagreb ostaje bez 320 milijuna eura
DEBAKL
Kakva blamaža Tomaševićevog projekta: Zagreb ostaje bez 320 milijuna eura
ZAGREB - Iako je gradonačelnik Tomislav Tomašević u predizborno vrijeme pompozno najavio najveću investiciju u vodoopskrbu i odvodnju ikad - više od 320 milijuna eura, koje je planirao uložiti do 2029. godine - nije se uspio probiti ni među 15 najviše bodovanih projekata koji će biti sufinancirani od strane EU.
Lagarde: Vjerojatno ćemo smanjiti kamatnu stopu u lipnju
ECB
Lagarde: Vjerojatno ćemo smanjiti kamatnu stopu u lipnju
DUBLIN - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde nagovijestila je da je smanjenje kamatne stope vjerojatno sljedećeg mjeseca s brzim porastom rasta potrošačkih cijena koji je sada uglavnom obuzdan.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Adris i Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Adris i Valamar u fokusu
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz smanjen promet.
HNB otvara Moneterru – Muzej novca
PROJEKTI
HNB otvara Moneterru – Muzej novca
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) otvorit će na zagrebačkom Europskom trgu Moneterru – Muzeja novca HNB-a, koji će u velikoj mjeri biti digitalan i interaktivan, a pripreme za uspostavljanje tog informativno-edukacijskog centra već su započele u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE