GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Komercijalna vinula promet na preko 5,1 mlrd dinara

Beogradska berza: Komercijalna vinula promet na preko 5,1 mlrd dinara
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2019 / 20:59
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Promet na Beogradskoj berzi dostigao je danas 5,16 milijardi dinara (oko 43,8 miliona evra), zahvaljujući blok transakciji u kojoj je Republika Srbija kupila 6,8 odsto običnih akcija Komercijalne banke od akcionara – DEG i SVED fonda.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, porastao je za četvrtinu procenta na 724,06 poena, dok je BELEXline pao za 0,2 odsto na 1.539,51 poen.

Obična akcija Komercijalne banke je dominirala na trgovanju kako po rastu cene, tako i po vrednosti prometa. Cena ove hartije je skočila za skoro 4,2 procenta na 2.854 dinara, a zabeležila je, mimo blok transakcije, trgovanje u iznosu od 2,8 miliona dinara.

Država je u blok transakciji kupila na berzi od fondova iz Nemačke i Švedske ukupno 1.159.270 običnih akcija Komercijalne banke po ceni od 4.447 dinara po akciji. Ukupna vrednost ove transakcije iznosila je 5,15 milijardi dinara (43,7 miliona evra).

Tenderska komisije koja prati sprovođenje postupka prodaje državnog udela u Komercijalnoj banci, utvrdila je danas da izjave o zainteresovanosti šest investitora ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom, odnosno da su dostavljene blagovremeno i da sadrže svu potrebnu dokumentaciju.

Akcija Naftne industrije Srbije oslabila je za 0,3 posto na 686 dinara, a istrgovana je za skoro 1,4 miliona dinara, dok se bečejski Sojaprotein zadržao na 180 dinara, uz realizaciju od oko 1,1 milion dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla" je isprometovan u iznosu od gotovo 0,8 miliona dinara po ceni od 805 dinara, nižoj za skoro 0,9 procenata nego na prethodnom trgovanju, dok je preduzeće Hempro za spoljnu i unutrašnju trgovinu palo za 1,5 posto na 512 dinara i zabeležilo promet 0,5 miliona dinara.

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna je zaključila trgovanje s dobitkom nešto manjim od 0,2 procenta, na nivou od 3.210 dinara, uz realizaciju od približno 0,4 miliona dinara, a Mešer Tehnogas je potonuo za 0,8 posto na 11.500 dinara uz promet od 0,2 miliona dinara.

Gubitnik dana je bio Energoprojekt holding s padom cene od skoro 9,0 procenata na 610 dinara, uz simbolično trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 49,96 odsto, u kupovini nisu učestvovali, a u prodaji su imali udeo od 99,89 odsto.

Dinarska državna obveznica serije RSO1478, s rokom dospeća u junu 2021. godine, zabeležila je promet od 454,4 hiljade dinara, a polovinu tog prometa realizovali su strani ulagači.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15: BELEXline, Komercijalna banka, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Galenika Fitofarmacija, BSE:KMBN, BSE:FITO, BSE:AERO
PROČITAJ I OVO
Španjolska najavila mjere pomoći za poljoprivrednike
POMOĆ
Španjolska najavila mjere pomoći za poljoprivrednike
MADRID - Španjolska lijeva vlada odobrila je u utorak niz mjera koje bi trebale pomoći da poljoprivrednici, koji već tjednima prosvjeduju protiv niskih cijena otkupa i loših uvjeta rada, ne moraju prodavati svoje proizvode uz gubitke.
Evo što Buffett kaže o koronavirusu i rasprodaji dionica
RIJEČ AUTORITETA
Evo što Buffett kaže o koronavirusu i rasprodaji dionica
NEW YORK - Warren Buffett, predsjedavajući i izvršni direktor Berkshire Hathawaya, kaže da je aktualna situacija na dioničkim tržištima „dobra za nas“.
Beogradska berza: Indeksi ojačali, promet potonuo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi ojačali, promet potonuo
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su se danas oporavili, dok je promet na tržištu akcija znatno opao.
Zagrebačka burza: Manji intenzitet korekcije, Adris gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Manji intenzitet korekcije, Adris gubitnik dana
ZAGREB - Pad na Zagrebačkoj burzi nastavljen je i danas iako znatno slabijim intenzitetom nego jučer.
Dolar pod pritiskom očekivanja smanjenja kamatnih stopa u SAD-u
FOREX
Dolar pod pritiskom očekivanja smanjenja kamatnih stopa u SAD-u
LONDON - Dolar je oslabio prema košarici drugih značajnih svjetskih valuta, pritisnut očekivanjima da bi američka središnja banka Fed dodatno mogla olabaviti monetarnu politiku kako bi zauzdala pritiske na slabljenje gospodarske aktivnosti, izazvane epidemijom koronavirusa u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE