GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Komercijalna vinula promet na preko 5,1 mlrd dinara

Beogradska berza: Komercijalna vinula promet na preko 5,1 mlrd dinara
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2019 / 20:59
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Promet na Beogradskoj berzi dostigao je danas 5,16 milijardi dinara (oko 43,8 miliona evra), zahvaljujući blok transakciji u kojoj je Republika Srbija kupila 6,8 odsto običnih akcija Komercijalne banke od akcionara – DEG i SVED fonda.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, porastao je za četvrtinu procenta na 724,06 poena, dok je BELEXline pao za 0,2 odsto na 1.539,51 poen.

Obična akcija Komercijalne banke je dominirala na trgovanju kako po rastu cene, tako i po vrednosti prometa. Cena ove hartije je skočila za skoro 4,2 procenta na 2.854 dinara, a zabeležila je, mimo blok transakcije, trgovanje u iznosu od 2,8 miliona dinara.

Država je u blok transakciji kupila na berzi od fondova iz Nemačke i Švedske ukupno 1.159.270 običnih akcija Komercijalne banke po ceni od 4.447 dinara po akciji. Ukupna vrednost ove transakcije iznosila je 5,15 milijardi dinara (43,7 miliona evra).

Tenderska komisije koja prati sprovođenje postupka prodaje državnog udela u Komercijalnoj banci, utvrdila je danas da izjave o zainteresovanosti šest investitora ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom, odnosno da su dostavljene blagovremeno i da sadrže svu potrebnu dokumentaciju.

Akcija Naftne industrije Srbije oslabila je za 0,3 posto na 686 dinara, a istrgovana je za skoro 1,4 miliona dinara, dok se bečejski Sojaprotein zadržao na 180 dinara, uz realizaciju od oko 1,1 milion dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla" je isprometovan u iznosu od gotovo 0,8 miliona dinara po ceni od 805 dinara, nižoj za skoro 0,9 procenata nego na prethodnom trgovanju, dok je preduzeće Hempro za spoljnu i unutrašnju trgovinu palo za 1,5 posto na 512 dinara i zabeležilo promet 0,5 miliona dinara.

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna je zaključila trgovanje s dobitkom nešto manjim od 0,2 procenta, na nivou od 3.210 dinara, uz realizaciju od približno 0,4 miliona dinara, a Mešer Tehnogas je potonuo za 0,8 posto na 11.500 dinara uz promet od 0,2 miliona dinara.

Gubitnik dana je bio Energoprojekt holding s padom cene od skoro 9,0 procenata na 610 dinara, uz simbolično trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 49,96 odsto, u kupovini nisu učestvovali, a u prodaji su imali udeo od 99,89 odsto.

Dinarska državna obveznica serije RSO1478, s rokom dospeća u junu 2021. godine, zabeležila je promet od 454,4 hiljade dinara, a polovinu tog prometa realizovali su strani ulagači.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15: BELEXline, Komercijalna banka, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Galenika Fitofarmacija, BSE:KMBN, BSE:FITO, BSE:AERO
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara.
Kina postala neto izvoznik zlata
ZLATO
Kina postala neto izvoznik zlata
PEKING - Kineski uvoz zlata preko Hong Konga u travnju je prvi put nakon barem 2011. godine zaostajao za izvozom jer su mjere za suzbijanje širenja koronavirusa ometale potražnju u najvećem potrošaču metala.
Zagrebačka burza: Promet najslabiji u godinu dana, indeksi blago ojačali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Promet najslabiji u godinu dana, indeksi blago ojačali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi porasli oko pola posto, prekinuvši trodnevni negativni trend, no uz najslabiji redovni promet od sredine lipnja prošle godine, tek nešto iznad dva milijuna kuna.
Španjolska 1. srpnja ukida karantenu za strane turiste
NAJAVE
Španjolska 1. srpnja ukida karantenu za strane turiste
MADRID - Španjolska će 1. srpnja ukinuti karantenu za strane turiste, objavila je u ponedjeljak španjolska vlada, dva dana nakon najave ponovnog otvaranja granica za međunarodni turizam u srpnju.
HTZ krajem svibnja kreće s promotivnim kampanjama
KAMPANJE
HTZ krajem svibnja kreće s promotivnim kampanjama

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) krajem svibnja i početkom lipnja pokreće intenzivnu promotivnu kampanju na nekoliko bližih i ključnih tržišta, kojom će uz poruku "The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think/Odmor koji zaslužujete bliži je nego mislite" pozivati turiste u Hrvatsku, doznaje se iz HTZ-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE