GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Komercijalna vinula promet na preko 5,1 mlrd dinara

Beogradska berza: Komercijalna vinula promet na preko 5,1 mlrd dinara
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2019 / 20:59
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Promet na Beogradskoj berzi dostigao je danas 5,16 milijardi dinara (oko 43,8 miliona evra), zahvaljujući blok transakciji u kojoj je Republika Srbija kupila 6,8 odsto običnih akcija Komercijalne banke od akcionara – DEG i SVED fonda.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, porastao je za četvrtinu procenta na 724,06 poena, dok je BELEXline pao za 0,2 odsto na 1.539,51 poen.

Obična akcija Komercijalne banke je dominirala na trgovanju kako po rastu cene, tako i po vrednosti prometa. Cena ove hartije je skočila za skoro 4,2 procenta na 2.854 dinara, a zabeležila je, mimo blok transakcije, trgovanje u iznosu od 2,8 miliona dinara.

Država je u blok transakciji kupila na berzi od fondova iz Nemačke i Švedske ukupno 1.159.270 običnih akcija Komercijalne banke po ceni od 4.447 dinara po akciji. Ukupna vrednost ove transakcije iznosila je 5,15 milijardi dinara (43,7 miliona evra).

Tenderska komisije koja prati sprovođenje postupka prodaje državnog udela u Komercijalnoj banci, utvrdila je danas da izjave o zainteresovanosti šest investitora ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom, odnosno da su dostavljene blagovremeno i da sadrže svu potrebnu dokumentaciju.

Akcija Naftne industrije Srbije oslabila je za 0,3 posto na 686 dinara, a istrgovana je za skoro 1,4 miliona dinara, dok se bečejski Sojaprotein zadržao na 180 dinara, uz realizaciju od oko 1,1 milion dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla" je isprometovan u iznosu od gotovo 0,8 miliona dinara po ceni od 805 dinara, nižoj za skoro 0,9 procenata nego na prethodnom trgovanju, dok je preduzeće Hempro za spoljnu i unutrašnju trgovinu palo za 1,5 posto na 512 dinara i zabeležilo promet 0,5 miliona dinara.

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna je zaključila trgovanje s dobitkom nešto manjim od 0,2 procenta, na nivou od 3.210 dinara, uz realizaciju od približno 0,4 miliona dinara, a Mešer Tehnogas je potonuo za 0,8 posto na 11.500 dinara uz promet od 0,2 miliona dinara.

Gubitnik dana je bio Energoprojekt holding s padom cene od skoro 9,0 procenata na 610 dinara, uz simbolično trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 49,96 odsto, u kupovini nisu učestvovali, a u prodaji su imali udeo od 99,89 odsto.

Dinarska državna obveznica serije RSO1478, s rokom dospeća u junu 2021. godine, zabeležila je promet od 454,4 hiljade dinara, a polovinu tog prometa realizovali su strani ulagači.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15: BELEXline, Komercijalna banka, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Galenika Fitofarmacija, BSE:KMBN, BSE:FITO, BSE:AERO
PROČITAJ I OVO
Jeff Bezos najveći profiter pandemije
BOGATSTVO
Jeff Bezos najveći profiter pandemije
NEW YORK - Pandemija je neke poduzetnike obogatila, dok su drugi postali još bogatiji. Dok su neke branše velikoj krizi, druge su odjednom postale jako tražene.
Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar
VALUTE
Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar
ANALIZA - Unatoč europskim slabostima, američki je dolar oslabio prema euru, uglavnom zahvaljujući snažnoj monetarnoj ekspanziji koju je predvodila Američka centralna banka (FED), za kojom Europska središnja banka (ECB) nažalost ponovno zaostaje.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
ZAGREB - I početak prosinca donio je optimizam na Zagrebačkoj burzi. Indeksi su u plusu već peti uzastopni tjedan, a ovoga se puta rast dogodio uz veći volumen prometa.
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE