GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Komercijalna banka podigla promet

Beogradska berza: Komercijalna banka podigla promet
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2019 / 18:57
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi danas je uzleteo na vrtoglavih 25,9 milijardi dinara (oko 220,6 miliona evra), pošto je država Srbija otkupila 34,58 odsto akcija Komercijalne banke od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Prema saopštenju Ministarstva finansija, akcije su otkupljene za 217 miliona evra, čime je uspešno završena konsolidacija vlasničke strukture u Komercijalnoj banci i omogućeno državi da, u skladu sa procesom privatizacije koji je u toku, ponudi potencijalnom kupcu 83,23 odsto običnih akcija te banke koje sada poseduje.

Berzanski indeksi su i danas zaključeni bez većih promena vrednosti. BELEX15 je ojačao za 0,1 posto na 765,72 poena, a BELEXlajn je stagnirao na 1.657,08 poena.

Odlično trgovanje ostvarila je akcija Naftne industrije Srbije, u vrednosti od 17,3 miliona dinara, uz rast cene od 0,8 procenata na 710 dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Philip Morris" zabeležila je promet od približno 2,0 miliona dinara po ceni od 5.853 dinara, za 0,9 odsto višoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Aerodrom „Nikola Tesla" se zadržao na cenovnom nivou od 850 dinara i istrgovan je za 1,7 miliona dinara, dok je proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna bilo dobitnik dana sa skokom vrednosti od 1,7 procenata na 6.610 dinara, uz realizaciju od 0,8 miliona dinara.

Akcijom Metalca iz Gornjeg Milanovca trgovano je u iznosu od nepunih 0,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 1.950 dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas je pao za 0,4 odsto na 13.020 dinara uz promet vredan 0,1 milion dinara, a identičnu realizaciju je zabeležila i Fintel energija po ceni od 580 dinara, istoj kao na prethodnom trgovanju.

Na MTP tržištu je najtrgovanija ponovo bila akcija beogradskog preduzeća Goša montaža sa iznosom od 24,4 miliona dinara, uz rast cene od 2,5 odsto na 2.050 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 49,94 odsto, pri čemu u prodaji 99,81 odsto, dok su u kupovini apstinirali.

Na Berzi se danas trgovalo i obveznicom Republike Srbije serije RSO18173, denominovanom u evrima, koja je ostvarila promet od 355 miliona dinara (3,0 miliona evra). Ova hartija, u čijoj su kupovini strani investitori učestvovali sa 50 odsto, dospeva na naplatu u februaru 2021. godine.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Komercijalna banka, Philip Morris, Metalac, Messer Tehnogas, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana
FOREX
Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana
LONDON - Dolar je kliznuo u četvrtak na najniže razine u četiri tjedana prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, pritisnut slabijim prinosima na američke obveznice budući da su investitori prilično uvjereni da će američka središnja banka dulje vrijeme zadržati niske kamatne stope.
Turistička pristojba u nautici plaća se isključivo putem online portala
NAUTIČARI
Turistička pristojba u nautici plaća se isključivo putem online portala
ZAGREB - Prema novoj odluci i dogovoru Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naplata turističke pristojbe u nautici moguća je jedino i isključivo putem online portala nautika.evisitor.hr.
Zašto je nastao zastoj na kontejnerskom tržištu?
KONTEJNERI
Zašto je nastao zastoj na kontejnerskom tržištu?
BERLIN - Većina robne razmjene između glavnih svjetskih tržišta odvija se morskim putem. I u velikoj većini slučajeva za to su potrebni kontejneri. Ali do njih je trenutno teško doći. Zašto?
Potpisan Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju pruge u Istri
PRUGA
Potpisan Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju pruge u Istri
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić potpisali su danas Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju željezničke pruge R101 od državne granice sa Slovenijom, preko Buzeta do Pule.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE