GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Komercijalna banka podigla promet

Beogradska berza: Komercijalna banka podigla promet
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2019 / 18:57
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi danas je uzleteo na vrtoglavih 25,9 milijardi dinara (oko 220,6 miliona evra), pošto je država Srbija otkupila 34,58 odsto akcija Komercijalne banke od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Prema saopštenju Ministarstva finansija, akcije su otkupljene za 217 miliona evra, čime je uspešno završena konsolidacija vlasničke strukture u Komercijalnoj banci i omogućeno državi da, u skladu sa procesom privatizacije koji je u toku, ponudi potencijalnom kupcu 83,23 odsto običnih akcija te banke koje sada poseduje.

Berzanski indeksi su i danas zaključeni bez većih promena vrednosti. BELEX15 je ojačao za 0,1 posto na 765,72 poena, a BELEXlajn je stagnirao na 1.657,08 poena.

Odlično trgovanje ostvarila je akcija Naftne industrije Srbije, u vrednosti od 17,3 miliona dinara, uz rast cene od 0,8 procenata na 710 dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Philip Morris" zabeležila je promet od približno 2,0 miliona dinara po ceni od 5.853 dinara, za 0,9 odsto višoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Aerodrom „Nikola Tesla" se zadržao na cenovnom nivou od 850 dinara i istrgovan je za 1,7 miliona dinara, dok je proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna bilo dobitnik dana sa skokom vrednosti od 1,7 procenata na 6.610 dinara, uz realizaciju od 0,8 miliona dinara.

Akcijom Metalca iz Gornjeg Milanovca trgovano je u iznosu od nepunih 0,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 1.950 dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas je pao za 0,4 odsto na 13.020 dinara uz promet vredan 0,1 milion dinara, a identičnu realizaciju je zabeležila i Fintel energija po ceni od 580 dinara, istoj kao na prethodnom trgovanju.

Na MTP tržištu je najtrgovanija ponovo bila akcija beogradskog preduzeća Goša montaža sa iznosom od 24,4 miliona dinara, uz rast cene od 2,5 odsto na 2.050 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 49,94 odsto, pri čemu u prodaji 99,81 odsto, dok su u kupovini apstinirali.

Na Berzi se danas trgovalo i obveznicom Republike Srbije serije RSO18173, denominovanom u evrima, koja je ostvarila promet od 355 miliona dinara (3,0 miliona evra). Ova hartija, u čijoj su kupovini strani investitori učestvovali sa 50 odsto, dospeva na naplatu u februaru 2021. godine.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Komercijalna banka, Philip Morris, Metalac, Messer Tehnogas, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi blago ojačali nakon četiri tjedna pada, oporavak Valamara
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago ojačali nakon četiri tjedna pada, oporavak Valamara
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi glavni dionički indeksi protekloga tjedna ostvarili su blagi dobitak, prekinuvši tako 4-tjedni negativni niz, a najviše je pritom porastao sektor turističkih dionica.
Brnjac: Nema dokaza da su se strani maturanti zarazili na Pagu
REAKCIJE
Brnjac: Nema dokaza da su se strani maturanti zarazili na Pagu
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je kako nema dokaza da su se strani turisti zarazili na Pagu.
Beogradska berza: Stagnacija indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Stagnacija indeksa
BEOGRAD - Uspavano trgovanje i stagniranje oba berzanska indeksa obeležili su kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.
Zagrebačka burza: Katastrofa za Optima Telekom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofa za Optima Telekom, indeksi pali
ZAGREB - Kraj još jednog trgovinskog tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je nešto življe trgovanje, dionička likvidnost je ojačala, iako se i dalje radi o skromnim razinama, dok su indeksi zaključili u negativnom teritoriju.
Erste Plavi i PBZ CO među ulagačima u Infobip
ULAGANJA
Erste Plavi i PBZ CO među ulagačima u Infobip
ZAGREB - Nastavno na objavljenu informaciju o investiciji private equity fonda One equity partnersa u Infobip – najveću hrvatsku informatičku tvrtku, važno je napomenuti da su u PE One Equity Partners uložili i hrvatski obvezni mirovinski fondovi Erste Plavi i PBZ CROATIA osiguranje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE