GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Jaffa činila više od pola prometa, skok cene 12%

Beogradska berza: Jaffa činila više od pola prometa, skok cene 12%
CLOSING BELL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2011 / 15:08
Autor: SEEbiz/Sinteza Invest Group
BEOGRAD - Nakon dva dana relativno živahne investicione aktivnosti, danas je ponovo zabeležen miran trgovački dan uz slabiji promet na većini likvidnih hartija. 
Ukupna realizacija u trgovanju akcijama iznosila je 52,2 miliona dinara, dok je reperni indeks tržišta, Belex 15, nastavio ovonedeljni trend rasta skočivši dodatnih 0,6 odsto. Od početka sedmice ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu porasla je 3,9 procenata.
 
Najprometnija hartija na tržištu bio je crvenački konditor Jaffa (JAFA) koji je zabeležio promet od 31,1 milion dinara, na ceni od 13.000 dinara što je 12,1 odsto više u odnosu na cenu s jučerašnjeg trgovanja. Danas je isprometovano više od 2 odsto akcija ove kompanije kojom upravlja Kappa Star, i verovatno je reč o izlasku i poslednjih institucionalnih investitora koji su se zadržali u vlasničkoj strukturi ove firme. Akcije Jaffe, uprkos popriličnoj nelikvidnosti, od početka godine beleže skok od 68,8 procenata. Od likvidnijih hartija, danas se najviše trgovalo NIS-om (NIIS) koji je zabeležio promet od nepunih 8 miliona dinara uz prosečnu cenu od 739 dinara. Aerodrom ”Nikola Tesla” (AERO) je danas stizao i do nivoa od 510 dinara dok je cena na zatvaranju bila 504 dinara uz promet od 2,4 miliona dinara. Beogradski građevinar Energoprojekt (ENHL) je oslabio pola procenta na 612 dinara uz realizaciju od milion dinara. Ova kompanija je juče izvestila je u prvih šest meseci ostvarila konsolidovani bruto dobitak od nepunih milion evra, dok je i poslovni prihod bio ispod plana i iznosio je 92,4 miliona evra. Sojaprotein (SJPT) je uz mizeran promet porastao na 655 dinara, dok se, pored Jaffe, među dobitnike dana svrstao Vital koji je proastao 6,7 procenata uz realizaciju od pola miliona dinara.
 
Bankarske hartije su zabeležile katastrofalan promet, a predvodila ih je Privredna banka Beograd (PRBN) sa realizacijom od 0,9 miliona dinara uz blagi rast vrednosti. Komercijalna banka (KMBN) je neznatno porasla na 2.350 dinara uz mizeran promet, dok je AIK banka (AIKB) zabeležila realizaciju od 0,3 miliona dinara uz rast vrednosti od 1,2 odsto.
 
I obveznice stare devizne štednje registrovale su nizak obim prometa od svega 18,2 hiljada evra. Prinosi na najprometnijim serijama su bili oko 5,5 procenata.
Tagovi: Beogradska berza, NIS, Aerodrom, Jaffa, Energoprojekt, Aik banka, Komercijalna banka, Privredna banka Beograd, Sojaprotein
PROČITAJ I OVO
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
PUTOVANJA
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
LONDON - Britanski građani koji posjete Hrvatsku neće nakon povratka morati u 14-dnevnu samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, pokazuje popis zemalja koje vlada u Londonu smatra manje rizičnima u vrijeme pandemije.
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
ZAGREB - Tijekom cijelog tjedna investitori nisu pronašli dovoljno razloga za rizik. Niti danas nije bilo izdanja s milijunskim prometom.
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
FOREX
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
LONDON - Dolar je u petak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnom tržištu u relativno mirnom trgovanju zbog praznika u SAD-u i izostanka važnijih gospodarskih vijesti koje bi potaknule tržište.
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
STATISTIKA
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
CRIKVENICA - U Hrvatskoj se danas, po podacima eVisitora, odmara oko 330 tisuća turista, što je na razini oko 60 posto u usporedbi s istim danom prošle godine, a najviše ih boravi u Istri i na Kvarneru, rekao je u petak nakon koordinacijskog sastanka s predstavnicima turističkih zajednica iz Primorsko-goranske županije direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAHTJEVI
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAGREB - Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po završetku iste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE