GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Indeksi znatno ojačali u skraćenoj trgovačkoj nedelji

Beogradska berza: Indeksi znatno ojačali u skraćenoj trgovačkoj nedelji
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 22:15
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi danas je osetno palo, budući da su se investitori okrenuli kupovini državnih obveznica Srbije, dok su BELEX indeksi ojačali, završavajući skraćenu trgovačku nedelju, u kojoj se slavio Božić po Julijanskom kalendaru, sa znatnim dobicima.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 72,7 miliona dinara (618,3 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je porastao za preko 0,6 posto na dnevnom nivou, na 805,40 poena, dok na nedeljnom beleži rast od oko pola procenta, a BELEXlajn je danas napredovao za četvrtinu procenta na 1.736,55 poena, povećavši vrednost u odnosu na prošlu sedmicu za više od 0,5 posto.

Na čelu liste dobitnika dana je bila obična akcija Komercijalne banka sa skokom cene od 1,9 odsto na 3.350 dinara, koja je ujedno bila i najtrgovanija s prometom od oko 1,7 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je nadoknadila gubitke zabeležene prethodnih dana ojačavši za 0,9 posto na 748 dinara, uz realizaciju u iznosu od 0,6 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla" je napredovao za 1,0 procenat do nivoa od 998 dinara i isprometovan je za 0,5 miliona dinara, a dobitak od 0,3 posto je registrovalo i saobraćajno preduzeće „Lasta" zaključivši trgovanje na 637 dinara, uz promet od 0,4 miliona dinara.

Energoprojekt holding je pao za 2,9 odsto na 670 dinara, a istrgovan je za 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 49,48 odsto, pri čemu u kupovini 59,94 procenta, a u prodaji 39 posto.

Dve serije državnih obveznica Republike Srbije, jedna dinarska i druga denominovana u evrima, zajedno su ostvarile promet od 68,4 miliona dinara (582 hiljade evra).

Gro tog prometa, u kojem su strani investitori imali udeo od 50 odsto, odnela je obveznica serije RSO16137 denominovana u evrima, koja je istrgovana za 68,1 miliona dinara (oko 579,5 hiljada evra). Rok dospeća ove hartije je u maju 2026. godine,

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Energoprojekt Holding, Lasta
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE