GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Indeksi u plusu, trgovanje skromno

Beogradska berza: Indeksi u plusu, trgovanje skromno
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2018 / 16:28
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su ojačali danas zahvaljujući rastu cena većine akcija kojima se trgovalo, uz blagi oporavak investicione akrivnosti.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 8,1 milion dinara (oko 68,7 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je porastao za 0,4 odsto na 729,98 poena, a BELEXlajn se popeo za pola procenta do nivoa od 1.541,77 poena.

Listu dobitnika dana predvodio je Messer Tehnogas sa rastom cene od 3,7 posto na 11.414 dinara, a ovaj proizvođač i distributer tehničkih gasova je ujedno bio i najtrgovanija akcija sa iznosom od 3,6 miliona dinara.

Solidan promet, od 2,3 miliona dinara, zabeležio je i Aerodrom „Nikola Tesla" koji je takođe zaključio trgovački dan s dobitkom od 0,7 odsto, na 1.659 dinara.

Akcije Naftne industrije Srbije su ojačale za 0,1 procenat na 680 dinara, uz realizaciju od 0,7 miliona dinara, dok je duvanska industrija „Filip Moris" zabeležila trgovanje u približno istom iznosu po procečnoj ceni od 3.405 dinara, neznatno nižoj nego na prethodnoj trgovačkoj sesiji.

Energoprojekt holding se našao visoko među dobitnicima dana sa skokom cene od 2,7 posto na 710 dinara, a hartije ove građevinske kompanije su isprometovane za pola miliona dinara.

Najveća domaća osiguravajuća kuća „Dunav osiguranje" zaključila je trgovanje u „zelenom", ojačavši za 2,5 odsto na 1.131 dinar, uz zanemarljivu realizaciju, dok je gubitnike predvodio Impol Seval iz Sevoja, koji je potonuo na 4,4 procenta na 3.060 dinara, uz neveliki promet.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa udelom od 23,2 odsto, pri čemu u kupovini sa 5,65 procenata, a u prodaji sa 40,76 posto.
Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Energoprojekt Holding, Messer Tehnogas, Aerodrom Nikola Tesla, Naftna industrija Srbije, BSE:ENHL, BSE:AERO, BSE:TGAS, BSE:NIIS
PROČITAJ I OVO
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
MJERE
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
ZAGREB - Zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
SUSPENZIJA
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
ZAGREB - HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji izvan snage stavlja Kolektivni ugovor ugostiteljstva (potpisan 20. prosinca 2019.) te njegov Dodatak (potpisan od 4. veljače 2020.).
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
UVJETI
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.
Neum: Ljetna sezona će propasti
CRNE PROGNOZE
Neum: Ljetna sezona će propasti
NEUM - Možemo očekivati propalu ljetnu sezonu u Neumu, kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum u razgovoru za BHRT u povodu aktuelne krize izazvane širenjem koronavirusa.
Wall Street prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo pozitivni niz
NEW YORK -  Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između 6% i 11%. Američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je da pomoć nije financijska potpora i da će odobrena sredstva morati biti nadoknađena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE