GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Imlek u fokusu, stagnacija indeksa

Beogradska berza: Imlek u fokusu, stagnacija indeksa
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2014 / 16:16
Autor: SEEbiz / Sinteza invest
BEOGRAD - Na kraju trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi, koja je skraćena zbog predstojećih praznika, promet je značajno opao dok su oba relevantna indeksa pretrpela minimalne promene.
Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 oslabio je za 0,08 odsto na 584,34 poena ali je širi pokazatelj stanja na tržištu indeks BELEXline upisao rast od 0,09 odsto na 1.156,21 indeksnih poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 25 miliona dinara.

Najprometnije hartije bile su ponovo akcije Imleka iz Beograda (IMLK) sa realizacijom od 14,5 miliona dinara. Po gotovo identičnoj ceni od 3.500 dinara paket od 4.000 akcija je promenio vlasnika što je presudno uticalo na pomenuti promet. Nepunih 4 miliona dinara prometa zabeležile su akcije Naftne Industrije Srbije (NIIS) pri čemu se juče dostignuta cena od 929 dinara nije menjala. Blagi rast cene od 0,16 odsto na 38.350 dinara registrovale su akcije Bambija iz Požarevca (BMBI) uz ostvarenu realizaciju od 1,5 miliona dinara.

Najvišu cenu u iznosu od 14.100 dinara u poslednje 52 nedelje ostvarile su akcije Alfa Plama (ALFA) dok je promet iznosio 0,52 miliona dinara. Nasuprot proizvođaču grejnih tela iz Vranja, vlasnički papiri Tigra iz Pirota (TIGR) upisali su istorijski minimalnu cenu od 50 dinara uz ostavern pad cene od 20 odsto. Desetak hiljada akcija istrgovano je po pomenutoj ceni pa je ukupan promet iznosio 0,5 miliona dinara. Iole značajniji promet u iznosu od 0,4 miliona dinara, od ostalih akcija sa Prime Listinga, zabeležile su akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) uz korekciju cene od 0,59 odsto na 840 dinara.

Od vlasničkih hartija banaka kojima se trguje na Beogradskoj berzi, najveću realizaciju od 1,6 miliona dinara imale su prioritetne akcije AIK banke (AIKBPB) i ujedno su zabeležile rast cene za 1,28 odsto na 710 dinara. Od ostalih banaka, kakav-takav promet od 0,11 miliona dinara imale su obične akcije Komercijalne banke (KMBN) pri čemu se cena od 1.700 dinara nije menjala već šesti dan uzastopno.

Ukupan saldo dužničkog segmenta tržišta iznosio je svega 3,4 hiljade evra. Godišnji prinosi preostalih serija obveznica stare devizne štednje trenutno se kreću u intervalu od 3,10 do 3,63 procenata.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Imlek, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, BSE:IMLK, BSE:NIIS, BSE:AERO, Tigar, Alfa Plam, BSE:TIGR, BSE:ALFA
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
Ponovo otvorena terasa Eiffelovog tornja
TERASA
Ponovo otvorena terasa Eiffelovog tornja
PARIZ - Posjetitelji Eiffelovog tornja ponovno mogu uživati u piću na njegovoj ljetnoj terasi, koja se otvorila ovaj tjedan i s koje se pruža prekrasan pogled na Pariz pod toplim, plavim nebom.
Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku
OČEKIVANO
Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku
KRK - Sukladno pokazateljima najsvježijih statistika Turističke zajednice otoka Krka, na tom kvarnerskom otoku koji u normalnim okolnostima ostvaruje trećinu županijskog, te oko 6 posto nacionalnog turističkog prometa, u lipnju je ostvareno 68,4 tisuća dolazaka i 305,9 tisuća turističkih noćenja.
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je korekciju indeksa na Zagrebačkoj burzi no i znatno veći promet no prethodnih dana.
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE