GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Državne obveznice planule, indeksi pali

Beogradska berza: Državne obveznice planule, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2018 / 17:54
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zaključili su poslednji trgovački dan u nedelji sa značajnim gubitkom usled snažnog pada akcija Energoprojekt holdinga i beogradskog preduzeća Rimex, koje se bavi prometom robe i usluga.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 452,3 miliona dinara (3,8 miliona evra) zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, dok je aktivnost investitora na tržištu akcija ostala prigušena.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, pao je za skoro 0,7 odsto na 745,55 poena, dok na nedeljnom nivou praktično stagnira, a BELEXlajn je oslabio za 0,6 procenta na 1.557,74 poena i sedmicu zaključuje s minusom od oko 0,3 posto.

Najveći promet su ostvarile akcije kompanije Rimex, u iznosu od nepunih 1,1 milion dinara, ali uz oštar pad cene od 7,1 odsto na 2.600 dinara.

Jedinstvo iz Sevojna je istrgovano za 0,7 miliona dinara po prosečnoj ceni od 5.218 dinara, nižoj za 0,6 procenata u odnosu na prethodno trgovanje, dok je Naftna industrija Srbije ojačala za 0,1 posto na 671 dinar, uz realizaciju od 0,6 miliona dinara.

Na čelu liste dobitnika dana bile su prioritetne akcije duvanske industrije „Filip Moris“, čija je vrednost porasla za 0,7 procenata na 3.479 dinara, uz zanemarljiv promet, dok je gubitnike predvodio Energoprojekt holding s padom od 7,7 odsto na 600 dinara, uz simboličan iznos trgovanja.

Među gubitnicima se našao i Aerodrom „Nikola Tesla“, koji se spustio za 2,1 odsto na cenovni nivo od 1.750 dinara, a zabeležio je minoran promet.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 7,2 odsto, pri čemu u kupovini 6,16 procenata, a u prodaji 8,24 posto.

Dve serije dinarskih državnih obveznica Republike Srbije ostvarile su ukupan promet od 448,7 miliona dinara.
Serija RSO1488, koja dospeva na naplatu u septembru 2021. godine, istrgovana je za 237,7 miliona dinara, a serija RSO16134 s rokom dospeća u februaru 2019., zabeležila je trgovanje u iznosu 210,9 miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Rimex, Energoprojekt Holding, Aerodrom Nikola Tesla, Jedinstvo Sevojno, Naftna industrija Srbije, BSE:NIIS, BSE:AERO, BSE:ENHL, BSE:JESV,
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Alfa Plama planule, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Alfa Plama planule, indeksi pali
BEOGRAD – Početak skraćene trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležila je dominacija Alfa plama na tržištu akcija, pad oba berzanska indeksa, kao i visok promet državnih dinarskih obveznica.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu investitora
ZAGREB - Domaće tržište kapitala je svjedočilo živom trgovanju u utorak, gdje je dosegnut najviši promet u zadnjih pet tjedana, potaknut iščekivanjem kvartalnih rezultata kompanija.
Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SNAŽAN RAST
Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SARAJEVO - Trgovina je pojačana, pa je tako samo danas u četiri transakcije prometovano 11.388 dionica u vrijednosti 190 hiljada KM, a 7. februara trgovina je premašila 360 hiljada KM.
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
NAJAVE
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
BEOGRAD – Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.
Euro potonuo najniže u tri godine
FOREX
Euro potonuo najniže u tri godine
LONDON - Tečaj eura oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim razinama u tri godine u odnosu na dolar, na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak, dok investitori za nove smjernice čekaju nove podatke o ekonomskoj klimi u njemačkom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE