GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: BELEX15 sve bliže nivou od 600 poena

Beogradska berza: BELEX15 sve bliže nivou od 600 poena
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2014 / 15:31
Autor: SEEbiz / Sinteza invest
BEOGRAD - Poslednjeg dana u nedelji, tržište kapitala je zabeležilo solidan rast prometa, ali su i oba relevantna indeksa ostvarila promene vrednosti sa pozitivnim predznakom.
BELEX15, indeks najlikvidnijih akcija, ojačao je za 0,93 odsto na 593,81 poena dok je indeks BELEXline porastao za 0,74 odsto na 1.172,68 indeksnih poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 70,37 miliona dinara.

Nepunih 11 odsto kompanije Žitopromet-mlina iz Sente (ZMSE) isprometovano je po ceni od 4.390 dinara, za 0,23 odsto nižoj u odnosu na juče. Ukupan promet pomenutim hartijama od 42,6 miliona dinara, kojima se inače trguje na slabo likvidnom MTP segmentu, bio najveći na tržištu. Znatno slabiju realizaciju u iznosu od 6,8 miliona dinara imale su akcije Imleka (IMLK), koje su upisale novi rast cene, ovoga puta za 2,23 odsto na 3.807 dinara. Blagu korekciju cene od 0,22 odsto na 915 dinara zabeležile su akcije Naftne Industrije Srbije (NIIS) koje su ostvarile realizaciju od 6,4 miliona dinara. Najveća domaća građevinska kompanija, Energoprojekt holding (ENHL) imala je promet od 2,5 miliona dinara uz rast cene od 1,13 odsto na 809 dinara.

Vlasničke hartije Bambija (BMBI) i Galenike fitofarmacije (FITO) nisu menjale cene od 38.300 i 2.790 dinara, respektivno. Poznati konditor sa sedištem u Požarevcu zabeležio je promet od 2,14 miliona dinara dok je proizvođač pesticida i hemikalija za poljoprivredu iz Zemuna upisao realizaciju od 1,25 miliona dinara. Dnevnom rastu indeksa, ponajviše su doprinele akcije Sojaproteina (SJPT) koje su uzletele za 6,35 odsto na 586 dinara ali uz minimalan promet od 0,16 miliona dinara. Nešto niži rast, ali i dalje značajan u iznosu od 4,8 odsto na 1.310 dinara, imale su akcije Mlekare iz Subotice (MLSU) koje su ujedno ostvarile realizaciju od 0,88 miliona dinara.

Od akcija banaka kojima se trguje na Beogradskoj berzi, najveći promet u iznosu od 2,59 miliona dinara zabeležile su prioritetne akcije AIK banke (AIKBPB) uz rast cene od 0,72 odsto na 700 dinara. Obične akcije banke iz Niša (AIKB) imale su znatno slabiju realizaciju od tek 0,16 miliona dinara dok je cena istih poskočila za 0,62 odsto na 1.611 dinara. Vlasnički papiri KBM banke iz Kragujevca (CYBN) su potonuli za 11,58 odsto na 4.200 dinara pri čemu je realizacija iznosila 0,42 miliona dinara. Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) nisu menjale cenu od 760 dinara. Registrovani promet iznosio je 0,38 miliona dinara.

Posle dužeg vremena, obveznice stare devizne štednje nisu ostvarile nikakav promet.

Tagovi: Bewogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Žitopromet-mlin, Aerodrom Nikola Tesla, Energoprojekt Holding, Imlek, AIK banka, BSE:NIIS, BSE:ENHL, BSE:AERO, BSE:ZMSE, BSE:AIKB
PROČITAJ I OVO
Snažan pad pogodio i Beogradsku berzu
CLOSING BELL BSE
Snažan pad pogodio i Beogradsku berzu
BEOGRAD – Snažan pad akcija je, osim na svetskim tržištima kapitala, registrovan prvog trgovačkog dana u nedelji i na Beogradskoj berzi, gurnivši BELEX indekse na negativnu teritoriju.
Katastrofa na Zagrebačkoj burzi, CROBEX potonuo 4,9%
CLOSING BELL ZSE
Katastrofa na Zagrebačkoj burzi, CROBEX potonuo 4,9%
ZAGREB - Negativan sentiment s globalnih burzi zbog širenja razmjera epidemije korona virusom prelio se i na domaće tržište kapitala, pri čemu su samo dva izdanja zaključila u pozitivnom teritoriju.
Strani investitori sve više kupuju dug Rusije i ruskih kompanija
POVJERENJE
Strani investitori sve više kupuju dug Rusije i ruskih kompanija
MOSKVA - Međunarodni investitori aktivno kupuju ruske korporacijske i državne vrijednosne papire, potaknuti stabilnošću i predvidljivošću ekonomske politike, ocjenjuju u ponedjeljak ruske Ria Novosti prenoseći navode pojedinih analitičkih kuća.
Dolar profitira zbog straha od brzog širenja koronavirusa
FOREX
Dolar profitira zbog straha od brzog širenja koronavirusa
LONDON - Tečaj eura oslabio je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, dok je dolar ojačao prema košarici valuta zbog straha od brzog širenja koronavirusa izvan Kine koji je investitore potaknuo da kapital više usmjeravaju ka sigurnom utočištu dolaru.
Oštar pad i na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Oštar pad i na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi oštro pali, uz povećani promet, pa tako prate oštar pad cijena dionica na europskim i ostalim svjetskim burzama na kojima je zavladala panika zbog širenja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE