GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: BELEX15 pao i treći dan uzastopno

Beogradska berza: BELEX15 pao i treći dan uzastopno
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2013 / 15:48
Autor: SEEbiz / Sinteza invest
BEOGRAD - Treći dan uzastopno, indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 zabeležio je pad, ovoga puta za 0,49 odsto, pa se ponovo spustio ispod psihološke granice od 500 poena.

Drugi relevantan indeks BELEXline opao je za 0,40 odsto na 977,94 poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 13,6 miliona dinara.

Jedini finansijski instrumenti sa Standard listinga koji su zabeležili promet, akcije Alfa Plama iz Vranja (ALFA), ujedno su i lideri celokupnog tržišta sa realizacijom od 3,8 miliona dinara. Iako je u toku dana cena dotakla kotu od 11.000 dinara koja predstavlja maksimum u poslednjih godinu dana, prosečna ponderisana cena na kraju trgovačkog dana iznosila je 10.779 dinara i predstavlja rast od „samo“  7,63 odsto u odnosu na juče. Uz registrovan promet od 2,6 miliona dinara, slabije interesovanje investitora uslovilo je ipak minimalan pad cene akcija Naftne industrije Srbije (NIIS) od 0,12 odsto na 835 dinara, iako se ona spuštala i do nivoa od 831 dinar.

Akcije poznatog konditora iz Požarevca, Bambija (BMBI) zabeležile su nepunih 1,5 miliona dinara prometa po ceni od 23.000 dinara koja se stabilizovala u poslednjih 5 trgovačkih dana. Vredne pomena su i akcije Goša Montaže iz Velike Plane (GMON) koje su registrovale promet od 0,5 miliona dinara po prosečnoj ponderisanoj ceni od 2.370 dinara koja je za 0,42 odsto viša u odnosu na juče. Nakon dve sedmice u kojima je cena najveće domaće građevinske kompanije Energoprojekt holdinga (ENHL) fluktuirala između 560 i 700 dinara, danas se spustila za 1,83 odsto na 589 dinara, ostvarivši realizaciju od 0,25 miliona dinara.

Lider bankarskog sektora ponovo su akcije Jubmes banke (JMBN) koje su zabeležile promet od milion dinara po ustaljenoj ceni od 7.000 dinara, koja se, osim jednog izuzetka, nije menjala u poslednje tri nedelje. Obične akcije AIK banke (AIKB) skliznule su za 1,30 odsto na 1.362 dinara i imale realizaciju od 0,78 miliona dinara.

Tržište obveznica stare devizne štednje zabeležilo je promet od 32,5 hiljada evra pri čemu se izdvojila serija A2016 čiji je prinos porastao sa 3,95 na 4,37 procenata.

Tagovi: Beogradska berza, BSE, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Bambi Banat, Alfa Plam, Goša montaža, Energoprojekt Holding, BSE:ALFA, BSE:BMBI, BSE:NIIS
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
Ponovo otvorena terasa Eiffelovog tornja
TERASA
Ponovo otvorena terasa Eiffelovog tornja
PARIZ - Posjetitelji Eiffelovog tornja ponovno mogu uživati u piću na njegovoj ljetnoj terasi, koja se otvorila ovaj tjedan i s koje se pruža prekrasan pogled na Pariz pod toplim, plavim nebom.
Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku
OČEKIVANO
Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku
KRK - Sukladno pokazateljima najsvježijih statistika Turističke zajednice otoka Krka, na tom kvarnerskom otoku koji u normalnim okolnostima ostvaruje trećinu županijskog, te oko 6 posto nacionalnog turističkog prometa, u lipnju je ostvareno 68,4 tisuća dolazaka i 305,9 tisuća turističkih noćenja.
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je korekciju indeksa na Zagrebačkoj burzi no i znatno veći promet no prethodnih dana.
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE