GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: BELEX15 jedva iznad 500 poena

Beogradska berza: BELEX15 jedva iznad 500 poena
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2013 / 15:55
Autor: SEEbiz / Sinteza invest
BEOGRAD - BELEX15 se zadržao ispod psihološke kote od 500 poena dok je najširi pokazatelj cenovnog kretanja na Beogradskoj berzi, BELEXline, okončao dan u minusu od 0,2 odsto.
Uzroci ovog veoma čudnog scenarija u poslednje tri nedelje su najverovatnije rastuća zabrinutost ulagača za fiskalnu situaciju u Srbiji ali i pojačana nestabilnost na svetskim berzama inicirana najavama mogućih promena monetarnih politika u SAD-u i Japanu.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je, nakon jučerašnje snažne korekcije uzrokovane prolaskom preseka za dividendu, danas blago oslabila na 824 dinara uz veoma nizak promet koji je iznosio tek 2,7 miliona dinara. Iako je tražnja bila slaba ni na ponudi se nije moglo naći više od par hiljada akcija u zoni od 830-850 dinara što nam možda signalizira da je cena blizu ravnotežnog nivoa u ovom trenutku. Međutim, ukoliko se nastavi trend veoma slabih obima na čitavoj berzi može se desiti da akcija potone i ispod psiholoških 800 dinara.

Alfa Plam iz Vranja (ALFA) i dalje prkosi silaznoj putanji čitavog tržišta tako da je danas stigao na domak kote od 9.000 dinara uz 0,9 miliona dinara realizacije dok se Aerodrom Nikola Tesla (AERO) stabilizovao na nivou od 431 dinar. Na Energoprojektu (ENHL) je počišćena ponuda sa nivoa od 630 dinara međutim i dalje su obe strane prilično slabe tako da se ne nazire jasno dalji smer kretanja cene.

U finansijskom sektoru registrovano je slabljenje Dunav osiguranja iz Beograda (DNOS) od 3,2 odsto na 600 dinara. AIK banka iz Niša (AIKB) je sa simboličnim obimom od 1 istrgovane akcije blago ojačala na 1.310 dinara. Kod pomenute banke je primetna solidna podrška na nivou 1.300 dinara dok je ponuda veoma slaba i tek se par stotina akcija može naći na koti id 1.350 dinara. Gubitnik finansijskog sektora je bilo Globos Osiguranje (GLOS) koje se srušilo na 88 dinara (-20%) uz slab obim.

Tržištem obveznica je danas dominirala serija A2016 gde se realizovalo gotovo 100 hiljada evra po prinosnoj stopi od 4,26 odsto. Kod serija A2014 i A2015 je ubeleženo 13 odnosno 10 hiljada evra prometa bez značajnije promene stopa.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, AIK banka, Energoprojekt Holding, Dunav osiguranje, Globos osiguranje, BSE:NIIS, BSE:ENHL
PROČITAJ I OVO
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
STAVOVI
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
WASHINGTON - Osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates poručio je da lijek i cjepivo protiv koronavirusa moraju biti dostupni u cijelom svijetu, a ne samo onima koji će ih moći priuštiti.
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
PUSTOŠ
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
DUBROVNIK - Prema podacima sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, na dan 5. srpnja 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2145 gostiju, što je tek 13 posto od ukupnog broja gostiju prošle godine na isti datum, kad su ostvarena 24.824 noćenja.
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE