GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: BELEX15 bliži se trogodišnjem maksimumu iz februara

Beogradska berza: BELEX15 bliži se trogodišnjem maksimumu iz februara
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2022 / 19:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama obezbedilo je danas da ukupan promet na domaćem tržištu kapitala dostigne zavidnih 1,17 milijardi dinara (9, 94 miliona evra), a značajno su ojačali i berzanski indeksi.

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 porastao je za 0,7 odsto i zaključio dan na 857,23 poena, napredujući ka trogodišnjim maksimalnim vrednostima od preko 860 poena zabeleženim u drugoj dekadi februara ove godine, a BELEXline se popeo za više od trećine procenta na 1.756,38 poena.

Sve akcije kojima se trgovalo zabeležile su porast, ali uz skromne promete.

Na Open marketu je najbolji učinak, vredan četvrt miliona dinara, imala akcija Aerodroma „Nikola Tesla“, koja je napredovala za 0,1 procenat na 1.420 dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „FPhilip Morris“ porasla je za 1,5 posto na 6.800 dinara uz realizaciju od 0,2 miliona dinara, dok se vranjski Afla plam, proizvođač grejnih tela i štednjaka, zadržao na nivou od 25.000 dinara, a isprometovan je za nesto manje od 0,2 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je bila najveći dobitnik dana sa skokom cene od 3,4 odsto na 571 dinar, uz promet ispod 0,2 miliona dinara, dok je valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna istrgovanja za oko 0,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 3.600 dinara.

Na MTP tržištu je najviše trgovano akcijama preduzeća Jugoprevoz iz Kruševca, u iznosu od 0,5 miliona dinara po ceni od 3.000 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija iznosilo je svega 2,44 posto, u kupovini 4,16 procenata, a u prodaji 0,71 odsto.

Pet serija državnih obveznica, dve dinarske i tri denominovane u evrima, ostvarile su ukupan promet od 1,169 milijardi dinara (gotovo 9,93 miliona evra), od čega su najveći deo odnele dve dinarske dužničke hartije.

Dinarska obveznica serije RSO20190, s rokom dopseća u julu 2025. godine, istrgovana je za 696,3 miliona dinara, a serija RSO19181, koja dospeva u januaru 2026, isprometovana je za 470,5 miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, Jugoprevoz, BELEX15, BELEXline, Philip Morris, Dunav osiguranje, Alfa Plam, Aerodrom Nikoal Tesla
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi ispod razina na koje su potonuli početkom rata u Ukrajini
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi ispod razina na koje su potonuli početkom rata u Ukrajini
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi nastavili višednevni pad, spustivši se čak i ispod razina koje su bili zabilježili na početku ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, jer su pod pritiskom oštrih korekcija cijena dionica na europskim burzama dok investitori strahuju od moguće recesije.
Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu za više od 67 mlrd kuna
U PLUSU
Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu za više od 67 mlrd kuna
ZAGREB - Hrvatska je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) od 2013. do 22. rujna ove godine povukla 8,22 milijarde eura, što je 76,6 posto dodijeljenih sredstava iz EU fondova, dok je državni proračun u plusu za 67,2 milijarde kuna, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, što se, među ostalim, zahvaljuje smanjenju troškova zaduživanja nakon poruke britanske središnje banke o intervencijama na tržištu obveznica.
Wall Street prekinuo negativni niz
NAPOKON RAST
Wall Street prekinuo negativni niz
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks snažno porastao, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, a ulagače je ohrabrio i pad prinosa na obveznice.
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
ZAGREB - Novi pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz dramatično slabiji promet nego jučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE