GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: BELEX15 bliži se trogodišnjem maksimumu iz februara

Beogradska berza: BELEX15 bliži se trogodišnjem maksimumu iz februara
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2022 / 19:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama obezbedilo je danas da ukupan promet na domaćem tržištu kapitala dostigne zavidnih 1,17 milijardi dinara (9, 94 miliona evra), a značajno su ojačali i berzanski indeksi.

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 porastao je za 0,7 odsto i zaključio dan na 857,23 poena, napredujući ka trogodišnjim maksimalnim vrednostima od preko 860 poena zabeleženim u drugoj dekadi februara ove godine, a BELEXline se popeo za više od trećine procenta na 1.756,38 poena.

Sve akcije kojima se trgovalo zabeležile su porast, ali uz skromne promete.

Na Open marketu je najbolji učinak, vredan četvrt miliona dinara, imala akcija Aerodroma „Nikola Tesla“, koja je napredovala za 0,1 procenat na 1.420 dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „FPhilip Morris“ porasla je za 1,5 posto na 6.800 dinara uz realizaciju od 0,2 miliona dinara, dok se vranjski Afla plam, proizvođač grejnih tela i štednjaka, zadržao na nivou od 25.000 dinara, a isprometovan je za nesto manje od 0,2 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je bila najveći dobitnik dana sa skokom cene od 3,4 odsto na 571 dinar, uz promet ispod 0,2 miliona dinara, dok je valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna istrgovanja za oko 0,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 3.600 dinara.

Na MTP tržištu je najviše trgovano akcijama preduzeća Jugoprevoz iz Kruševca, u iznosu od 0,5 miliona dinara po ceni od 3.000 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija iznosilo je svega 2,44 posto, u kupovini 4,16 procenata, a u prodaji 0,71 odsto.

Pet serija državnih obveznica, dve dinarske i tri denominovane u evrima, ostvarile su ukupan promet od 1,169 milijardi dinara (gotovo 9,93 miliona evra), od čega su najveći deo odnele dve dinarske dužničke hartije.

Dinarska obveznica serije RSO20190, s rokom dopseća u julu 2025. godine, istrgovana je za 696,3 miliona dinara, a serija RSO19181, koja dospeva u januaru 2026, isprometovana je za 470,5 miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, Jugoprevoz, BELEX15, BELEXline, Philip Morris, Dunav osiguranje, Alfa Plam, Aerodrom Nikoal Tesla
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
NEW YORK - Američke dionice povukle su se u srijedu jer su ulagači procijenili podatke koji ukazuju na pad inflacije i izvješće o zapošljavanju.
Dimon: Da sam ja vlast, zabranio bih kriptovalute
STAVOVI
Dimon: Da sam ja vlast, zabranio bih kriptovalute
BEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon obrušio se na bitcoin i njegove kolege, sugerirajući u primjedbama u srijedu na Capitol Hillu da bi kriptovalute trebale biti zabranjene.
Zagrebačka burza: Prekinut četverodnevni pozitivni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut četverodnevni pozitivni niz
ZAGREB - Srijeda je donijela prekid pozitivnoh niza na Zagrebačkoj burzi . iu nešto veći promet.
ZB Investu dozvola za upravljanje imovinom fondova Allianz Investa
ODOBRENJE
ZB Investu dozvola za upravljanje imovinom fondova Allianz Investa
ZAGREB - Između Allianz Investa i ZB Investa je dana 27. listopada 2023. potpisan Ugovor o prijenosu upravljanja i pripajanja UCITS fondova-otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom.
Križevci planiraju gradnju intermodalnog terminala
PLANOVI
Križevci planiraju gradnju intermodalnog terminala
KRIŽEVCI - Grad Križevci planira gradnju intermodalnog terminala u Gospodarskoj zoni Gornji Čret gdje se trenutno nalazi kamp turske kompanije Cengiz koja je izvođač radova na željezničkoj pruzi Križevci - mađarska granica, doznaje se iz križevačke gradske uprave.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE