GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beljak: Gradit ćemo novi Radićev HSS i biti korektan koalicijski partner

Beljak: Gradit ćemo novi Radićev HSS i biti korektan koalicijski partner
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2016 / 09:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Novoizabrani predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je članovima stranke da će graditi novi Radićev HSS, bez podjela, da će poštivati koalicijski sporazum Domoljubne koalicije te da očekuje kako će odnos s HDZ-om kao i do sada biti korektan.

"Mi okrećemo novu stranicu u povijesti naše stranke. Danas je HSS prvi put od 1990., poslije Drage Stipca dobio predsjednika koji nema veze s onim što je bilo u prošlosti, koji nema nikakve veze ni sa čim osim s HSS-om, s hrvatskim narodom i domovinom. Bit ćete ponosni, obećavam da ćete uskoro biti ponosni što ste članovi naše najstarije stranke", rekao je Beljak HSS-ovcima koji su svog novog predsjednika pozdravili velikim pljeskom. Poručio je kako nema izbornih gubitnika i da će Nenad Matić i Branko Hrg zajedno s njim voditi HSS.

"Nema novih podjela, samo zajedno sa vjerom u Boga i sa seljačkom slogom", rekao je i istaknuo da nitko neće biti marginaliziran, da će "svi zajedno graditi novi stari HSS, novi Radićev HSS" i da ih čeka ogroman posao da HSS "ponovno postane stranka".

Rekao je da se više trgovinom neće baviti, da će poštivati potpise koje je stavio Branko Hrg te da nema raskidanja sporazuma s Domoljubnom koalicijom i HDZ-om, ali da će sjesti s partnerima i vidjeti vrijedi li taj sporazum i za lokalne i regonalne razine.

"Ja neću prodavati HSS za svoju osobnu korist ili za svoje mjesto ili za svoj interes. Ne tražim ništa. HSS ima jednog saborskog zastupnika, hvala Bogu ako ćemo ih imati i tri, ali ćemo poštivati svoje potpise i biti korektni do kraja i nećemo tražiti više apsolutno ništa. Okrenut ćemo se sebi, pred nama su lokalni izbori. Mi ćemo kroz najviše mjesec dana krenuti u kampanju za lokalne izbore i tu ćemo prvi put potvrditi našu snagu ukoliko se nešto iznenadno ne dogodi na hrvatskoj političkoj sceni pa ćemo možda moći ili morati ići na nekakve prijevremene izbore. No, to ne ovisi o HSS-u, mi nećemo rušiti HDZ-ovu Vladu i gospodina Oreškovića. Mi ćemo ih podržavati i nadalje sve do kraja, ali sigurno nećemo više ucjenjivati i tražiti neka mjesta koja nam možda ne pripadaju", rekao je.

 "Ovo što imamo, imamo. Ljudi koji su na funkcijama ostaju na našim funkcijama, nećemo ih mijenjati, nećemo ih povlačiti, ali će morati zapeti i svima nama dokazati da su predstavnici HSS-a u izvršnoj vlasti, a ne predstavnici samih sebe. To je točka ispod koje ja neću ići", poručio je Beljak.

 Zahvalio je županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću koji ga je podržao za kandidata i vjerovao u njega. Dodao je da se ne bi kandidirao za predsjednika HSS-a da se kandidirala zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir i zahvalio i njoj na potpori.

 Najavio je da će već u ponedjeljak sazvati sjednicu središnjih tijela stranke, napraviti primopredaju, te među ostalim kooptirati Marijanu Petir, koja u ovom trenutku, rekao je, prema Statutu HSS-a nije ništa. Moramo njoj naći mjesto izmjenama Statuta, statutarnim odlukama ili na neki način koji će utvrditi glavni tajnik, kazao je Beljak i završio obraćanje tradicionalnim stranačkim pozdravom "Vjera u Boga i seljačka sloga".

 U izjavi novinarima nakon skupštine ponovio je da će HSS biti korektan partner u Domoljubnoj koaliciji.

"Nećemo ih izdati. Moji prethodnici su stavili potpise na određene dokumente i to ćemo svakako poštivati. Mi ćemo biti korektan partner HDZ-u i nadam se da će u budućnosti i oni biti korektni prema nama kao što su bili i do sada", rekao je. Kazao je kako se nada da će mu se prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko javiti vrlo brzo, pa će vidjeti kada će održati sastanak.

 Na pitanje što je velika promjena koju je najavio, Beljak je rekao da HSS u ovom trenutku nije stranka koja bi mogla bilo što uvjetovati.

"Mi smo na 1,5 posto. Mi imamo jednog saborskog zastupnika, samostalnog, i bilo bi nerealno očekivati od HSS-a da sada radi nekakve revolucije ili da bilo što uvjetuje i bilo što čini što bi promijenilo smjer Hrvatske ili ove koalicije ili bilo čega", kazao je. Rekao je kako ni Mostu, koji ima 15 zastupnika, niti hoće niti može bilo što uvjetovati.

"To bi bilo smiješno od HSS-a, ali samo u ovom trenutku. U budućnosti će to biti sigurno drugačije", poručio je.

  Na traženje da komentira šutnju na ekstremističke izjave ovih dana, rekao je da ekstremističke izjave oni sigurno više neće odšutjeti. "Ja sam bio zabavljen predizbornom kampanjom ali sam vidio neke stvari koje su se događale. HSS je antifašistička stranka i HSS je antikomunistička stranka i mi sigurno nećemo trpjeti određene ljude koji pokušavaju revidirati povijest jer ta povijest nas je skupo koštala i 1941. i 1945. i želimo živjeti u 2016. godini. A svi oni koji misle da mogu voditi politiku u onim godinama sredine prošlog stoljeća s nama neće surađivati", poručio je Beljak.

 Na izbornoj Glavnoj skupštišni HSS-a za potpredsjednike stranke izabrani su: Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin, Zdravko Šarić i Davor Vlaović.  Za birane članove Predsjedništva HSS-a izabrani su: Tonći Božanić, Marijana Fabić Rusak, Marijan Lazar, Dinko Pirak i Mario Turalija. Za glavnog tajnika HSS-a ponovno je izabran Ilija Ćorić.  




Tagovi: Krešo Beljak, Hrvatska seljačka stranka, Branko Hrg, Domoljubna koalicija, Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin, Stjepan Radić
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE