GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BELEXsentiment za novembar iznosi 107,54 poena

BELEXsentiment za novembar iznosi 107,54 poena
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2018 / 10:04
Autor: Miloš Savić, CFA Portfolio menadžer FIMA Invest a.d. Beograd
BEOGRAD - Tokom oktobra 2018. godine na Beogradskoj berzi je zabeležen ukupan promet u visini od preko 59 miliona EUR, sa realizovanih 4.260 pojedinačnih transakcija, što je značajno više u odnosu na prethodni mesec, tokom koga je promet ostvaren na nivou od skoro 28 miliona EUR (rast od 113% mom).

Oktobarski promet je u najvećem obimu činilo trgovanje obveznicama i to prvenstveno državnim obveznicama RS sa dospećem u februaru i oktobru 2019. godine, kao i sa dospećem u martu 2020. godine. U delu vlasničkih hartija od vrednosti, tokom razmatranog meseca, top pet najtrgovanijih su bile akcije Alfa plama iz Vranja, Naftne industrije Srbije, Aerodroma Nikola Tesla, Galenike fitofarmacije i obične akcije Komercijalne banke.

Nakon dva meseca negativnih i mešovitih kretanja, berzanski indeksi su tokom oktobra bili u pozitivnoj zoni. Reprezentativni indeks najlikvidnijih akcija - BELEX15, tokom oktobra zabeležio je rast od 1,81%, dok je BELEXline ostvario rast od 0,34%. Očekivanja za naredni period su takođe pozitivna, pa je tako vrednost BELEXsentiment-a za novembar 107,54 indeksnih poena.

U toku posmatranog perioda, najveću kapitalnu dobit su ostvarili akcionari Globos osiguranja (31,13%), Veterinarskog zavoda iz Subotice (25,00%) i Dunav osiguranja (20,58%). Sa druge strane najveće gubitke su podneli akcionari Tigra iz Pirota (-18,00%), Sojaproteina iz Bečeja (-14,19%) i Jubmes banke iz Beograda (-8,44%).

Krajem oktobra (31.10) objavljen je i izveštaj o ishodu javne ponude izdavaoca Fintel energija a.d. Beograd. Ponuda je označena kao uspešna, pri čemu je broj prodatih akcija u ponudi iznosio 1.510.506 akcija i prikupljeno je oko 6,50 miliona EUR.
Referentna kamatna stopa NBS je tokom oktobra 2018. godine zadržana na nivou od 3,00% sa nivoom inflacije koji je u okvirima ciljanih vrednosti od 3±1,5%, sa stabilnim kretanjem domaće valute.

Generalna makroekonomska stabilnost i konkurentnost Srbije je u međunarodnim okvirima na veoma zadovoljavajućem nivou, a što je još jednom potvrđeno najnovijim Izveštajem o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu, gde je Srbija treću godinu za redom, popravila svoju konkurentsku poziciju i trenutno zauzima 65. mesto u grupi analiziranih zemalja, a što predstavlja pozitivan pomak sa 70. mesta koje je zauzimala u 2017. godini.

Trend smanjenja javnog duga je takođe primetan, naročito u pogledu kratkoročnog zaduživanja, pa tako tokom oktobra 2018. godine Uprava za javni dug nije vršila emisije državnih hartija od vrednosti. Poslednja emisije ovih hartija vršena je u septembru 2018. godine, kada su emitovane petogodišnje dinarske obveznice, sa kuponom na 4,50%, ukupne vrednosti od 16,3 milijardi dinara.

Indeksi na berzama u regionu su zabeležili mešovite rezultate. Primetan je pad vrednosti vodećih indeksa na tržištima kapitala u Sloveniji, dok je u Hrvatskoj aktuelan trend stabilizacije.

Kada je reč o kretanju glavnih repernih indeksa u svetu, tokom posmatranog perioda situacija je nešto drugačija u odnosu na rezultate u regionu, pa su tako svi vodeći indeksi u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi (Velika Britanija, Nemačka, Francuska) ostvarili negativna kretanja.

Tagovi: BELEXsentiment, Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Globos osiguranje, Jubmes banka, Veterinarski zavod Subotica, Dunav osguranj
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; rizičnija imovina na dobitku
LONDON - Dolar je oslabio u ponedjeljak prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima budući da su investitori veći interes pokazivali za kupnjom valuta koje percipiraju rizičnijima.
Povećane površine pod sojom i suncokretom
KULTURE
Povećane površine pod sojom i suncokretom
ZAGREB - Podaci o ranim površinama najvažnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice zasijano na istim površinama kao i lani, najznačajni porast bilježe površine zasijane suncokretom i sojom, dok je pad zabilježen kod šećerne repe.
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje mirno, na što ukazuje mršav promet, dok su Crobex indeks blago porasli, nakon što su prošloga tjedna zabilježili prve dobitke nakon tri tjedna pada.
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
INDEKSI
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
SARAJEVO - Aluminij d.d. Mostar ispao je iz elitnog indeksa Sarajevske berze SASX-10, objavila je Sarajevska berza.
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak burzovni indeksi znatno porasli, dosegnuvši nove najviše razine u četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena kineskih dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE