GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BELEXsentiment za januar potonuo na 80,00 poena

BELEXsentiment za januar potonuo na 80,00 poena
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2019 / 19:26
Autor: Darko Marković, portfolio menadžer, Generali DZU
ANALIZA - Pozitivno kretanje repernih indeksa Beogradske berze je nastavljeno i u poslednjem mesecu 2018. godine, što predstavlja treći pozitivan mesec za oba indeksa.

BELEX15 je tako završio mesec decembar u plusu od 1,88% u odnosu na kraj novembra, dok je BELEXLine porastao u istom periodu za 1,27%. Posmatrajući celu 2018. godinu, indeksi su imali šaroliko kretanje, BELEX 15 je tako ostvario blagi plus od 0,25% na godišnjem nivou, dok je BELEXLine bio u negativnoj zoni od 4,40%. Ukupan promet u 2018. godini bio je 534,1 milion evra, što je nešto niže u odnosu na ukupan promet u 2017. godini, ali sa već značajno prisutnim negativnim trendom broja transakcija iz godine u godinu.

Ono što je potrebno dodatno istaći, manje od 13% od celokupnog prometa se odnosi na promet vlasničkim instrumentima, dok je celokupni ostali promet bio vezan za kuponske obveznice Republike Srbije. Analizirajući strukturu obima prometa vlasničkih instrumenata, može se zaključiti da se „gro prometa" odnosilo na akcije svega četiri izdavaoca i to KMBN, FITO, AERO i NIIS koje su činile preko 60% prometa akcijama u celoj 2018. godini.

Godinu je obeležio i prvi izlazak na Beogradsku berzu akcija putem inicijalne javne ponude (IPO) Fintel energije, što bi trebalo da bude pozitivan znak, ukoliko dođe do još nekih listiranja na istoj. Međutim, prisutni trendovi koncentracije vlasništva u pojedinim kompanijama, sve manja likvidnost, odsustvo većih investitora ali i sve manje „kvalitetnog" materijala za investiranje na domaćoj berzi, su samo neke od stvari koje su obeležile još jednu godinu za nama.

Posmatrajući svetske berze i njihove reperne indekse krajem 2018. godine (ali i kretanja u toku godine posebno), možemo reći da je godina za nama najgora što se tiče performansi još od 2008. godine. Skoro svi indeksi su godinu završili u negativnim zonama, pri čemu je mesec decembar bio veoma turbulentan. Tri vodeća indeksa u Sjedinjenim Američkim Državama (S&P 500, DJIA i Nasdaq) su u proseku izgubila oko 9% samo u decembru mesecu, pri čemu su takođe dati indeksi zabeležili istorijski najviše vrednosti tokom septembra ili oktobra meseca. Dvocifrene negativne stope korekcije su imali ostali glavni indeksi razvijenih ekonomija, pri čemu je pad od skoro 25% imao kompozitni indeks Šangajske berze (na godišnjem nivou).

Vrednost BELEXsentimenta od 80,00 govori o veoma negativnoj percepciji i očekivanjima tržišnih učesnika za mesec pred nama (najniži sentiment još od jula 2016. godine). Sudeći po ovome, treba očekivati veću negativnu korekciju tržišta. Da li će doći do negativnih kretanja na Beogradskoj berzi u periodu pred nama, zavisiće od niza faktora i dešavanja kako na domaćem tako i na inostranim tržištima.

Među nekima od faktora koji se mogu izdvojiti: kretanje cena akcija, nafte, metala i drugih roba, politika Fed-a i ECB-a, Brexit i epilog, dešavanja u Kini i odnosa sa SAD, usporeni privredni rast glavnih ekonomija, mogući konflikti i rešavanje istih, makroekonomski podaci naše zemlje, ali i niz izbora širom sveta i možda kod nas.

Tagovi: BELEXsentiment, BELEX15, BELEXline, Beogradska berza, Fintel energija, Komercijalna banka, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi blago ojačali nakon četiri tjedna pada, oporavak Valamara
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago ojačali nakon četiri tjedna pada, oporavak Valamara
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi glavni dionički indeksi protekloga tjedna ostvarili su blagi dobitak, prekinuvši tako 4-tjedni negativni niz, a najviše je pritom porastao sektor turističkih dionica.
Brnjac: Nema dokaza da su se strani maturanti zarazili na Pagu
REAKCIJE
Brnjac: Nema dokaza da su se strani maturanti zarazili na Pagu
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je kako nema dokaza da su se strani turisti zarazili na Pagu.
Beogradska berza: Stagnacija indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Stagnacija indeksa
BEOGRAD - Uspavano trgovanje i stagniranje oba berzanska indeksa obeležili su kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.
Zagrebačka burza: Katastrofa za Optima Telekom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofa za Optima Telekom, indeksi pali
ZAGREB - Kraj još jednog trgovinskog tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je nešto življe trgovanje, dionička likvidnost je ojačala, iako se i dalje radi o skromnim razinama, dok su indeksi zaključili u negativnom teritoriju.
Erste Plavi i PBZ CO među ulagačima u Infobip
ULAGANJA
Erste Plavi i PBZ CO među ulagačima u Infobip
ZAGREB - Nastavno na objavljenu informaciju o investiciji private equity fonda One equity partnersa u Infobip – najveću hrvatsku informatičku tvrtku, važno je napomenuti da su u PE One Equity Partners uložili i hrvatski obvezni mirovinski fondovi Erste Plavi i PBZ CROATIA osiguranje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE