GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BELEXsentiment govori u prilog blagom optimizmu

BELEXsentiment govori u prilog blagom optimizmu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 18:20
Autor: Slavko Davidović, portfolio menadžer, Generali Društvo za upravljanje
BEOGRAD - U prethodnom mesecu, indeks BELEX15 je zabeležio rast 1,85% dok je BELEXline dobio 0,60% na svojoj vrednosti. U odnosu na početak godine BELEX15 je u plusu za 6,26%, dok je vrednost BELEXline viša za 2,10 procentnih poena.

Ukupan ostvareni promet na berzi iznosio je EUR 5,4m, od čega 35% prometa se odnosi na državne obveznice. Najveći promet je ostvaren akcijama izdavaoca Nis a.d. od EUR 2,1m, čije su akcije zabeležile rast cene od 9,2%. Najveći rast cene prethodnog meseca su zabeležile akcije Žitopek iz Niša od 49%.

BELEXsentiment za naredni mesec iznosi 125,57 poena, i označava blagi optimizam među investitorima što se domaće berze tiče. Sezonu objave godišnjih rezultata otvorio je NIS, sa rekordnim ostvarenim dobitkom u prošloj godini, i u dobroj meri popravio sentiment na lokalnom tržištu. Određeni pomaci ka približavanju Srbije evropskim integracijama takođe utiču na očekivanja investitora ka pozitivnim performansama domaćeg tržišta, koja će i u narednom periodu u velikoj meri zavisiti od makroekonomskih signala i uspeha u borbi sa inflacijom, kao i daljeg intenziteta ratnih sukoba i geopolitičkih tenzija.

Nakon zamajca koji je zahvatio tržišta u prvih 6 nedelja ove godine, usled, ispostaviće se privremenih pozitivnih signala u borbi sa inflacijom i solidnih poslovnih rezultata u korporativnom sektoru, u februaru je došlo do promene sentimenta. Podaci ukazuju da bazna inflacjija ne pokazuje znake slabljenja, a dosta jako tržište rada u SAD u vidu rasta broja zaposlenih, rasta zarada i time potrošnje, ukazuju da bi moglo potrajati duže nego što se očekivalo do prvih opipljivih znaka vraćanja inflacije na željene nivoe. Očekivanja tržišta povodom reakcija centralnih banaka u vidu tempa i trajanja restrikcije monetarne politike su se pomerila na više nivoe, te su prinosi na državne obveznice porasli. Dvogodišnja američka obveznica je krajem februara je dostigla prinos 4,80%, što iznad onog u oktobru i novi višegodišnji maksimum, dok je desetogodišnja na 4%. Sličan trend je bio prisutan i na obveznicama vodećih evropskih država.

Trenutno su preovlađujuća očekivanja povećanja referntnih stopa u martu od strane FED i ECB 0,25% i 0,50% respektivno. Monetarne vlasti sa obe strane atlantika potvrdili su da im je prioritet dalja borba protiv inflacije, i da će pažljivo pratiti signale iz realnog sektora od kojih će zavisiti njihovi dalji potezi.

Izvršni odbor Narodne Banke Srbije je povećao referentnu stopu za 25 baznih poena na nivo od 5,5%, vodeći se činjenicom da su inflatorni pritisci na domaćem i svetskom tržištu I daje jaki, i da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove kako bi se ograničila inflatorna očekivanja i dalji rast inflacije. Međugodišnja inflacija u januaru 15,8%, dok u NBS očekuju usporavanje i njeno opadajuće kretanje u narednom periodu.

Tagovi: BELEXsentiment, Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Žitopek
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE