GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka

BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 09:43
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Za brodarsko tržište ključni pokazatelj Baltic Dry Index (BDI) ove je godine doživio snažan oporavak nakon izbijanja pandemije COVID-19.

BDI Index sastavljen je od različitih cijena otpreme koji se koriste za prijevoz suhih rasutih kontejnera na trgovačkim brodovima. Iako je indeks koristan za određivanje potražnje za suhim bulkerom, može se koristiti i kao važan ekonomski pokazatelj. Naime, ovaj indeks koristi se kao pokazatelj varijacija teme koju je Charles Dow istaknuo prije jednog stoljeća: djelatnost prijevoza signalizira buduću trgovinu.

Promjena BDI Indexa može ulagačima dati uvid u globalne trendove ponude i potražnje. Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta. Temelji se na sirovinama, jer potražnja za njima nagovještava budućnost. Ti se materijali kupuju za izgradnju i održavanje zgrada i infrastrukture, a ne u vremenima kada kupci imaju ili višak materijala ili više ne grade zgrade ili proizvode proizvode.

Indeks BDI gotovo da je prošle godine dosegnuo najnižu razinu u jednom desetljeću, usred izbijanja pandemije COVID-19, kad je globalna trgovina zaustavljena. Međutim, kako je optimizam potaknulo intenziviranje cijepljanja, indeks se uspješno oporavio. I ne samo to, već se indeks jučer zatvorio na 3.119 bodova, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1.296,52 i 128% više nego na početku godine.

Nagli rast indeksa BDI pozitivno se odrazio i na cijene dionica hrvatskih Dry-Bulkera. U usporedbi s njihovim cijenama početkom 2020. godine, Jadroplov je porastao za 254,6%, dok je Alpha Adriatic porastao za 183,1%. U međuvremenu, unatoč porastu od 192% od početka godine, cijena dionice Atlantske Plovidbe porasla je samo 15,2% u odnosu na cijenu s početka 2020. godine.

Tagovi: BDI Index, brodari, brodarsko tržište, Jadroplov, Alpha Adriatic, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Wall Street pao nakon pet dana rasta
PAD
Wall Street pao nakon pet dana rasta
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, prvi put nakon pet dana rasta, pa su skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači bili oprezni uoči objave poslovnih rezultata niza tehnoloških divova.
Pelješki most: Projekt koji se rađao dva desetljeća
SPAJANJE HRVATSKE
Pelješki most: Projekt koji se rađao dva desetljeća
ZAGREB - San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima, a rasplamsavao se godinama, da bi u veljači 2017. Vlada usvojila odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom.
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE