GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDI Index raste, domaći brodari prate trendove

BDI Index raste, domaći brodari prate trendove
BRODARSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2021 / 13:53
Autor: SEEbiz
ANALIZA - BDI Index dosegao je ove godine razinu koja nije viđena od 2010. dodavanjem dodatnog goriva segmentu suhe rasute robe koji je već ove godine naišao na veliko zanimanje ulagača.

Baltic Dry Index ili BDI Index sastavljen je od različitih tarifa otpreme koji se koriste za prijevoz suhih rasutih kontejnera na trgovačkim brodovima. Iako je indeks koristan za određivanje potražnje za suhim bulkerima, može se koristiti i kao važan ekonomski pokazatelj. Naime, korištenje ovog indeksa kao pokazatelja varijacija je na temu koju je Charles Dow upotrijebio prije jednog stoljeća: transportna djelatnost podrazumijeva buduću trgovinu, pišu analitičari InterCapitala.

Promjena BDI Indexa može dati ulagačima uvid u globalne trendove ponude i potražnje. Mnogi smatraju da je rastući ili smanjeni indeks vodeći pokazatelj budućeg gospodarskog rasta. Temelji se na sirovinama jer potražnja za njima najavljuje budućnost. Ti se materijali kupuju za izgradnju i održavanje zgrada i infrastrukture, a ne u vrijeme kada kupci imaju ili višak materijala ili više ne grade zgrade ili proizvode proizvode.

Usred snažnog porasta potražnje za suhim bulkerima, indeks je početkom ovog tjedna vrijedio 4201 bodova, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka i sada je zapravo blizu svog povijesnog rekorda ostvarenog prije više od 10 godina.

Nedavni rast indeksa može se pripisati ukupnom oporavku potražnje za robom, zajedno s ograničenjima dostave, posebno u Kini. Međutim, obnovljena ograničenja koronavirusa u Kini mogla bi utjecati na potražnju, a to bi moglo biti očito u sljedećim tjednima.

Hrvatski suhi bulkeri također su imali koristi od snažnog povećanja potražnje, a svi su vidjeli da im je cijena dionica nekoliko puta porasla od početka 2021. godine, kako je prikazano na donjem grafikonu.

Daleko najveći rast imale su dionice Jadroplova, no ipak valja istaknuti Atlantsku plovidbu čiji je skok cijene pratila i znatno veća razina volumena trgovine.

Tagovi: BDI Index, brodari, brodarsko tržište, Jadroplov, Atlantska plovidba, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE