GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bauk uklanja ulice 10. travnja i Mile Budaka

Bauk uklanja ulice 10. travnja i Mile Budaka
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2013 / 08:55
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk želi iz Hrvatske ukloniti sve ulice koje nose ime visokog ustaškog dužnosnika i književnika Mile Budaka, kao i ulicu 10. travnja koja se nalazi u selu Slatinski Drenovac.
U deset gradova i općina još uvijek postoje Budakove ulice, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Virovitici, Pagu, Pleternici, Komiži, Lovincu, Jasenici, Klakaru i u Pakoštanama čak dvije, piše Novi list.

Od svih poglavarstva tih jedinica lokalne samouprave, te općine Čačinci na čijem je teritoriju ulica posvećena danu osnivanja NDH, Ministarstvo uprave zatražilo je odluke predstavničkih tijela o imenovanju spomenutih ulica kako bi se utvrdilo jesu li te odluke u skladu s Ustavom i zakonima, navodi riječki dnevnik. Pritom se u Ministarstvu pozivaju i na Vladu Ive Sanadera koja je 26. kolovoza 2004. godine donijela odluku o uklanjanju spomen obilježja Juri Francetiću u Slunju i Mili Budaku u Svetom Roku, općina Lovinac.

U tom se dokumentu ističe da je njihovo postavljanje bilo 'suprotno izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske te nanosi štetu ugledu i interesima Republike Hrvatske'. Nadležna ministarstva odmah su postupila po toj odluci i u Svetom Roku je maknuto obilježje koje su financirali hrvatski iseljenici.

- Ako spomenik nije bio u skladu s Ustavom, onda nisu niti ulice koje nose Budakovo ime. Ali, u konačnici će o tome odlučiti sud. Mi možemo samo obustaviti izvršenje odluke o imenovanju ulice i poslati je na sud da utvrdi je li ona bila u skladu s Ustavom i zakonima, rekao je Bauk za Novi list.

Ministar uprave podsjeća i na izjave najviših dužnosnika HDZ-ove vlasti 2004. koji su redom tvrdili da je nužno ukloniti spomen na Budaka. Tako je, primjerice, tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks objašnjavao da je Hrvatska utemeljena na tradicijama antifašizma i da se stoga ne može tolerirati bilo kaka obilježja pripadnicima pokreta i stranaka koje su u Drugom svjetskom ratu bili na strani NDH i fašizma. Ubrzo nakon akcija u Svetom Roku i Slunju, uslijedila su micanja Budakovog imena iz ulica u nekoliko hrvatskih gradova. Do kraja godine gradska vijeća u Gospiću, Kninu i Zadru, sva tri s HDZ-ovom većinom, ukinula su ulicu Mile Budaka. Recimo u Gospiću je ona preimenovana u Ulicu hrvatskih književnika. Budak je još ranije nestao iz nekih drugih gradova, primjerice, Splita, kao i iz Zagreba gdje je jedan mjesni odbor nosio njegovo ime. No, u deset navedenih mjesta, Budak se uspio održati. Premda je bilo inicijativa za promjenu naziva tih ulica.

Tagovi: Arsen Bauk, Mile Budak, 10. travnja
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
BEOGRAD – Višednevni rast indeksa Beogradske berze prekinut je danas, a pala je trgovinska aktivnost.
Preminuo Bernard Madoff
IN MEMORIAM
Preminuo Bernard Madoff
NEW YORK - Bernard Madoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prijevaru u povijesti, umro je u srijedu u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina zatvora, objavila je savezna zatvorska uprava.
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi blago oslabili, nakon jučerašnjeg skromnog rasta, no uz nešto veći promet, pri čemu su dvije dionice imale milijunski promet - povlaštena Adrisa i Zagrebačke banke.
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
CIJEPLJENJE
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
BERLIN - Njemačka će do ljeta svojim građanima koji su cijepljeni ponuditi potvrdu kojom će, između ostalog, biti omogućeno lakše putovanje, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se na izvore u vladi.
Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
PROGNOZE
Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
ANALIZA - Razine iz 2019. u pogledu broja dolazaka i noćenja turista kao i financijski rezultat koji se odnosi na turističku potrošnju zasigurno neće biti dosegnute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE