GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bauk u četiri godine uštedio pola milijuna kuna

Bauk u četiri godine uštedio pola milijuna kuna
IMOVINSKE KARTICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2016 / 09:00
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Bivši ministar financija Boris Lalovac, koji je najzaslužniji za donošenje Zakona o konverziji kredita, svoj je kredit u švicarskim francima zamijenio onim u eurima. Pokazuje to njegova nova imovinska kartica koju je bio dužan podnijeti nakon završetka ministarskog mandata.
Lalovac je ulaskom u Vladu na mjesto zamjenika ministra financija 2012. prijavio kredit od 129.789 franaka, a danas umjesto tog iznosa navodi onaj od 75.173 eura koji otplaćuje uz kamatu od 5,25 posto. Za razliku od njega, bivši ministar zdravlja Siniša Varga odnosno njegova supruga nije se odlučila na konverziju. Varga u svojoj imovinskoj kartici ima prijavljen kredit supruge od 205 tisuća franaka podignut 2007. godine.

Kod većine isto

A imovinska kartica donedavnog ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića "lakša" je za dvije oranice u Zagorju, za koje su ga Hrvatske ceste izvlastile zbog izgradnje brze ceste Zlatar Bistrica – Andraševac. Upravo je Hajdaš Dončić, podsjetimo, zajedno s premijerom otvarao neke dionice spomenute ceste. Za dvije oranice ukupne veličine 2268 kvadrata Hrvatske ceste isplatile su Hajdašu Dončiću 51.365 kuna, odnosno 22,6 kuna po kvadratu.

Od Milanovićevih ministara na kraju mandata njih je petero, uključujući i bivšeg premijera, podnijelo imovinske kartice Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Kod većine se ministara ništa značajno nije promijenilo u stanju imovine, uz izuzetak bivšeg ministra uprave Arsena Bauka, koji je u protekle četiri godine štednju povećao za pola milijuna kuna. Bauk je mandat počeo sa ušteđenih 676 tisuća kuna i 53 tisuće eura, a danas u banci ima 969 tisuća kuna i 81.000 eura. To znači da je štedljivi Bračanin svaki mjesec "na stranu" stavljao veći dio ministarske plaće koja je bila oko 16 tisuća kuna, a dio je "zaradio" i od kamata.

U imovini bivšeg premijera nema značajnijih promjena, ima jedan stan, nema automobil niti štednju, jedino su primanja supruge od nastavne djelatnosti nešto porasla. Tako danas dr. Sanja Musić-Milanović, prema podacima iz imovinske kartice, zarađuje više od svojeg supruga. Uz plaću od 18.300 kuna na Zavodu za javno zdravstvo, zarađuje još 80.460 kuna godišnje za nastavnu djelatnost što je oko 6700 kuna mjesečno. To znači da mjesečno zaradi oko 25 tisuća kuna, a Milanović je kao premijer imao plaću 20.285 kuna, a danas kao saborski zastupnik ima 16.276 kuna.

Kod nekadašnje prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić također nema nikakvih većih promjena u imovini; u odnosu na početak mandata ima veću štednju i ona i suprug, za koju navodi da je stečena nasljedstvom. Suprug je, primjerice, naslijedio 900 tisuća dolara, a ona 70 tisuća eura.

Donedavni je ministar zdravlja kuću s početka mandata od 300 kvadrata zamijenio stanom od 133, a prodao je motocikl Yamaha te automobile Renault Clio i Alfa Romeo i kupio Mercedes C klase iz 2004., a uz subvenciju države od 30 tisuća kuna i Toyotu hibrid. Varga u izvješću o svojoj imovini više ne spominje umjetničke slike vrijedne 137.800 kuna koje je prijavio na početku mandata 2012., a koje je stekao nasljedstvom.

Inače Varga se odlučio vratiti na posao odjelnog liječnika u KB Dubrava, gdje je radio prije nego što je ušao u visoku politiku i postao ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje. Premda je osvojio saborski mandat i postao zastupnik, plaću će primati u bolnici, a u Saboru samo razliku do zastupničke od 4.300 kuna.

Štednju je u protekle četiri godine povećala i bivša premijerka Jadranka Kosor. Prije četiri godine kad se iz Banskih dvora preselila u Sabor, na štednoj knjižici imala je 400 tisuća kuna i 11.400 eura, a danas ima 429 eura, ali i 700 tisuća kuna - u četiri godine uštedjela je nešto više od 200 tisuća kuna. Na štednju je stavila i 12.531 švicarski franak koji je dobila u sklopu Nagrade "Dr. Elemér Hantos".

Ta se nagrada dodjeljuje za izvanredna postignuća u promicanju gospodarske suradnje u srednjoj i istočnoj Europi, a osigurava je Zaklada za srednju Europu sa sjedištem u Zürichu.

Kosor je čini se i najpedantnija u popunjavanju kartice - prijavila je čak i štednju od 0,09 dolara.

Tagovi: Arsen Bauk, imovinske kartice, Zoran Milanović, Boris Lalovac, Vesna Pusić, Siniša Hajdaš Dončić, Jadranka Kosor
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE