GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u Srbiji: Kamate moraju da budu visoke, u suprotnom nismo profitabilni

Banke u Srbiji: Kamate moraju da budu visoke, u suprotnom nismo profitabilni
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2013 / 20:45
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Banke u Srbiji imaju skoro najveće kamate na kredite u Evropi i nema naznaka da će one u doglednoj budućnosti biti smanjene, zato što ih pravdaju rizikom zemlje.
Glavni razlog za visoke kamate je mali broj transakcija zbog vrlo male kupovne moći, tako da banke naplaćuju visoke kamate i marže da bi ostvarile profit.

Ukoliko se u obzir uzmu krediti u evrima, tada se godišnja efektivna kamata kreće i do 25 odsto godišnje i sastavljena je od prosečnog tromesečnog ili šestomesečnog euribora, kamate banke u Srbiji.

Pošto u Srbiji posluju 32 banke, logično je očekivati da će mehanizmi konkurencije sniziti kamate i marže, ali se to nije desilo, tako da privreda i građani Srbije nisu ni približno ravnopravni po tom pitanju sa onima u EU.

Kamate na dinarske kredite idu i do 36 odsto, zavisi od vrste zajma, a tu su ograničavajući faktori inflacija, tako da ispod toga ni jedna banka nema računa da odobrava zajam, uz relativno visoku referentnu kamatu NBS od 11,25 odsto koja takođe utiče da kamate budu visoke. Ekonomista Goran Nikolić kaže da bi zbog priličnog broja banaka u Srbiji, s obzirom na veličinu tržišta, trebalo očekivati visoku konkurenciju i međusobnu borbu za klijente kojima će ponuditi povoljnije kamate, ali je to izostalo.

S druge strane, banke naplaćuju relativno visoke marže, koje one pravdaju rizicima, mada događaja koji bi proizveli rizike po banke nije bilo poslednjih godina u Srbiji, zbog čega bi banke eventualno pretrpele gubitke većih razmera, posebno one sa stranim vlasništvom, kazao je Nikolić.

U ovom trenutku u Srbiji su jedino opravdani stambeni krediti i zajmovi za pokretanje proizvodnje, a svi ostali, poput zaduživanja kod banke da bi se išlo na letovanje, predstavljaju neodgovorno ponašanje, jer novac za takve potrebe danas bi trebalo uštedeti, kaže Nikolić.

Glavni razlog zbog kojeg su kamate na kredite u Srbiji visoke, po Nikolićevim rečima, je i činjenica da banka koja je ušla kod nas i osvojila tržište, pokušava zbog relativno malog broja transakcija, usled vrlo male kupovne moći, da naplati visoke kamate i marže da bi ostvarila profit.

"Dakle, u suštini banke na malom obimu transakcija, žele da ostvare zaradu i da imaju profite, što i svake godine manje - više imaju, za razliku od drugih delova privrede, gde se ne možemo pohvaliti takvom uspešnošću", istakao je on.

Nikolić je ukazao na primer Nemačke, gde se godišnje ostvaruje i do 10 puta više transakcija po jednom klijentu, jer je tamo bolji životni standard i posledica je da su bankarske kamate mnogo niže, a banke ostvaruju profit na osnovu velikog broja transakcija.

Razlika u kamatama je najmanja na stambene kredite u EU i Srbiji, dok su one najizraženije kod potrošačkih i gotovinskih zajmova koji su kod nas mnogo skuplji, kazao je on.

Tagovi: banke u Srbiji, srpske banke, kamatne stope, Goran Nikolić, kamatne marže, Euroibor
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE