GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke iz FBiH u 2011. zaradile 106 miliona KM

Banke iz FBiH u 2011. zaradile 106 miliona KM
BANKARSKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2012 / 18:04
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
SARAJEVO - Banke u FBiH su prošle godine ostvarile dobit u iznosu od 106 miliona KM, što je, nakon 2007. godine (110 miliona KM), druga najveća dobit ostvarena do sada u bankarskom sektoru u FBiH, pokazuju preliminarni nerevidirani podaci Agencije za bankarstvo FBiH.
U saopštenju Agencije navodi se da je pozitivan finansijski rezultat ostvaren kod 15 banaka u ukupnom iznosu od 129 miliona KM, što je za 105 odsto ili 74 miliona KM više nego u 2010. godini (14 banaka), dok su četiri banke iskazale gubitak u iznosu od 22 miliona KM, što je za 86 odsto ili 136 miliona KM manje nego prethodne godine.

U Agenciji ističu da je to jedan od pozitivnih parametara koji je zabilježen u prošloj godini, uz oživljavanje kreditnih aktivnosti, rast štednih depozita stanovništva, jačanje kapitalne osnove banaka, te usporavanja negativnih trendova u segmentu kvaliteta aktive.

"Iako rast i razvoj bankarskog sektora stagnira, a strani izvori finansiranja imaju trend smanjenja, stabilnost, sigurnost i likvidnost ukupnog sistema je zadovoljavajuća", ocjenjuju u Agenciji za bankarstvo FBiH.

Ukupan kapital banaka iznosio je 2,1 milijardu KM i veći je za 24 odsto ili 407 miliona KM.

Stopa adekvatnosti kapitala bankarskog sistema, kao jedan od najvažnijih pokazatelja snage banaka, na kraju prošle godine iznosila je 16,4 odsto, što je više od zakonskog minimuma (12 odsto).

Bilansna suma bankarskog sektora FBiH, prema objavljenim podacima, na kraju prošle godine iznosila je 15,2 milijarde KM i veća je za 123 miliona KM ili jedan odsto u odnosu na kraj 2010. godine.

Depoziti s učešćem od 72,7 odsto i iznosom od 11 milijardi KM i dalje su najznačajniji izvor za finansiranje banaka u FBiH. Pozitivan trend rasta istom periodu zadržali su i štedni depoziti i na kraju 2011. godine, iznosili su 5,36 milijardi KM, što je za osam odsto ili 388 miliona KM više nego na kraju 2010. godine.

"Ohrabruje zabilježeni rast plasmana kredita od četiri odsto ili 431 milion KM. Krediti na kraju 2011. godine iznosili su 10,4 milijardi KM. U prošloj godini plasirano je ukupno 5,5 milijardi KM novih kredita, što je 13 odsto ili 644 miliona KM više u odnosu na 2010. godinu", navodi regulator bankarskog sistema FBiH.

Pozitivnim ocjenjuje i porast izdatih kredita privatnim preduzećima, kao i blagi porast plasmana stanovništvu. Od ukupno plasiranih kredita na privredu se odnosi 70 odsto, a na stanovništvo 28,4 odsto.

Tagovi: Federacija BiH, Agencija za bankarstvo Federacije BiH, bankarski sektor
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi na na najniže razine u mjesec dana
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi na na najniže razine u mjesec dana
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale na najniže razine u mjesec dana jer se ulagači plaše da će jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u dovesti do povećanja kamata Feda prije nego što se očekivalo.
Nervozna trgovina na Wall Streetu, tehnološki sektor se oporavio od teške rasprodaje
NERVOZA
Nervozna trgovina na Wall Streetu, tehnološki sektor se oporavio od teške rasprodaje
NEW YORK - Bila je ovo najnervoznija trgovina na Wall Streetu od početka ove godine.
Milijarderi Peter Thiel i Alan Howard investirali u novu burzu kriptovaluta
OZBILJNA PRIČA
Milijarderi Peter Thiel i Alan Howard investirali u novu burzu kriptovaluta
NEW YORK - Milijarderi Peter Thiel i Alan Howard investirali su u novu burzu kriptovaluta koja će se fokusirati na decentralizirane financije, doznaje Financial Times.
Španjolska od 20. svibnja planira dopustiti Britancima ulazak u zemlju bez PCR testa
NAJAVE
Španjolska od 20. svibnja planira dopustiti Britancima ulazak u zemlju bez PCR testa
MADRID - Španjolska od 20 svibnja planira ukinuti zahtjev koji nalaže da Britanci po dolasku u zemlju moraju predočiti negativni PCR test na koronavirus, pod uvjetom da stopa zaraze u Britaniji nastavi opadati, kazala je u utorak španjolska ministrica turizma.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet oslabio
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet oslabio
ZAGREB - Utorak je donio prekid pozitivnog niza na Zagrebačkoj burzi uz znatno slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE