GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke do kraja rujna u minusu 4,55 milijardi kuna

Banke do kraja rujna u minusu 4,55 milijardi kuna
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2015 / 15:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rezervacije zbog potencijalnih troškova konverzije kredita u 'švicarcima', koje su imale banke koje su nudile te kredite, rezultirale su gubitkom u prvih devet mjeseci ove godine na razini cijelog hrvatskog bankarskog sustava u iznosu višem od 4,5 milijardi kuna, a gotovo polovica tog iznosa odnosi se na gubitak koji je iskazala Hypo Alpe-Adria-Banka.

Prema privremenim nerevidiranim podacima za razdoblje od početka ove godine do kraja rujna, koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB), od 28 banaka koje posluju u Hrvatskoj njih je 14 za to razdoblje iskazalo gubitke, i to u ukupnom bruto iznosu višem od 4,8 milijardi kuna. Pritom se glavnina tog iznosa, odnosno više od 4,69 milijardi kuna odnosi na gubitke koje je iskazalo sedam od osam banaka koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite u 'švicarcima', a među kojima je većina već ranije objavila da je to posljedica povećanih rezervacija zbog potencijalnih troškova konverzije tih kredita.

Preostalih 14 banaka koje su u prvih devet mjeseci ove godine poslovale u plusu ukupno je ostvarilo nešto više od 273 milijuna kuna dobiti iz poslovanja, tako da je na razini cijelog bankarskog sustava ostvaren bruto gubitak od 4,55 milijardi kuna.

Pojedinačno, najveći je gubitak iskazala Hypo banka, i to u iznosu višem od 2 milijarde kuna, a slijede redom banke koje su također u procesu konverzije kredita u 'švicarcima'.

Tako je Erste banka iskazala 904,2 milijuna kuna gubitka, Zagrebačka 828,2 milijuna kuna, Raiffeisen banka gotovo 324 milijuna kuna, Privredna banka Zagreb 237,7 milijuna kuna, Sberbank 206,05 milijuna kuna, a OTP banka 186,6 milijuna kuna.

Jedina od osam banaka koje su nudile kredite u'švicarcima', a koja je za prvih devet mjeseci ove godine iskazala bruto dobit iz poslovanja je Splitska banka, i to u iznosu od 110,7 milijuna kuna.

Bruto gubitak iskazalo je još sedam banaka, a među njima je najveći onaj Imex banke i iznosi 68,95 milijuna kuna.

Nasuprot tome, među bankama koje su prvih devet mjeseci završile u plusu, prema podacima HNB-a, predvodi Splitska banka, dok je na drugom mjestu Hrvatska poštanska banka, čijih 109,3 milijuna kuna bruto dobiti ujedno predstavlja i najvišu dobit koju je ta banka ostvarila u svojoj povijesti.

Privremeni nerevidirani podaci HNB-a o poslovanju kreditnih institucija obuhvaćaju i pokazatelje poslovanja pet hrvatskih stambenih štedionica, koje su promatrano devetomjesečno razdoblje završile s ukupnom bruto dobiti od 53,5 milijuna kuna, pri čemu su dobit iskazale sve štedionice.

Tagovi: hrvatske banke, Hypo Alpe-Adria banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Societe Generale-Splitska banka, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
KAMPANJA
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
ZAGREB - Solinski Include, osnivača Ivana Mrvoša, u četvrtak je lansirao novu, treću po redu kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeam platformi, u kojoj planira od zainteresiranih investitora prikupiti do milijun eura novog kapitala.
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
HRANA
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
RIM - Cijene hrane porasle su u svijetu u studenome četvrti mjesec zaredom, dosgnuvši najvišu razinu u više od 10 godina, potaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
FOREX
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima dok investitori prate smjernice iz američkog Feda o dinamici smanjenja poticaja i nove informacije o omikronu, novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE