GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankarski sektor: Pad prinosa na kapital, PBZ-u pali i plasirani krediti

Bankarski sektor: Pad prinosa na kapital, PBZ-u pali i plasirani krediti
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2013 / 21:13
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - S obzirom da je, nakon ZABA-e i PBZ-a, i treća vodeća bankarska grupacija Erste objavila rezultate poslovanja za 2012., odlučili smo napraviti kratku usporedbu ostvarenog u godini značajnih pritisaka na banke uslijed rastućeg broja kompanija i stanovništva u teškoćama s otplatom kredita.
ZABA Grupa je u 2012. ostvarila 13% pad neto dobiti na iznos od 1,3 mlrd HRK (ROE pao 130bps na 7,2%), uslijed 10% nižih neto kamatnih prihoda, kao i 0,7% manjih neto prihoda od provizija i naknada. Istovremeno ZABA je povećala trošak vrijednosnih usklađivanja i rezervacija za 30% što je posljedica rastućeg broja NPL-ova na razini sektora (13,8% ukupnih kredita na kraju 2012.). Na kraju 2012. ZABA je povećala ukupni iznos plasiranih kredita za 0,7%, no to je rezultat povećanja kredita financijskim institucijama za 180%, dok su ostali krediti pali 1,5%. Omjer kredita i depozita povećan je za 240bps na 95%, dok je omjer imovine i kapitala pao s 6,9 na 6,7.

PBZ Grupa je izvijestila o 20% padu neto dobiti u 2012. na 1 mlrd HRK (ROE pao 240bps na 7,9%), uslijed 3% nižih neto kamatnih prihoda, kao i 2% manjih neto prihoda od provizija i naknada. Istovremeno, troškovi vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja porasli su za čak 60%. Na kraju 2012. PBZ je iskazao pad plasiranih kredita za 2,3%, usprkos rastu kredita financijskim institucijama za 31%. Omjer kredita i depozita povećan je za 100bps na 105%, dok je omjer imovine i kapitala pao s 6,0 na 5,7.

Erste Grupa je, kao i PBZ,  u 2012. iskazala 20% nižu neto dobit u iznosu 600m HRK (ROE pao 310bps na 8,2%), uslijed 1,8% nižih neto kamatnih prihoda, kao i 12,2% manjih neto prihoda od provizija i naknada. Istovremeno, troškovi  vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja povećali su se za 19%. Na kraju 2012. Erste je izvijestio o rastu ukupnog iznosa plasiranih kredita za 4,4%, ponajviše zahvaljujući 300% povećanju kredita financijskim institucijama, ali i 1,9% većem iznosu ostalih kredita. Omjer kredita i depozita smanjen je za 40bps na 139,8%, dok je omjer imovine i kapitala pao s 9,5 na 9,0. Također, na strani obveza došlo je do rasta ostalih kratkoročnih kredita za preko 500m HRK, kao i izdavanja dužničkih vrijednosnih papira u iznosu 300m HRK.

www.icapital.hr
Tagovi: bankarski sektor, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Erste
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
PIVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
LJUBLJANA - Zbog epidemije koronavirusa slovenski pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja, obznanilo je Udruženje slovenskih pivovara te pozvalo vladu na hitnu pomoć.
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
PRIJEDLOZI
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad.
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici povećali gubitke, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou, a trgovanje akcijama i državnim obveznicama je bilo razočaravajuće.
Zagrebačka burza: CROBEX ispod 1.800, Atlantska plovidba gubitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ispod 1.800, Atlantska plovidba gubitnica dana
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala je vladalo negativno raspoloženje, kao i na globalnim tržištima, vođeno zabrinutošću ulagača oko daljnjeg razvoja pandemije i produženjem lockdowna, kao i najavljenim usporavanjem procesa cijepljenja zbog smanjenja planiranih isporuka količina cjepiva Hrvatskoj.
HTZ: Na stranim tržištima suradnja s pet agencija, u veljači sigurnosne oznake
ODLUKE
HTZ: Na stranim tržištima suradnja s pet agencija, u veljači sigurnosne oznake
ZAGREB - Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u petak je odabralo pet stranih marketinških i PR agencija za suradnju u oglašavanju, odnosima s medijima i digitalnoj komunikaciji na 10 tržišta, uz najavu da u veljači počinje i primjena sigurnosnih oznaka koje jamče odgovornost i sigurnost boravka turista u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE