GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankari: Stabilna vlada znači investicije za Srbiju

Bankari: Stabilna vlada znači investicije za Srbiju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2012 / 21:31
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Srbiji je što pre potrebna stabilna vlada, koja mora da podstakne novi investicioni ciklus u privredi i rast izvoza, kažu bankari.

Treba nastaviti i pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i na taj način privući najmanje dve do tri milijarde evra stranih investicija.

Predsednik Izvršnog odbora Hypo Alpe Adria banke Vladimir Čupić očekuje da će posle formiranja nove vlade, rast investicija biti povećan za 10 do 15 odsto u ovoj godini, ali je upozorio da je Srbiji potrebno da poveća izvoz sa sadašnjih 30 na oko 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Samo tako se može postići stabilnost dinara prema evru, koji je protekle dve nedelje bio u padu, smatraju bankarski eksperti.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji Goran Pitić rekao je da će veći priliv stranih investicija zavisiti od spremnosti Srbije da nastavi reforme, pri čemu su podjednako važni investitori koji već posluju u našoj zemlji i oni koji tek treba da dođu.

Srbiji je potreban kontinuitet u dotoku stranih investicija od dve do tri milijarde evra godišnje, obnavljanje pregovora s MMF-om i stabilna vlada, da bi i dinar bio stabilan, istakao je Pitić.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić smatra da je Srbiji što pre potrebna stabilna vlada, koja će biti pozitivan signal stranim investitorima da je naša zemlja stabilna, što će podstaći privredni rast i stabilnost kursa.

Što se tiče rasta problematičnih kredita kod banaka, Pitić je rekao da je različita slika u različitim bankama kada je reč o kašnjenju u otplati zajmova privrede, ali problem postoji. Prema njegovim rečima,ima dosta firmi koje kasne sa otplatom, jer ne mogu da naplate potraživanja od države, a jedno od rešenja je reprogram tih kredita.

Pitić je odbacio mogućnost da sve banke istovremeno preliju problem kašnjenja u otplati kredita tako što će povećati kamate za nove zajmove iz prostog razloga što postoji konkurencija na tržištu.

On je, međutim, upozorio da na povećanje ili smanjenje kamata mogu uticati dešavanja u evrozoni, budući odnos Francuske i Nemačke i dogovor oko zajedničke fiskalne politike u evrozoni i kretanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.

Tagovi: Vladimir Čupić, Goran Pitić, Slavko Carić, Hypo Alpe-Adria banka, Sosijete ženeral, Erste, investicije, strane investicije
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE