GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankari podržavaju Vučićev plan

Bankari podržavaju Vučićev plan
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2014 / 15:53
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez snažne podrške bankarskog sektora srpskoj privredi nema ni zdrave ekonomije. Bankari najavili da će odobravati kredite.
Vučić je to rekao na sastanku sa predstavnicima 29 banaka u Palati Srbija, i dodao da ne postoji ništa važnije od razmene ideja.

On je objasnio da je cilj da se vidi kako i na koji način država može da pomogne bankarskom sektoru, a da banke srpsku privredu, posebno privatni sektor, doživljavaju kao uslov svog napretka i stvaranja profita.

Premijer je podsetio da će banke od države dobiti 60 miliona evra kako bi plasirale 1,2 milijarde evra subvencionisanih kredita za privredu.

On je naglasio da bi voleo da samo deset odsto od tog novca ode u refinansiranje već postojećih kredita.

"Znam koliki će pritisak biti na banke, ali za nas su najbitnija mikro, mala i srednja preduzeća, kako bismo podstakli ovo malo zdravog sektora privrede", rekao je Vučić i podsetio da je samo prošle godine država ubacila u privredu 330 miliona evra kroz subvencionisane kredite.

Izrazivši nadu da će banke sprečiti da povezane firme "pokupe taj novac", kao što se dešavalo ranije, Vučić je najavio razgovor predstavnika vlade i Narodne banke Srbije o tome šta još centralna banka može da uradi, ali i o referentnoj kamatnoj stopi koja je vezana za fiskalnu konsolidaciju.

Danas je najlakše govoriti samo o onome što je loše i što ne valja, primetio je Vučić i ukazao da je, s druge strane, važno i dobro da se razgovara i vidi šta je moguće učiniti zajedničkim naporima.

Premijer je ponovio da će usvajanje mera koje treba da doprinesu oporavku srpske privrede vlada odložiti do četvrtka, upravo da bi se čulo mišsljenje i predlozi, kako bankarskog sektora, tako i predstavnika stranih investitira, gradjevinske industrije i domaćih privrednika sa kojima će se tokom dana sastati.

On je podvukao da je cilj da se bankama obezbedi veći profit a da istovremeno privreda od toga ima korist i da ojača.

Banke u Srbiji su spremne da odobravaju subvencionisane kredite privredi, potvrdili su bankari nakon sastanka u Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je novinarima da bankarski sektror ima dovoljno likvidnosti da "upumpa" novac u privredu i da je ostalo samo da se dogovore detalji.

"Inicijali predlog je da godišnja kamate na subvencionisane kredite u dinarima budu pet odsto", kazao je Carić.

On je dodao da je njegov predlog da se odobravaju i subvencionisani krediti u evrima, na koje bi kamata bila tri odsto. "Krediti u evrima su neophodni izvozno orijentisanoj privredi i izvori kreditnih linija u evrima su mnogo jeftiniji i dugoročniji nego u dinarima", istakao je Carić.

Dodao je da će biti održan još jedan razgovor o subvenicionisanim kreditima s predstavnicima vlade, najverovatnije do petka, 16. maja.

Predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić je kazala da bankari imaju pozitivno mišljenje o vladinoj meri za uvodenje suvencionisanih kredita, ali nisu još utvrdjeni konačni uslovi.

"Subvencionisani krediti će pospešiti kreditnu aktivnost u privredi i pomoći realnom sektoru", rekla je Djurićeva i dodala da je uslov za tu vrstu kredita da država isplati obaveze prema bankama za ranije subvencionisane kredite.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, Slavko Carić, Draginja Đurić, krediti, Erste, Banca Intesa
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE