GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankari najavljuju da će krediti biti sve nedostupniji i skuplji

Bankari najavljuju da će krediti biti sve nedostupniji i skuplji
SKAČU KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2012 / 09:25
Autor: SEEbiz/Blic
BEOGRAD - Statistika Narodne banke Srbije beleži da se iz zemlje preko banaka prošle godine odlilo 728 miliona evra ka maticama ili mesečno više od 60 miliona evra. Istovremeno, rast nivoa zajmova na kraju 2011. bio je svega sedam odsto u poređenju sa gotovo četiri puta većim rastom pretprošle godine.
Iako dosta sporije nego u Mađarskoj, Sloveniji ili Hrvatskoj, slavine iz inostranstva se zavrću pa ćemo morati da se oslanjamo na domaći kapital, koji je kratkoročniji i skuplji.

- Likvidnost na tržištu je slaba, tako da će posledica biti verovatno krediti sa višom kamatom - kaže Ivan Radojčić, zamenik predsednika Izvršnog odbora mađarske OTP banke koja posluje u Srbiji i dodaje da domaća štednja nije dovoljna da zameni zavisnost od kapitala iz inostranstva.

Drugim rečima, krediti koji bi se finansirali iz domaće štednje mogu biti na maksimalno na godinu dana, dok je privrednicima za posao potreban zajam na barem pet, a građanima da kupe stan kredit na bar 20 godina.

U Banci Inteza, najvećoj u Srbiji po obimu kredita, kažu da je jačanje dugoročne domaće štednje od još veće važnosti otkako je kriza u evrozoni otežala pristup inostranom kapitalu i ograničila izvore kreditiranja.

- Usporavanje priliva novca iz inostranstva dovelo bi do smanjenja obima kredita, kao i povećanja kamata. Zemlje u razvoju poput Srbije ne mogu se osloniti isključivo na domaću štednju i moraju da rade na privlačenju dodatnih sredstava iz inostranstva za finansiranje investicija - kažu u toj banci za “Blic” i dodaju da su preko italijanskog osnivača uvećali kapital za 130 miliona evra kako bi i ove godine nastavili da odobravaju kredite građanima i privredi.
 
Slabosti srpskog tržišta
-znatno niža stopa rasta kredita u odnosu na prethodne godine
-banke radije kreditiraju državu nego privredu
-spor proces dinarizacije (70 odsto zajmova u evrima)
-i dalje zaostajemo u obimu kredita u odnosu na uspešne zemlje regiona
-naglo smanjivanje kredita iz inostranstva prouzrokovaće slabljenje dinara u odnosu na evro

Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora srpske podružnice Sosijete ženeral banke, kaže da će ta banka i u ovoj godini imati podršku svoje matičke banke iz Francuske.

- Neizvesnost na tržištu, lokalnom i globalnom, pristup izvorima finansiranja, kao i povećani nivo rizika bitna su ograničenja kreditnom rastu. No, mi i u ovoj godini planiramo kreditni rast od oko 20 odsto - kaže Pitić za “Blic”.

Petar Grujić iz Folks banke smatra da tempo i nivo odobravanja kredita u ovoj godini zavisi, pre svega, od sposobnosti klijenata da ih vraćaju. Nivo nenaplativih zajmova u Srbiji je među najvišima u Evropi i iznosi gotovo 19 odsto ukupno odobrenih.

- Ograničenja u pogledu porasta ukupnih kredita u zemlji treba tražiti, pre svega, na strani tražnje koja je duboko uslovljenja generalnim lošim stanjem u našoj ekonomiji - kaže Grujić za “Blic” i dodaje da, ako bi se bankari oslanjali isključivo na domaću štednju, kamatne stope u evrima bi prelazile 10 odsto.

Trenutno se privrednici zadužuju po kamatnoj stopi od šest do osam odsto, dok se stambeni kredit može podići i po pet odsto godišnje.
Tagovi: banke, krediti
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE