GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Srpske ide u likvidaciju, oduzeta joj dozvola za rad

Banka Srpske ide u likvidaciju, oduzeta joj dozvola za rad
LIKVIDACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2016 / 16:15
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Agencija za bankarstvo Republike Srpske oduzela je dozvolu za rad Banci Srpske i pokrenula postupak likvidacije, prenosi poslovni portal Capital.ba, pozivajući se na izvore u Vladi RS.
"Od dana oduzimanja dozvole za rad, Banci Srpske u privremenoj upravi zabranjuje se da se bavi bankarskim delatnosima iz člana 87. Zakona o bankama RS", navedeno je u Rješenju Agencije.

Kako prenosi Capital.ba, likvidaciju i oduzimanje dozvole Banci Srpske predložio je privremeni upravnik banke Petar Mićić u izvještaju koji je dostavio Agenciji 5. aprila.

U tom izvještaju je konstatovano da se stanje u banci ne može poboljšati u mjeri da ispunjava minimalne uslove kapitala i stopu adekvatnbosti kapitala propisane zakonom.

Agencija se poziva na konstataciju Mićića da akcionari nisu ispoštovali rok koji je Agencija odredila za dostavljanje konačnog plana aktivnosti za sprovođenje neophodnih mjera za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju banke i poboljšanje njenog finansijskog stanja sa utvrđenim rokovima za sprovođenje tih aktivnosti.

Rešenje je doneto 27. aprila, a na snagu stupa danom objavljivanja u Službenim novinama.

Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona maraka (76,6 miliona eura) od čega su osigurani depozito oko 55 miliona maraka. Nakon što i zvanično bude pokrenuta likvidacija sigurno će biti isplaćeno 55 miliona KM osiguranih depozita, jer se radi u ulozima građana i firmi čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 KM i čiju isplatu garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH.

Preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani biće isplaćeno u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora.

Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u Banku Srpske 16. novembra prošle godine zbog toga što nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Od tada su i blokirani svi depoziti u ovoj banci.

Tagovi: Banka Srpske, Agencija za bankarstvo Republike Srpske, Petar Mićić
PROČITAJ I OVO
Lokacija buduće sojare najslabija karika
ANALITIČARI
Lokacija buduće sojare najslabija karika
ANALIZA - SMARTER, konzultantska tvrtka specijalizirana za poljoprivredno-prehrambeni sektor, već je više puta u svojim analizama upozorila na potrebu izgradnje novog pogona za preradu soje u Hrvatskoj, s ciljem da se povećanoj količini proizvedene NON – GMO soje, da dodana vrijednost kroz preradu, bilo u ulje, bilo u sojinu sačmu ili sojine proteine.
Europa: Korona ukrala božićno opuštanje
STROGE MJERE
Europa: Korona ukrala božićno opuštanje
RIM - Pandemija koronavirusa već mjesecima diktira Europljanima uvjete putovanja i druženja, ali pravi izazov za vlade je odluka treba li tijekom Božića pooštriti ili ublažiti ograničenja.
Azijska tržišta: Mirna trgovina, stagnacija indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mirna trgovina, stagnacija indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje mirno jer nema vijesti koje bi mogle dodatno značajnije pokrenuti ulagače, s obzirom da se azijski MSCI indeks kreće na rekordnim razinama.
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
JASNA PORUKA
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
BEČ - Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger odbila je danas inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel da ove godine ostavi zatvorena skijališta širom Europe. Tvrdi da austrijske vlasti mogu osigurati sigurnost na skijalištima.
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
RESTORANI
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
BEOGRAD - Zbog pogoršanja situacije izazvane pandemijom Covid-19, vodič Michelin je prinuđen da prilagodi svoje aktivnosti širom sveta, te da odloži otkrivanje nekih selekcija restorana za sledeću godinu, među kojima je i ona najavljena za prvu polovinu decembra u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE